2024. szeptember 21., szombat

Júliusi kettõsség: száraz, meleg kezdés; hûvös, csapadékos befejezés

Érdekességek - Publikálva: 2011-08-01 19:21 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

Júliusban is változékony idõjárásban volt részünk országszerte. A hónap elsõ felében meglehetõsen kevés csapadék hullott, sõt néhol egyáltalán nem esett ekkor esõ, emellett pedig igazi kánikula alakult ki, nem egy helyen 35 fokot meghaladó csúcsértékekkel. A hónap közepétõl aztán csapadékos idõjárás köszöntött be, helyenként heves zivatarokkal, és a hõmérséklet is jelentõsen visszaesett, a leghûvösebb napokban néhol alig haladta meg a napi maximum a 15 fokot.
Összefoglaló a hónap eseményeirõl:

Július elsõ napjaiban egy tõlünk északra örvénylõ ciklon okozott változékony, csapadékos idõjárást. A hidegfront mögött országszerte 3-án volt a leghûvösebb, ekkor többfelé 10 fok alá süllyedt a hõmérséklet a hajnali órákban. A ciklon gyengülésével azonban egyre inkább délnyugati áramlás alakult ki Közép-Európában, mely hatására a következõ napokban gyors és erõteljes felmelegedés következett be. 7-én már az ország nagy részén elérte, vagy meghaladta a csúcshõmérséklet a 30 fokot, majd tovább fokozódott a hõség. 9-én megdõlt az országos és a budapesti melegrekord is, elõbbi 37,9 fokkal, míg utóbbi 36,7 fokkal. 10-én azonban ennél is melegebb volt, s újabb rekord dõlt: Túrkevén 39,1 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, míg Budapesten 38,4 fok lett az új napi maximumrekord. Ezen a napon azonban nem csak a legmagasabb maximum, hanem a legmagasabb minimum rekordja is megdõlt, mely Budapest-Lágymányoson immáron 23,9 fok, míg Pécs-Árpádtetõn 24,4 fok. A következõ napokban egy gyenge hidegfront mögött kissé hûvösebb levegõ áramlott fölénk, de még folytatódott az igazi standidõ. Ebben az idõszakban az országban elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok - többnyire gyenge frontokhoz kapcsolódóan -, melyek közül némelyik azonban meglehetõsen heves volt. 11-én egy Debrecenre lecsapó zivatarban az OMSZ 126 km/h-s széllökést regisztrált.

Zivatar 10-én Budapest térségében (Pilisvörösvárról fényképezve, micibot fotója):
Látványos zivatar Rakamaz közelében 11-én (digiptr fotója):
A jelentõs változást hozó hidegfront 14-én érkezett meg, de az ország felett behullámzott, így csak lassan vonult tovább kelet felé. A front mentén a Nyugat-Dunántúlon már a kora délutáni órákban kialakult egy szupercellákat is tartalmazó zivatartömb, melybõl helyenként jégesõt is észleltek, majd az esti órákban Ausztria és Szlovénia felõl újabb szupercellák érték el ezt a térséget. A zivatarokból több helyen jelentõs, 30 mm-t meghaladó csapadék hullott.

Sutom fényképe egy Sopronhoz közeli szupercelláról, mely valószínûleg egy gyengébb tornádót is produkált (vékony, sötét sáv a kép közepén):
Szupercella a naplementében (Egyházasrádóc, Zivipötty fotója):
Másnap a front elérte a keleti országrészt, ahol az éjszakai órákban kiterjedtebb zivatarokat okozott, látványos villámparádéval, és helyenként ismét jelentõs csapadékkal.

Fél óra alatt bekövetkezett villámlások egy képre összefûzve (Pilisvörösvár, micibot felvétele):
A következõ néhány napon átmenetileg nyugodt, száraz idõjárás alakult ki, és a hõmérséklet 17-én, valamint 18-án ismét többfelé elérte, vagy meghaladta a 30 fokot. Az utóbbi napon azonban egy újabb hidegfront ért el bennünket, mely mögött már tartósan hûvös, változékony idõ vette kezdetét. 18-án kora délután a Tiszántúlon alakultak ki az elsõ zivatarok, majd az ország más részein is megjelentek, és helyenként ismét elõfordult egy-egy szupercella is.

Fool* fotója az északnyugaton végighaladó szupercelláról, Mihályiból:
Látványos villám a Gyõrre lecsapó szupercellából (palui fényképe):
19-ét is változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított idõjárás jellemezte. Ekkor fõként a délnyugati országrészben alakultak ki látványosabb, szupercellás zivatarok. A két legintenzívebb góc Baranya megyén haladt át, melyek közül a második útja során érintette Pécset is. A város egyes területein kisebb méretû jégesõ is elõfordult. Este pedig az ország több részén aktív zivatarok pattantak ki, erõs villámtevékenységgel.

Szupercella Baranya megyében (Hosszúhetény, Zotmund fotója):
Közeli lecsapó villámok (Jobbágyi, Controll felvétele):
20-án folytatódott a viharos idõ, és ekkor a középsõ országrészben sajnos jelentõsebb károk is keletkeztek, egy, a délelõtti, déli órákban áthaladó heves zivatar következtében. A szél sokfelé fákat csavart ki, tetõket bontott meg, és a letört faágak, kidõlt fák helyenként az elektromos kábeleket, vasúti felsõvezetékeket is leszakították. A délutáni órákban aztán az ország más tájain is kialakultak gyengébb, de látványos zivatarok.

Peremfelhõs zivatar érkezése Kaposfõre (djrafy fényképe):
Ezt követõen a hónap hátralévõ napjaiban egyre kevesebb helyen fordultak elõ zivatarok, a gyakori frontátvonulásokat azonban többfelé kiadós csapadék kísérte. Néhol 7-10 nap alatt 100 mm-t is elérõ, vagy meghaladó csapadék hullott. Különösen sok esõ esett 29-én estétõl 30-án délelõttig a középsõ és a keleti országrészben. A legmagasabb hõmérséklet az ország jelentõs részén már nem érte el a 25 fokot sem, sõt a leghidegebb délutánokon 20 fok alatt maradt a hõmérséklet. Az esõs, egyhangú idõ mellett azonban ez az idõszak is hozott látványos idõjárási jelenségeket, például nem mezociklonális tubákat, valamint peremfelhõs zivatarokat.

Tubák Orosházán 24-én (Cassano fotója):
Tuba  Budapesten, szintén 24-én (MetFickó fotója):
Idõjárási statisztikák a MetNet adatbázisa alapján:

Legalacsonyabb hõmérséklet: 4,8 °C, Vöröstó, július 3. (Mustár)

Legmagasabb hõmérséklet: 38,4 °C, Jánoshalma, július 10. (Tomka1994)

Legmagasabb átlaghõmérséklet: 22,9 °C, Szeged (gasparrobert)

Legalacsonyabb átlaghõmérséklet: 18,9 °C, Zirc (Dombiati)

Legnagyobb napi hõingás: 22,1 °C, Borsosberény, július 17. (C. Szilvi25)

Legalacsonyabb havi csapadékösszeg: 51,5 mm, Sopron (kuvik944)

Legmagasabb havi csapadékösszeg: 192,5 mm, Debrecen (Kyokushin)

Legnagyobb napi csapadékösszeg: 86,0 mm, Cegléd, július 29. (pomi)

Havi átlaghõmérséklet térkép:
Havi átlaghõmértéklet-eltérés térkép:
Havi abszolút minimum térkép:
Havi abszolút maximum térkép:
Havi csapadékösszeg térkép:
Havi csapadékösszeg-eltérés térkép:
Júliusi bükk-fensíki töbörklíma adatok:

T átlag (4): 14,906 °C
Tátlag: (2): 13,56 °C
T min. átlag: 5,83 °C
T max. átlag: 21,3 °C
Absz. T min.: -1,4 °C (július 23.)
Absz. T max.: 30,1 °C (július 10.)
Absz. hõingás: 31,5 °C
Legalacsonyabb napi átlag: 9,75 °C (július 23.)
Legmagasabb napi átlag: 20,275 °C (július 15.)
Napi átlagok hõingása: 14,9 °C
Legalacsonyabb T max.: 13,5 °C (július 2.)
Legmagasabb T min.: 12,8 °C (július 30.)
Napi legkisebb hõingás: 4,5 °C (július 30.)
Napi legnagyobb hõingás: 24,9 °C (július 8.)

Hõség nap: 1 db.
Nyári nap: 11 db.
Fagyos nap: 3 db.

Részletes beszámoló Kerekrobi által: Link

Közösségi hírek:


A hónap végén lezárult a jelentkezés az augusztusban megrendezendõ XX. MetNet talákozóra, melynek helyszíne Gyõr lesz. Az elõzetes becslések alapján kb. 30 fõ vesz majd részt a rendezvényen.

A hónapban megjelent írásaink:

Noli (Landy-Gyebnár Mónika) a hónap elején a hõségben gyakran megfigyelhetõ jelenségrõl, a délibábkokról készített egy cikket:
http://metnet.hu/?m=hirek&id=273

Tomka1994 (Balázs Tamás) a július közepén bekövetkezett zivataros idõszakról írt egy remek összefoglalót:
http://metnet.hu/?m=hirek&id=274

A hónap képe:

Egy nagyszerû szivárványos-villámos fotó godazolitól Bajáról, mely remekül tükrözi a hónap változékony, szeszélyes jellegét, és egyben látványos idõjárási jelenségekben való bõvelkedését.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az összefoglalót írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra