2024. április 20., szombat

Az utolsó szó mindig az időjárásé

Érdekességek - Publikálva: 2018-12-16 15:30 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Egy tőlünk délre elhaladó mediterrán ciklon, illetve egy térségünk felett örvénylő hidegcsepp tette mozgalmassá a hétvége időjárását, valamint hozta meg az első országos havazást, azonban ez a hét közepén még aligha volt elképzelhető. 

A kiterjedtebb havazás esélyét már több mint egy héttel az esemény előtt felvetették az előrejelző modellek, ám egyetértés koránt sem volt, bizonytalanság pedig annál inkább. A napról napra változó helyzetkép szemléltetéseként az ECMWF modell futásait ragadtuk ki december 8-tól egészen 13-ig. 

 

 

 Jól kivehető, hogy eleinte főként délre-délkeletre várta a modell a legtöbb csapadékot (1.ábra),

 

 majd mindössze 1 új futás alatt a teljes ellentettjére fordította a várható csapadékösszeg eloszlást és a legkevesebb csapadékot 9-én éjfélkor már délkeletre adta (2.ábra).

 

Ezt követően 11-én még országos havazást vetített előre szombatra, középen a legtöbb csapadékkal (3.ábra),

 

 majd 2 futással később 12-én délben a csapadékból jelentősen visszavett és a legkevesebbet nyugatra-délnyugatra adta (4.ábra)

 

 December 13-tól pedig már egyre biztosabban tartotta a "véleményét" a modell, miszerint a legtöbb csapadékot délkelet kapja, a legkevesebbet pedig az ország északnyugati csücske (5.ábra).

 

 

 A helyzet bizonytalanságát azonban javarészt egy magassági hidegcsepp okozta, amely pénteken és szombaton hazánktól nyugatra, az Alpok felett örvénylett, és dél felől tovább segítette a nedvesebb légtömegek beáramlását a Kárpát-medencébe (6.ábra)

 

 

Utólagos elemzések után úgy tűnik, ez a hidegcsepp okozta végül a "meglepetéseket" és vágta keresztbe sorra szinte az összes előrejelzési modell által felvázolt forgatókönyvet. A végeredmény pedig országos szintű havazás, és mindenütt számottevő, sokfelé kiadós hóréteg lett ami jócskán felülmúlta a várakozásokat.

 

 Szombat reggelre így alakultak a hóréteg vastagságok észlelőink szerint (7.ábra)

 

 Vasárnap reggelre pedig így festett az aktuális helyzetkép (8.ábra)

 

 

Egy kis összehasonlításként, 12-én az ECMWF éjféli futása még 20-30 cm-es hóréteget vázolt fel hétfő délig: 

 

 

A "tanulság" tehát az, hogy egy ilyen helyzetben olykor teljes kudarcot vallhatnak az előrejelző modellek és másra nem lehet hagyatkozni, csak az aktuális eseményekre és a megérzéseinkre.

 

Válogatás az Időfórum és a MetNet képtárából

 

Ezúton is köszönjük észlelőink által beküldött képeket! 

 

Térképek forrása: OMSZ, Kachelmannwetter, Wetter3

 

Cikket írta: Kiss Kevin (Kewin6) és Zsombok Imre (Imi1995) 

 

 

Vissza a hírek főoldalra