2024. szeptember 21., szombat

Korán jött havazás októberben

Érdekességek - Publikálva: 2012-10-29 19:49 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Hazánk időjárását a napokban a változékonyság jellemzi. A sarkvidékről érkezett hideg és a Földközi-tenger fölött elterülő meleg, nedves levegő találkozása miatt intenzív mediterrán-ciklonképződés indult meg, így többfelé hullott jelentős mennyiségű csapadék. A szombati napon elszórtan zivatarok alakultak ki, 1 - 1,5 nap múlva a ciklon hátoldalán pedig sok helyen váltott a folyékony halmazállapot szilárdra, így több helyen leesett az első hó, nem egy helyen megmaradó, összefüggő hótakaró jött létre. A havazás, havas eső határa a hétfői napon körülbelül a Tisza vonaláig ért el, a Tiszántúlon csak 1-2 helyen lehetett megfigyelni hópelyheket.

A korán jött havazás pár nappal az esemény előtt már körvonalazódott, hogy hazánk területén belül az ősszel először megjelenik a szilárd halmazállapot. 27-én, szombaton egy markáns hidegfront érte el hazánkat, mely a sarkvidék felől hideg levegőt hozott, így az évszaknak megfelelőnél hidegebb időszak vette kezdetét. A Földközi-teger (Genovai-öböl) térségében elhelyezkedő meleg, nedves levegő és a sarkvidéki eredetű levegő találkozása erős mediterrán-ciklonképződést indított meg, így csapadékos időjárás is jellemezte hazánkat. A ciklon melegfrontja szombaton a nap első felében okozott sok helyen esőt, záport. A légköri képződmény előoldalán megerősödött a déli-délkeleti szél, emiatt még magasra szökött a hőmérséklet, 11 - 19 °C között voltak a maximumok, az ország déli része volt a legmelegebb.

Djrafy képe egy szombat esi zivatar villámairól (Kaposfő):



Késő délután elérte az északnyugati országrészt a ciklon hidegfrontja, útját az este, éjszaka folyamán megerősödő, néhol viharossá fokozódó szél, eső, zápor, néhol zivatar is jelezte. A hőmérséklet a frontvonal átvonulását követően gyors zuhanásba kezdett, az ország egész területén. Az éjszakai órákban a Nyugat-Dunántúl nyugati részén az eső, fokozatosan fagyott esőre, havas esőre, majd havazásra váltott, az Alpokalja magasabb részein a felszínen meg is maradt a hó, így pár cm-es hótakaró alakult ki.

28-án, vasárnap napközben több hullámban vonultak át csapadékzónák az országon, a reggeli, délelőtti órákban a nyugati országrészben havazást is megfigyeltek, máshol havas eső, főként eső volt a meghatározó csapadékforma. Napközben egy átmeneti csapadékszünet után a délutáni óráktól dél felől ismét csapadéktevékenység kezdődött. Az esti, éjszakai órákban borult ég mellett többfelé esett nyugaton egyre inkább hó, máshol a hajnali órákig döntően fagyott eső, havas eső, illetve eső esett.

Fool* képe a szombat hajnali havazásról (Mihályi)



A magasabb légrétegek hőmérséklete eleinte még nem mindenhol csökkent fagypont alá, de a 0 °C-os határa fokozatosan tolódott kelet felé, így hétfő reggelre és délelőttre a tiszántúli területeket kivéve többfelé váltott a vegyes csapadék szilárd halmazállapotra. Észlelőink nem egy helyről intenzív havazást is jelentettek, főleg a Tisza vonalától keletre azonban nem fordult elő az esőn kívül más halmazállapotú csapadék. A Soproni-helységben, Kőszegi hegységben és a Kékestetőn is tekintélyes, 10 cm körüli, feletti hóréteg alakult ki. A síkvidéki területeken nem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet a havazás ideje alatt, de az intenzív csapadék következményeként sok helyen alakult ki hóréteg (lepel - 10 cm), mely napközben (a magasan fekvő területek kivételével) gyorsan olvadásnak indult, a csapadék megszűnését követően. A hőmérsékletek napközben 1 és 5 °C között alakultak, a középhőmérsékletek pedig 0 - 3 °C között, mely 5 - 8 °C-kal jelentett hidegebbet az ilyenkor megszokottnál. 

A térképen jól kivehető, hogy hétfő reggel 8 órakor hol milyen csapadékforma volt a jellemző:




Szám szerint (reggel 7 órási adatok, MetNet, OMSZ): 
Sopron, Sárvár: 10 cm
Kőszeg, Győrszemere, Olaszfalu: 6 cm
Győrújbarát, Zirc, Dabrony: 7 cm
Egyházasrádóc: 4 cm
Cegléd, Kétbodony, Nógrádsipek: 2 cm
Nagykanizsa, Dunaújváros, Szolnok: 1 cm
Kékestető: 12 cm

Sopron Brennergbánya: 15 cm

A ciklon áthaladásával az ország egész területén jelentős csapadék hullott, ezzel a szárazság tovább csillapodott. A legtöbb csapadékot nyugaton és hazánk déli felén mérhették.

Budapesten is kialakult átmeneti megmaradó hóréteg (Dzsibon képe):


 

Tél az őszben (Zivipötty képe, Egyházasrádócról):


 

Reggeli látkép Sopronról (174ps képe): 



Dunaújvárosban is intenzíven havazott (bluli képe):


 

Győrújbaráton még a délutáni órákban is 2-3 cm havat lehetett mérni (peti80 képe):



További képek: LINK
 
A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra