2024. május 01., szerda

Szeptember közepével vége az igazi nyárnak

Időjárás-változás - Publikálva: 2012-09-11 16:41 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Egy ideje már látszódott a nagyfelbontású globális modelleken, fáklyadiagramokon, hogy szeptember közepe meghozhatja az elsõ igen hûvösnek mondható, eleinte csapadékosabb idõjárást, amely akár tartósnak is bizonyulhat. Azaz a nyárkedvelõk sajnos elbúcsúzhatnak a hõségnapok sorozatától, ami a nyár folyamán eléggé megszokottá vált térségünkben.
Az elmúlt napokban, hetekben, hónapokban az idõjárás alig mutatta meg nekünk a hosszan tartó hûvös arcát. Mondhatjuk, hogy ez a nyár hazánkban elég jóra sikerült, ami a jó idõt és a nyaralóidõt illeti. A nyár nagy részén a hõség volt a jellemzõ, alig voltak és csak rövid ideig tartottak a hûvös periódusok, negatív ellensúlyként szolgál viszont az ország nagy részén tapasztalható csapadékhiány is.

A szerdai nap, mint elõrejelzésünkben is olvasható, Magyarország nagy részén még kellemesen fog eltelni, de nyugaton már megkezdõdik a változás a délutáni, esti órákban. Ezt jelezni fogja a megerõsödõ szél, amely néhol viharossá is fokozódhat, valamint megkezdõdik a csapadékhullás is, esõ, zápor, néhol zivatar formájában. A középsõ országrészbe a csapadékzóna a jelenlegi modellfutások alapján várhatóan az esti, éjszakai órákra érkezik, keleten viszont a front második hullámából eredõen csak másnap reggelre, délelõttre várható esõ. Jelenleg úgy néz ki, hogy a számottevõ (legalább 5 mm) csapadékból csak a Tiszántúl térsége maradhat ki, ezen kívül többfelé hullhat akár 5 - 30 mm csapadék is péntek reggelig, ami a jelenlegi helyzet alapján mindenképp hasznosulna.

A várható hõmérsékleteket tekintve mához képest csütörtökön és pénteken évszaknyi különbség is adódhat. A hét elején sokfelé elérték, vagy meghaladták a csúcsértékek a 30 °C-ot, de csütörtökön a csapadékos, szeles idõnek köszönhetõen lesznek helyek, ahol reggeltõl nem emelkedni, hanem stagnálni fog a hõmérséklet, és alig éri majd el a 15 °C-ot. Ez alól kivétel az ország legkeletebbi része lesz, ahol még elõfordul majd 25 °C körüli maximum a front érkezése elõtt. A pénteki napra már az egész ország a front mögött fog tartózkodni, még több-kevesebb csapadék hullása mellett viszonylag hûvös idõ elé nézhetünk hajnalban és napközben egyaránt.

 

      Az ECMWF nyomás- és 850 hPa-n elhelyezkedõ hõmérséklet-térképe péntekre virradóra (hidegfront az ország felett)

Az ezt követõ idõszakban megnyugszik idõjárásunk, a hónapnak megfelelõ idõben lesz részünk, vagyis nem az igazi nyarat fogjuk már érezni. Akkor ugyanis egy anticiklon épül ki, illetve húzódik a kontinens belseje felé, ám az északias áramlás már csak mérsékeltebb nappali felmelegedést enged majd meg. A jelenlegi számítások szerint hosszabb távon, azaz nagyobb bizonytalanság mellett, de 1 hétig biztosíthatja nekünk ez a helyzet a csapadékmentes, csalóka idõjárást. Napközben 20 - 25 °C körüli csúcsértékek mellett az éjszakák, hajnalok már igen csípõsnek ígérkezhetnek majd, fõleg egy-egy szélcsendes, felhõmentes éjszakán. Egyre többfelé zuhanhat a hõmérséklet 10 °C alá, de a mélyebben fekvõ helyeken 5 °C közeli, vagy akár ez alatti minimumokat mérhetnek majd.

Elmondható tehát, hogy hõségnapok sorozatától már nem kell tartanunk, de a kellemes kirándulóidõben még mindenképp bízhatunk.



Ismét egy ECMWF-modellbõl kiragadott helyzet a jövõ hét elsõ napjairól, ami a felépülõ anticiklont (magasnyomás) és a hûvösebb idõ lehetõségét mutatja meg nekünk.

A cikket Nagy Bálint (bluli) írta

Vissza a hírek főoldalra