2024. május 02., csütörtök

Kontinentális hidegbetörés Európában

Időjárás-változás - Publikálva: 2012-01-29 08:11 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A novemberi hónap jellemzõen az anticiklonok jegyében telt, decemberben volt ugyan néhány próbálkozása a télnek, de ezek az ország nagy részén csak átmeneti hóborítottságot, és tartós hideg idõvel nem járó idõszakot jelentettek. Ezt követte a januári zonális idõjárás, amely során egy hét alatt akár 4-6 frontátvonulással járó, nagyon változékony idõjárás nehezítette a frontérzékenyek életét. Így jelentõs hideggel és hótakaróval járó idõszakok továbbra sem voltak. Általánosságban az volt jellemzõ, hogy ami hótakaró leesett éjszaka, az elolvadt nappalra.
Az eddigi változékony, szokatlanul enyhe idõjárásunk gyökeres átalakuláson ment keresztül. Az eurázsiai nyomásviszonyok megváltozása miatt rendkívül ritka idõjárási helyzet alakult ki Európában, amely hatással lesz a Kárpát-medence idõjárására is. Ebben az összefoglalóban a változás hátterét, és a lehetséges folytatást mutatjuk be.

Január utolsó hetében azonban már látszott a változás jele, hogy a következõ hetekben megváltozik az Atlanti-óceán felõl érkezõ enyhe légtömeget hozó áramlás. Ekkor ugyanis egy nagyon erõteljes anticiklon jelent meg Észak-Európában, amely középpontjában nagy területen bõven 1050 hPa fölé emelkedett a légnyomás, sõt nem ritka az 1060 hPa feletti érték sem. Ezzel egy idõben a Nyugat-Szibéria felett a tél második felére már alaposan áthûlt, igazi kontinentális hideg légtömeg számára megnyílt az út nyugat felé, az Európai kontinens irányába. Ahhoz, hogy ez a nehezen mozduló légtömeg útra is kelljen, rásegít a Fekete-tenger térségében kialakult magassági hideg-örvény folytán kialakuló ciklon, így a hideg levegõ meglehetõsen nagy momentummal indul meg Európa irányába.



Ez a légtömeg alapvetõen más dinamikai tulajdonsággal bír, mint amit az óceáni légtömeg esetén már megszokhattunk. A térképen látható 850 hPa-os fõizobárszintre elõrejelzett hõmérséklet alapján máshogy kell becsülni a talaj közelében várható hõmérsékleti viszonyokat. Ez a légtömeg ugyanis nem adiabatikus rétegzettségû, hanem gyakran közel izotermális, vagy legalábbis nagyon gyenge hõmérsékleti gradiensû viszonyok jellemzik, amolyan „lábas hideg”, ahogyan a Metnet fórumokban hivatkozni szoktunk rá. Ez azt jelenti, hogy 850 hPa-os értékhez képest jellemzõen csak minimális eltéréssel találkozhatunk a talajon, amely természetesen függ a besugárzásról, a talaj hóborítottságától, és a felszínközeli áramlási viszonyoktól is.



A következõ napokban már biztosra vehetõ, hogy Európát egy nagyon erõteljes hidegbetörés éri el. Ennek súlypontja várhatóan jövõ héten kedden és szerdán érkezik meg Lengyelország területére - azaz a Kárpát-medencétõl északra -, ahol emiatt már napközben sem emelkedik -10 fok fölé a hõmérséklet. Hazánkat ez a nagy hidegbetörés ekkor még csak mérsékelten érinti, a Kárpátok hegyei védelmet nyújtanak, a jellemzõ csúcshõmérséklet még -5 fok környékén alakul.

A hideg légtömeg Nyugat-Európa felé robog tovább, így ott is szokatlan hidegre kell felkészülniük az ott élõknek. Emiatt azonban a jövõ hét második fele még komoly izgalmakat tartogat a hidegbetörés végkimenete szempontjából.

A Kárpát-medence idõjárásában a csütörtöki nap lesz döntõ, várhatóan ekkortájt kezdõdik meg a kontinentális hideglevegõ beáramlása, amelynek súlyponti része már északnyugat felõl, a Bécsi-medence, Kisalföld irányából történik. A nagy kérdés az lesz, hogy ekkorra ki tud-e mélyülni Észak-Olaszország felett az északi hideg légtömeg és a mediterrán térségben lévõ enyhe és páradús levegõ hatására egy ciklon. Ha ez kialakul, akkor ezt a Kárpát-medence déli, délkeleti tájain átmenetileg jelentõs enyhülés jelzi majd, és nem utolsó sorban a térségünkben megjelenõ erõteljes csapadékképzõdés, amely akár országos méretûvé is fejlõdhet. A jövõ hét végére várhatóan északnyugat felõl már teljesen hatalmába keríti hazánkat a kontinentális hideg levegõ, de a hõmérsékletet alapjaiban az határozza meg, hogy lesz-e hozzá friss hófelszín vagy sem.

A havazás szempontjából tehát az a kritikus kérdés, hogy a jövõ hét közepén tõlünk északra elhaladó hideg milyen irányt is vesz pontosan. Érdemes követni az elõrejelzéseket a www.metnet.hu-n , mert lehetõség szerint rendkívüli frissítésekkel is igyekszünk nyomon követni a következõ hét eseményeit.

Írta: KP

Vissza a hírek főoldalra