2024. május 01., szerda

Meleg és száraz augusztus, hõmérsékleti rekordokkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2011-09-01 17:26 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

A változékony júliust követõen augusztus igazi nyári idõt hozott, amely kedvezett a nyaralni, strandolni vágyóknak. Augusztus 20-a után pedig igazi kánikula, késõbb már forróság köszöntött be, amelynek következtében számos melegrekord is megdõlt, valamint sok helyen ezen idõszak alatt mérhettük a nyár legmagasabb hõmérsékleteit.

A hónap középhõmérséklete országszerte 21 és 24 fok között alakult, a legmagasabb havi átlaghõmérsékletek hazánk déli, délkeleti tájain születtek. A nyolcadik hónapunk a sokéves átlagnál 2 fokkal melegebbnek bizonyult, tehát országszerte jelentõs pozitív anomáliával zárt.

 

 

A hónap legmagasabb hõmérsékleteit augusztus 20. után mérhettük, amikor a hõmérséklet csúcsértéke sokfelé elérte, sõt meg is haladta a 35 fokot. Észlelõink a forró idõszak alatt 34 és 39 fok közötti csúcshõmérsékleteket regisztráltak hazánk területén.

 


Észlelõink által mért 5 legmagasabb havi hõmérséklet:

Helyszín

Hõmérséklet (°C)

Észlelõ neve

Budapest XXIII.

38,7°C

Karcsi2005

Jánoshalma, Kiskunmajsa

38,4°C

Tomka1944, Kaszabubu

Szeged

38,3°C

Trebor

Dunaújváros

38,1°C

Bluli

Budapest XI, Siófok

38,0°C

Pkristóf, Télember

 

Csapadék tekintetében már sokkal változatosabb képet mutat a meteorológiai nyár harmadik hónapja. Országos viszonylatban augusztus meglehetõsen száraznak bizonyult, azonban a Dunántúl nyugati tájain és egy-egy kisebb északkeleti körzetben a sokéves átlagnál több csapadék hullott. A havi csapadékösszegekben is megmutatkoznak ezek a jelentõs eltérések. A Dunántúl nyugati tájain a hónap során 75-120 mm csapadék hullott, azonban a Dunántúl többi része már jóval szárazabbnak bizonyult. A havi csapadékösszeg az említett területeken már csak 20 és 50 mm közé korlátozódik, de van ahol még ennél is kevesebb esõ esett.

 

 

Az ország legszárazabb területe a hónap során Bács-Kiskun megye mellett Csongrád, Békés, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyék egy-egy része lett. Ezeken a tájakon mindössze 4-10 mm csapadék hullott a hónap során, azonban lehetnek olyan területek is hazánkban, ahol egyáltalán nem hullott csapadék augusztusban.

 

Észlelõink által mért 5 legalacsonyabb havi csapadékmennyiség:

Helyszín

Csapadék mennyiség (mm)

Észlelõ neve

Budapest XXIII. Göd

1,5 mm

Zozz, Göd Weather

Szeged

2,1 mm

Trebor

Budapest XX.

3,0 mm

Kraca

Dunaharaszti

3,3 mm

Witch

Kunszentmiklós

3,5 mm

B.Kimi

 

Észlelõink által mért 5 legnagyobb havi csapadékmennyiség:

Helyszín

Csapadék mennyiség (mm)

Észlelõ neve

Ják

120,4 mm

Brighty

Vép

104,0 mm

Szélkerék21

Tét

102,0 mm

Andi0605

Egyházasrádóc

98,5 mm

Zivipötty

Kõszeg

91,1 mm

Hepi

 

Augusztus elsõ fele az évszaknak megfelelõ idõt hozott, a hõmérséklet csúcsértéke jobbára 30 fok alatt alakult. 7-én egy hidegfront érte el hazánkat, amelynek hatására, fõként a nyugati határszélen alakultak ki hevesebb záporok, zivatarok, amelyekbõl helyenként 30 mm-t meghaladó mennyiségû csapadék is hullott. Sopronban helyenként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék utcákat, pincéket öntött el.

 

 

Ezt követõen egészen augusztus 15-ig csendes nyári idõ uralkodott az ország nagy részén, sokat sütött a nap. A derült, szélcsendes éjszakáknak köszönhetõen 11-én hajnalban Nagykanizsán 5,1 fokig hûlt le a levegõ, megdöntve az aznapra érvényes hidegrekordot. A hõmérséklet csúcsértéke kezdetben 25 és 30 fok között alakult, majd az idõszak végén, már jellemzõen 30 fok körüli vagy afeletti hõmérsékleteket mérhettünk.

15-én ismét egy hidegfront érte el a Kárpát-medencét, azonban jelentõs változást nem eredményezett az idõjárásunkban. Záporok, zivatarok csak a Dunántúlon fordultak elõ, a Duna vonalától keletre viszont nem hullott csapadék. 19-én ismét egy gyenge hidegfront vonult át, amelybõl szintén csak a Dunántúl nyugati, délnyugati részén hullott némi csapadék.

 

 

Augusztus 20-a után ismét anticiklonális hatások érvényesültek a Kárpát-medence területén. Dél, délnyugat felõl afrikai eredetû, forró levegõ érte el hazánkat, amelynek következtében augusztus 21-én egy kánikulai idõszak vette kezdetét.

 

 

Egyre többfelé haladta meg a hõmérséklet a 30 fokot, késõbb pedig már a 35 fokot is. Augusztus utolsó hetében sorra dõltek a melegrekordok, köszönhetõen annak, hogy egyre forróbb levegõ áramlott a Kárpát-medence fölé. Ezen a perióduson belül augusztus 24-én dõlt meg elõször országos és a fõvárosi melegrekord is: Bugacon 39,1 fokig, míg Újpesten 36,6 fokig kúszott a hõmérõk a higanyszála. 25-e ismét a rekorddöntések napjának bizonyult, ugyanis Baján 39,2 fokig forrósodott a levegõ, és a fõvárosban is 38 fokot mértek. 26-ára, azaz péntekre árnyalatnyit már enyhült a nagy forróság, azonban még így is 37 fokig emelkedett a hõmérséklet Újpesten, amely újból budapesti napi melegrekordot jelentett.

 

 

27-én délután, egy hidegfront vetett véget a nagy hõségnek: fõként a Dunántúlon fokozódott viharossá az északnyugati szél, azonban záporok, zivatarok most is csak az ország nyugati felén voltak. A hidegfront átvonulását követõen - a tavalyi évvel ellentétben - az õsz nem érkezett meg: folytatódott a kellemes, napos idõ, 25 és 31 fok közötti csúcshõmérséklettel.


Az összefoglalót írta: andras89

Vissza a hírek főoldalra