2024. április 26., péntek

Sarkvidéki léghullámok érkezhetnek

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-11-11 11:28 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Alig egy hete melegrekordok sorozata dőlt meg az országban, most pedig várhatóan jelentős átrendeződés előtt áll hazánk időjárása. 

Ahogy a bevezetőnkben is utaltunk rá jelentős átalakulás előtt áll hazánk időjárása. A jövőhét közepétől az eddigi délnyugatias áramlást, egy hazánktól északra, a Skandináv-félsziget térségében megerősödő anticiklon hatására északias, északkeleties áramlás váltja fel. 

 

Az első komolyabb, már télies (száraz) hidegöblítést a jövőhét vége környékén megkaphatjuk. Az ECMWF modell -3 fok körüli hőmérsékleti értékeket prognosztizál 1500 méteres magasságba

 

Anticiklon középpont (M) a Skandináv-félsziget felett 18-án vasárnap, ami biztosítja a sarki hideg érkeztét (sötétkék nyíl)

 

A lehűlés első hulláma, amikor az áramlás északiasra vált kedden érhet el bennünket, majd a hét közepén átmeneti kisebb melegedést követően a fáklyán is látszik a markánsabb lehűlés jelei, még jelentősebb szórás (bizonytalansági faktor) keretében. Viszont a tendencia egyértelmű. 17-e, 18-tól a csapadékgörbék is mozgásnak indulnak, így ekkortól már növekszik a csapadék esélye, ami azt jelenti, hogy a magasabb hegyeinkben akár megjelenhet az első összefüggő hóréteg. 

 

Ha kitekintünk kicsit Szibériába, amerről érkezik a hideg hazánkba, láthatjuk, hogy Ojmjakonban is beköszöntött a zord tél. November 8-án ott -41 fokot is mértek. (Yakutia.com)

 

Az NOAA legfrissebb mérései a szibériai jég és hóborítottságról. Az utóbbi egy hónap során jelentős felhalmozódás indult meg, és bátran kijelenthetjük, hogy a jég és a hóborítottság ezen időszakban teljesen átlagosnak bizonyul. Megfelelő makroszinoptikai elrendeződés során ez a magyarországi téli helyeztek elsődleges fő forrása.

 

Forrás: ECMWF fákyla (OMSZ), ECMWF modell (Meteociel), hó és jégborítottság (NOAA)

 

Cikket írta és ábrákat készítette: Zsombok Imre (Imi1995)

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra