2024. május 01., szerda

December: kemény téli idõvel búcsúzott az óév

Érdekességek - Publikálva: 2011-01-01 15:25 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

Az elmúlt évekhez képest az idei december meglehetõsen hideg idõt hozott, és csapadékban sem volt hiány. Hazánk idõjárását gyakran mediterrán ciklonok határozták meg, amelynek következtében sokfelé hullott jelentõs mennyiségû hó. A hóval borított, derült, szélvédett tájakon helyenként -20 °C alá hûlt a levegõ, és a délutáni órákban is gyakran maradt fagypont alatt a hõmérséklet. A zord idõn kívül azért voltak olyan napok is, amelyek szinte a tavaszt idézték.

 

A hónap nagy részében Európa makroszinoptikus felállását a november végén létrejött, úgynevezett blocking-helyzet határozta meg. Izland és a Brit-szigetek térségének idõjárását egy blokkoló anticiklon alakította. Az említett légköri képzõdmény utat nyitott a sarkvidéki légtömegek számára, így a kontinens nyugati és középsõ részét egyre hidegebb levegõ érte el. A sarkvidéki levegõ a Mediterrániumban meleg, nedves levegõvel keveredett, ami miatt ciklonképzõdés (ciklongenezis) indult meg a térrségben.

A tél elsõ hónapján a havi középhõmérséklet +1 és -4°C között szóródott. Az OMSZ hivatalos adatai alapján december átlagos középhõmérséklete -1 és +1 °C között alakul. (30 éves, 1961–1990 között mért OMSZ adatok alapján.) Megállapíthatjuk, hogy a 12. hónapunk országszerte negatív anomáliával zárt.Magyarország legmelegebb területének Baranya megye és Bács-Kiskun déli része bizonyult, ahol kevéssel 0 fok felett alakult a havi középhõmérséklet. Az ország északkeleti részén azonban -3; -4°C körüli átlaghõmérsékletek születtek, így ez a térség lett hazánk leghidegebb körzete.

 

 

 

 

 

Az abszolút maximum-hõmérsékletek tekintetében érdekes képet kapunk a hónapról, ugyanis jelentõs eltéréseket fedezhetünk fel az országrészek között. Hazánk délnyugati tájain 17 °C körüli maximum-hõmérsékletek is születtek a hónap elején, azonban északkeleti tájainkon voltak helyek, ahol a hõmérõk higyanyszála a +10 °C-ot sem érték el, ott természetesen nem beszélhetünk rekordhõmérsékletrõl.

 

Észlelõink által mért 5 legmagasabb havi hõmérséklet:

 

 

 

 

Helyszín

Hõmérséklet (°C)

Észlelõ neve

Szekszárd

17,4°C

Zoltán68

Nagykanizsa

17,1°C

Zoli73

Komló, Nagyatád

17,0°C

Szala, Wetsom

Gyõr

16,9°C

Ajtó

Somogyszob

16,7°C

Miki17

Kisebb tájegységeket leszámítva csapadékból nem volt hiány a 12. hónapban sem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján az ilyenkor szokásos havi csapadékösszeg 30 és 45 mm közé tehetõ. (30 éves, 1961–1990 között mért OMSZ adatok). A legtöbb csapadék, 80-110 mm hazánk keleti tájaira hullott, azonban Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes részein 110-120 mm-t meghaladó havi csapadékmennyiségrõl kaptunk jelentést. Az ország többi tájain 35-80 mm-nyi csapadék hullott a hónap folyamán.

Észlelõink által mért 5 legnagyobb havi csapadékmennyiség:

Helyszín

Csapadék mennyiség (mm)

Észlelõ neve

Debrecen

122,0mm

Kyokushin

Nyíregyháza

115,4mm

Hari

Tornyospálca

114,4mm

PINKY-BOY

Kecskemét

113,5mm

Sipi

Újkígyós

104,5mm

Kruat

 

A 2010-es év decembere változékony, téli idõvel kezdõdött. Több alkalommal is mediterrán ciklonok alakították a Kárpát-medence idõjárását, amelynek következtében csapadékos idõben volt részünk. A Dunántúl nyugati részén a havazás volt a jellemzõ, másutt azonban vegyes halmazállapotú csapadék hullott (hó, havas esõ, esõ, ónos esõ, fagyott esõ.)

 

 

Az ország északi és nyugati tájain nagy mennyiségû hó hullott, amelynek következtében az Alpokalján a hó vastagsága elérte helyenként a 35-40 cm-t. Komolyabb mennyiségû hó jutott ezen kívül még a Bakonyban és a fõváros térségére is. A havazást okozó mediterrán ciklon elvonulását követõen felszakadozott a felhõzet, és egyre több helyen sütött ki a Nap. A hóval borított tájakon a derült, szélcsendes éjszakákon sokfelé -10 °C alá csökkent a hõmérséklet, azonban néhány helyrõl -15 fok alatti hidegrõl is kaptunk jelzést.

 

                            

 

Mikulás napján, december 6-án jelentõs enyhülés vette kezdetét, amely azonban átmenetinek bizonyult. A hõmérséklet egyre többfelé meghaladta a +10 C fokot, sõt a délnyugati országrészben 15-18 C fok közötti csúcshõmérsékletek is születtek. Az éjszakák jelentõsen megenyhültek. Ez alól kivételt az Északi-középhegység térsége és hazánk északnyugati csücske képezett, ahol úgynevezett hochnebel (emelt köd) alakult ki. Ezeken a területeken a hõmérséklet 10 °C alatt maradt, sõt helyenként még az 5 C fokot sem érte el.

 

 

A hónap 9. napján hidegfront érkezett, amelynek következtében visszaesett a hõmérséklet. A frontot követõen a fagyos éjszakákat még többnyire -1 és +5 C fok közötti nappalok követték. Sokfelé hullott csapadék, kezdetben még esõ, záporesõ volt a meghatározó, majd a hideg levegõ megérkeztével a csapadék egyre többfelé havazásba váltott át.

 

14-tõl egyre hidegebb és szárazabb léghullámok érték el a Kárpát-medencét, ezért kevesebb helyre korlátozódott a havazás. A zord éjszakákat kezdetben -2 és -7 C fok közötti délutánok követték, majd az idõszak végén már csak -5 C fok körüli, illetve az alatti maximum-hõmérsékletek születtek.

 

December 17-rõl 18-ra virradóra ismét egy mediterrán ciklon érte el hazánkat. A ciklon országos havazást eredményezett. Szinte az egész ország területét 5-15 cm hó lepte be, azonban a délnyugati tájakról 30 cm körüli hórétegrõl számoltak be  észlelõink.

 

 

A havazást követõen, 19-én reggel a derült éjszakának köszönhetõen (Gyõr környékét leszámítva) országszerte -10 °C alatti zord idõre ébredhettünk. Ezen a napon Martonvásáron az Országos Meteorológiai Szolgálat automatája -23,7 °C-ot regisztrált, amely a 2010-es év abszolút minimum-hõmérsékletét jelentette.

 

 

December 20-tól ismét egyre melegebb léghullámok érték el a Kárpát-medencét. Jelentõs enyhülés kezdõdött, 23-án és 24-én az északkeleti országrészt kivéve mindenütt 10-16 °C közé emelkedett a hõmérséklet a délutáni órákra. Számos helyen ezekben a napokban született meg a hónap csúcshõmérséklete. Szentestére gyakorlatilag az egész ország területén elolvadt a hó. Ebben az idõszakban gyakorlatilag tavaszias idõt élvezhettünk.

 

 

Karácsony elsõ napján viharos széllel hideg, sarkvidéki eredetû levegõ árasztotta el térségünket. A Duna vonalától keletre fekvõ tájak idõjárását egy hazánktól keletre örvénylõ mediterrán ciklon csapadékrendszere határozta meg. Kezdetben még mindenütt esõ esett, majd a hideg levegõ megérkeztével egyre többfelé havazás váltotta fel az esõt, amely karácsony második napján is tartotta magát hazánk keleti tájain. A frissen lehullott hó mennyisége a hétfõ, dec. 27-ei mérések szerint a Duna vonalától keletre többnyire 5 és 20 cm között alakult. Összességében elmondható, hogy az ország keleti felében részben fehér karácsonynak örülhettek az ott élõk.

 

 

A 2010-es év utolsó napjaiban anticiklonális hatások domináltak, amelynek következtében eseménytelen, csendes, hideg idõvel teltek. A kezdetben derült, szélcsendes éjszakákon kifejezetten zord reggelekre ébredhettek a Duna-Tisza közében lakók, ugyanis többfelé -15 C fok alatti minimum-hõmérsékletek születtek. A magasban egyre enyhébb léghullámok érkeztek a Kárpát-medence fölé, azonban a kellõ átkeverés hiányában jelentõs enyhülés a talaj közelében nem történt. A borongós, párás idõ mellé -2 és -7 °C közötti délutáni csúcshõmérsékletek társultak. Az erõsen fagyos idõben számos helyen szemtanúi lehettünk az úgynevezett gyémántpor-hullásnak, amely a napfényben szikrázva halójelenséget idéz elõ.

 

 



 

A cikkben szereplõ képekért köszönetet érdemelnek az alábbi észlelõtársaink: Dzsibzon, Bluli, ZivatarPeti, Zivipötty, Szabolcs, Vikarel, Floo, Fetcroll, Andras 89.

Vissza a hírek főoldalra