2024. május 01., szerda

Aszállyal indult a tavasz

Időjárás-változás - Publikálva: 2012-04-07 11:23 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Hasonlóan ért véget a tél, mint ahogy elkezdõdött, a novemberi szárazságot követõen most márciusban sem a csapadék volt a meghatározó tényezõ, szinte sehol nem érte el a 10 mm-t a hónap csapadékösszege, sõt olyan területek is akadnak, ahol egy csepp esõ sem hullott 31 nap alatt.Hõmérsékletileg átlag felett teljesített az ország, ám emelett még a tél is felvonultatta utolsó tartalékait.
Összefoglaló a hónap eseményeirõl:
Március elsõ napjaiban anticiklon határozta meg hazánk idõjárását, hajnalban fõként északon még elõfordultak keményebb fagyok is, délutánra azonban tavaszias értékek voltak jellemzõk. Délnyugaton 18-19°C is elõfordult, ugyanakkor keleten néhány fokkal alacsonyabban alakultak a maximumok. A légörvény keleti oldalán lassú hideg beáramlás kezdõdött, melynek hatására 7-én az ország csak kis részén haladta meg a délutáni csúcshõmérséklet a +5°C-ot, a reggeleket országos fagy jellemezte, északkeleten a fagyzugokban -10°C alatti minimum-érték is elõfordult. Ugyanezen a napon, délután egy melegfront közelítette meg hazánkat, amelyet a Dunántúlon néhol esõ illetve havazás jelzett. 11-én egy tõlünk keletre lefûzõdõ ciklon hatására nagyobb területen hullott csapadék, de jelentõs mennyiséget sehol nem mérhettek. Ezután egy sekély mediterrán légörvény még a Dunántúlon okozott további esõt, itt elõfordultak 5 mm-t meghaladó hozamok is. A hónap közepén ismét anticiklonális hatások érvényesültek, száraz napos idõ volt jellemzõ, országszerte több napon keresztül 15°C körül alakultak a maximumok, a hajnalok pedig csak északon voltak fagyosak. 16-a volt az elsõ nap, mikor a Dunántúl nyugati felén illetve helyenként az Alföldön is elérte a hõmérséklet a 20°C-ot, néhol kevéssel meg is haladta azt, másnap pedig már a 20-23°C volt a meghatározó érték. 19-én egy súroló hidegfrontnak köszönhetõen, az ország északi harmadán néhány fokkal visszaesett a hõmérséklet, de ez csak átmenetinek bizonyult, napról napra ismét egyre melegebb volt az idõ, visszatértek a 20-24°C-os csúcsok. A hónap utolsó napjaiban aztán frontok követték egymást, melyekbõl az elsõ 29-én este érkezett, másnapra jelentõsen visszaesett a hõmérséklet, 10-15°C volt jellemzõ. Majd 31-én egy újabb, markáns hidegfront elõterében, ismét tavaszias idõ volt jellemzõ, a Dunántúl délnyugati harmadán 20°C feletti maximumokkal.

Statisztika:
A gyakori anticiklonális irányítás következtében gyakran voltak derültek az éjszakák, emiatt az országban mindenhol elõfordultak reggelente keményebb fagyok. Az Északi-Középhegység térségében több alkalommal is -10°C alá hûlt a levegõ.


Szintén anticiklonális hatások következtében tartósabb melegedés volt jellemzõ a hónap közepén, mely mindenhol 20°C-ot meghaladó maximumokat eredményezett, nyári nap (leglább 25°C) nem volt.

A havi középhõmérséklet jellemzõen 6 és 9°C között alakult, az ország keleti felén volt valamivel alacsonyabb, a Dunántúlon pedig enyhébb, 8-9°C a leggyakoribb érték. Ezzel körül-belül 2-4°C-val volt magasabb a hõmérséklet egy átlagos márciushoz képest.




Mint ahogy az a címbõl is kitûnik, nagyon kevés csapadék hullott, egyedül a Bakonyban haladta meg a 10 mm-t a havi csapadékmennyiség, északon és a Dunántúl délnyugati részén azonban elõfordultak helyek, ahol egyetlen csepp esõ sem esett.Az átlagostól való eltérés rémisztõ képet tár elénk.


Szélsõségek a Metnet adatbázisából:
Hõmérséklet:
Legalacsonyabb havi középhõmérséklet: 5,2°C, Borsodnádasd, Donát 
Legmagasabb havi középhõmérséklet: 10,3°C, Budapest XI. került, Pkristof

Legalacsonyabb minimum hõmérséklet: -12,5°C, Borsodnádasd, Donát
Legmagasabb maximum hõmérséklet: 24,0°C, Bátaszék, Tusy72
Legnagyobb napi hõingás: 25,9°C, Alatka, Kurczlaci

Csapadék:
Legkevesebb csapadékos nap: 0 nap, az ország több pontján.
Legtöbb csapadékos nap: 8 nap, Sopron és Zirc, Kuvik944 és Dombiati

A hónapban lehullott legkevesebb csapadék: 0 mm, az ország több pontján
A hónapban lehullott legtöbb csapadék: 14,0 mm, Olaszfalu, Zafir

A hónap képe:
Szpeti-Jászboldogháza
 

Vissza a hírek főoldalra