2024. március 29., péntek

Sarkvidéki levegő zúdul ránk, több cm friss hó hullhat

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-11-26 15:27 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Télies fordulatot vesz időjárásunk: ma éjszaka észak, északkelet felől az erős északias áramlással sarkvidéki eredetű légtömegek áramlanak térségünk fölé.

 

 

 

A csapadékos időszak nem ér véget, ugyanis egy a Földközi-tenger térségében kialakuló mediterrán ciklon hatására holnap is folytatódik az országszerte csapadékos idő. A fagyos levegő érkezésének köszönhetően az éjszakai órákban egyre nagyobb területen kezdődik halmazállapot váltás.

 

 

Mikor vált az eső hóra? 

Először az ország északi részeit éri el a hideg levegő, így itt egy átmeneti havas esős időszakot követően már a hajnali órákban szilárd halmazállapotúra válthat a csapadék. A nap előrehaladtával egyre inkább a dél felé áramlik a hideg – délutánra már az ország nagy részén havazás várható. A déli tájakon, valamint a Tiszántúl keleti részein a magasban még enyhébb légtömegek helyezkednek el, emiatt ezeken a tájakon holnap a havas eső, eső lesz a jellemző csapadékforma. 

 

Az alábbi ábrákon látható (850 hPa – kb 1500 méter; 925 hPa – kb 700 méter), hogy hogyan zúdul le a hideg levegő térségünk fölé:

 

 

A csapadék tartós lesz, ennek köszönhetően a hegyvidékeken 15-20 cm, síkvidékeken (főleg északon és a Dunántúlon) 2-3 cm friss hó hullhat szerda reggelig! A hófödte tájakon, a megerősödő, időnként viharossá fokozódó szél gyenge hófúvást okozhat, ez pedig fokozott veszélyt jelent a közlekedésben!

Mi várható a folytatásban?

Szerdára nagyrészt megszűnik a csapadék, már a csak az ország középső részein, valamint a déli területeken várható egy-egy hózápor, hószállingózás, délkeleten havas eső zápor.

A folytatásban többnyire száraz hideg várható, erős éjszakai fagyokkal és 0 fok körüli, vagy az alatti délutáni maximum hőmérsékletekkel. A hét második felében, a gyengén felhős, helyenként derült éjszakákon sokfelé hűl -5 fok alá a levegő, északkeleten -8, -10 fokig, a szélvédett, fagyzugos hóval borított tájakon akár -12, -13 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet. Napközben sem várható erős felmelegedés, a délutáni csúcsértékek északon tartósan 0 fok alatt maradnak, a déli területeken mérhetünk 1-2 fokkal fagypont feletti maximum hőmérsékleteket.

A jövő hét elején újra enyhébb időszak következhet, ekkor a melegedés hatására eső és ÓNOS csapadék is kialakulhat!

 

Ábrák forrás: Szupercella.hu és meteociel.fr

 

Cikket írta és az ábrákat készítette: Gáspár Nikolett (nikimeteo)

Vissza a hírek főoldalra