2024. március 19., kedd

Az extrém meleg időszaknak vége – a jövő hét elején már havazhat!

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-11-15 21:04 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A szokatlanul meleg őszi hónapokat okozó anticiklonális helyzet a héten véget ér, változékonyra fordul időjárásunk. Az átrendeződni látszó szinoptikus kép akár havazást is eredményezhet a jövőhét első napjain, azonban úgy tűnik, ez csak átmeneti lesz.

A hideg levegő beáramlása már a hét közepén kezdetét vette. A hétvégén egy, a központjával Skandinávia felett elhelyezkedő anticiklonnak köszönhetően az északias áramlással hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek érkeznek térségünk fölé. A hideg levegő érkezése a késő nyárias hőmérsékletekből szinte a télbe repít, a sorra dőlő maximum hőmérsékleti rekordok helyét a hajnali fagyok veszik át.
A hétvégén kiterjedt területen várható hajnali fagy, az ország egyes részein akár -5, -7 fokig is lehűlhet a levegő, és a nappali felmelegedés is jelentősen mérséklődik, a hőmérséklet csúcsértéke országszerte 10 fok alatt marad.

 

 

A hideg megérkezett, de mi okozza a csapadékot?


A jövő hét elején egy, a nyugatias alapáramlásról lefűződő hidegörvény és a hozzá kapcsolódó sekély ciklon hozhatja meg az első havazást akár a síkvidékekre is. A sekély ciklon várhatóan hétfőn alakul ki hazánk keleti részei felett.

 

 

A hétfőn kimélyülő sekély ciklon hétfő estétől okoz az ország nagy részén csapadékos időt. A csapadék halmazállapota az ország különböző részein eltérőnek ígérkezik.


A jelenlegi számítások alapján az északi, északnyugati és nyugati területeken nagyrészt havazás várható. Az említett tájakon keddre virradóra lepel, nyugaton akár 4-5 cm-es hótakaró boríthatja a tájat. Az ország más részein átmeneti havas esős időszakok előfordulhatnak, de a döntő csapadékforma az eső lehet.

 

 

A változékony idő a hét többi napján is folytatódik: a hideg levegő lejut a Földközi-tenger térségébe, ahol a beinduló ciklongenezis hatására mediterrán ciklon generálódik. A hétfőn kialakuló mediterrán ciklon várhatóan keddtől alakítja hazánk időjárását. 

 

 

A ciklon előoldali áramlási rendszere lesz a meghatározó hazánk időjárásnak szempontjából. 

 

 

A ciklon előoldalán a délies áramlással újra meleg légtömegek érkeznek fölénk, így a csapadék ekkor az ország nagy részén eső formájában érkezhet, a Dunántúlon élők számíthatnak havas esőre, havazásra. Mivel mediterrán ciklonról beszélünk, a helyzetet jelentős bizonytalanság kíséri, így a jövőhétig ez még változhat!

 

Ábrák forrása: Meteoglix, Wetterzentrale

 

Cikket írta és az ábrákat készítette: Gáspár Nikolett (nikimeteo) és Zsombok Imre (Imi1995)

 

Vissza a hírek főoldalra