2024. május 01., szerda

Zonális idõjárási kezdet és zord befejezés - Január -

Érdekességek - Publikálva: 2012-02-01 17:15 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A januári hónap igen változékony volt, rendkívül sok frontátvonulás történt hazánk felett. A hónap elsõ és középsõ részében igen zonálisan alakult az idõjárás. A végére pedig egy anticiklon érte el országunkat. Amely nagyon lecsökkentette a napi átlaghõmérsékleteket, a január végén szinte az ország egész területén a napi maximum hõmérsékleti értékek is 0 °C alatt maradtak.
Ezen felül pedig a XXI. MetNet találkozón lehetünk túl.

Részletes leírás a hónap idõjárásáról:

A hónap elsõ napjaiban az ország déli részén a maximum-hõmérséklet 10 °C felett alakult, az északi tájakon is a januári hónaptól nem megszokottan 7-8°C maximum értékeket mértek. Csak az északkeleti fagyzugokban mutatott a hõmérõ 5-6 °C-os maximumot. A hónap elsõ napjai igen enyhén teltek, mint a decemberünk is.
Lassan a napok múlásával csökkent a hõmérséklet. Keletre hideg levegõ áramlott, amely az országrészben nagyon visszavetett a napi maximumokat. A hideg levegõ az ország közepéig terjedt. Így a Duna-Tisza közében és a Tiszántúlon a hõmérséklet pár napra lecsökkent. Január közepe elõtt pár nappal ismét melegebb periódusúvá vált hazánk. A napi maximumok több helyen az országban 10 °C felett alakultak. Kelet a január közepén is a leghidegebb pontja volt az országnak.
Ezt követõen ismét egy hidegebb légtömeg érte el hazánk, amely már az ország egész területén okozott kehülést, amely nagy hõmérséklet csökkenést eredményezett. A napi maximum hõmérsékletek 1-2 °C körül alakultak.
17-én meleg beáramlást történt nyugat felõl, amely újbóli felmelegedést okozott, amikor is pár nap leforgása alatt ismét visszatért az enyhe január. Január 23-án a nyugati országrészekben 12 °C-t is mértek észlelõink.
A hónap végét pedig egy anticiklon határozta meg, amely az országban drasztikus hõmérséklet csökkenést okozott. A napi maximum-hõmérsékletek szinte az ország egész területén 0 °C alatt volt.
 

A hónap középhõmérséklete igen alacsony volt az elõzõ hónaphoz képest. Az ország északi részein az átlaghõmérséklet 0 °C alatt maradt. Január legmelegebb vidéke a Dél-Alföld illetve a nyugati országrész volt. Átlagban a középhõmérséklet 1-2 °C között alakult. Látható a térképen, hogy nagy eltérések nem mutatkoznak az ország területei között.
 

A térképrõl leolvasható, hogy az ország nyugati része volt a hónap legmelegebb pontja. A hõmérsékleti-maximumokat január 2-án mérték az észlelõink. A leghidegebb pontja pedig az északkeleti rész volt.

 


A hõmérsékleti-minimumok a hónap végén mérték az észlelõk. Az ország leghidegebb pontja az északon levõ mérõállomások voltak.

 

Hazánk nagy részén a csapadék mennyiség egyenletesnek mondható. Ország északi illetve a Dunántúl északi része, amely az egyenletességbõl kilóg, ahol 20-30 mm-nél több csapadék esett, mint máshol az országban.


MetNet találkozó

XXI. MetNet találkozót Január 28-án rendeztük meg a Corvinus egyetemen.
Két remek elõadást hallgathatunk végig. A szünetekben pedig eszmecserék folytak, fõként a nagy hideg volt a téma.

Elõadóink:

Fodor Zoltán (Svadász), aki a „Kapcsolat” címû elõadással érkezett. Idõjárási anomáliákról beszélt nekünk, az „AMO” volt elõadásában a terítéken.
Söreg Ádám (Hidegség), aki pedig Magyarország éghajlatát mutatta be nekünk 1755-tõl napjainkig. Érdekes kutatási eredményeit ismertette velünk.



Az estét egy közeli étteremben töltöttük. ahol nagyon finom ételeket szolgáltak fel nekünk. Megfogyatkozva, de családias hangulatban telt az este.
Többen az este folyamán ültek be beszélgetni.
A találkozó összességében remekül telt, színvonalas elõadások születtek. Az elõzõ találkozóhoz képest többen voltak, közel 60 fõvel rendeztük meg az idei téli találkozót.

Képekért köszönet: Pet80-nak.


Hónapban megjelent írásaink:

Kardos Péter (KP): Kontinentális hidegbetörés

Hónap felvétele:

Felhõcske készítette, január 7-én.



Összefoglalót írta: Balázs Tamás - Tomka -

Vissza a hírek főoldalra