2024. március 19., kedd

Leslie, a portugál portyázó

Érdekességek - Publikálva: 2018-10-13 14:55 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

A napokban mindenki hallhatott a Michael hurrikánról, ami a Mexikói-öböl felett gyorsan megerősödve majdnem 5-ös erősségűként ért partot Floridában, nagy pusztítást okozva. A tavalyi, szokatlanul keletre 3-assá erősödött, majd később mérsékelt övi ciklonná alakulva a Brit-szigetekre lecsapó Ophelia hurrikán után azonban Európa sem maradt trópusi ciklon nélkül idén sem. Ezúttal is egy hurrikán környékezte meg az öreg kontinenst, hosszú óceáni kóborlása végén.

A Leslie névre keresztelt légörvény kialakulásához jócskán vissza kell lapozni a naptárban, hiszen az még szeptember 23-án történt. Ezt követően meglehetősen kacifántos utat járt be a ciklon, míg végül október 14-én az Ibériai-félsziget felett befejezte vándorlását. Az idei atlanti hurrikánszezonra már korábban is jellemző volt, hogy az óceánon gyakorta fennálló blocking hajlam miatt mérsékelt övi peremciklonok szakadtak le a nyugati áramlás zónájáról, majd a viszonylag meleg, 24-25 °C-os víz felett vesztegelve szubtrópusi, végül trópusi ciklonná alakultak át. Debby, Ernesto és Joyce után Leslie már a 4. volt a sorban, ami ily módon jött létre az óceán középső részén, az Azori-szigetektől messze délnyugatra. A ciklon karrierje azonban nem indult túl fényesen, mivel csak 2 napig tudott gyenge szubtrópusi vihar lenni, majd 25-én egy északnyugatról érkező frontrendszerbe beleolvadva visszaalakult mérsékelt övi ciklonná.

Leslie frissen kialakult szubtrópusi viharként szeptember 23-án, valamint újból mérsékelt övi ciklonná alakulva 25-én. A szubtrópusi állapotban eleinte még megfigyelhetőek voltak körülötte a korábbi frontok maradványai hosszan elnyúló felhősávokként, a központjában viszont már kisebb zivatarokat alakított ki, melyek tartóssá váltak. 2 napnyi szubtrópusi állapot után azonban egy frontálzónába beleolvadva ismét mérsékelt övi ciklonná alakult, 25-én már jól megfigyelhető volt a széles melegfronti felhősáv az északkeleti oldalán és a kialakulóban lévő hidegfronti szakasz dél felé elnyúlva.
Forrás: NASA

 

Mérsékelt övi ciklonként viszont nem folytatta az útját kelet felé, hanem sokáig szinte egy helyben maradt. Sőt, a tőle északkeletre megerősödő anticiklon blokkoló hatása miatt 27-én nyugat-délnyugat felé fordult, ahol kissé melegebb vizeket ért el, időközben pedig látványos, spirálisan felcsavarodó felhőzettel okkludálódott. E két történés már előrevetítette, hogy Leslie ismét megpróbál majd (szub)trópusi babérokra törni, és ez így is történt. 28-án este ismét szubtrópusi viharrá alakult, és ezúttal már nem rekedt meg itt a fejlődése, másnap trópusi vihar lett.

Leslie okkludálódott mérsékelt övi ciklonként szeptember 27-én, majd megint szubtrópusivá alakulva, már félúton a trópusivá válás felé 29-én. A mérsékelt övivé válása után a ciklon jelentősen megerősödött, hurrikán erősségnek megfelelő szeleket is produkált, végül látványosan felcsavarodó felhőzettel okkluldálódott. Ekkor már ismét megindult a zivatarképződés is a központjában, mely egyre szerezettebb lett, és 28-án este újból szubtrópusivá vált a ciklon. Ezután folytatta szerveződését, így 29-én estére teljesen körbevették a zivatarok a központot, s végül Leslie trópusi ciklon lett.
Forrás: NASA

 

Leslie október 3-án érte el legdélnyugatabbi pozícióját, egyben a legmelegebb, 27-28 °C-os vizeket. Ez az erősségén is meglátszott, ugyanis hurrikánná erősödött, noha az 1-es kategóriát nem tudta túllépni. A struktúrája ugyanakkor jól szervezett lett, néhány órára egy határozott szemet is kialakított. Másnap viszont a ciklon visszagyengült trópusi viharrá, és a következő napokban tett egy kis kitérőt észak felé, mielőtt egy észak felől érintő hidegfront délkeletre tessékelte volna.

Leslie hurrikánként október 3-án, majd trópusi viharrá gyengülve 8-án. Bár nem 3-án volt a legerősebb, strukturálisan akkor volt a legfejlettebb a ciklon, határozott szemet kialakítva. Az átmeneti északias irányú mozgását követően 8-ára már délkelet felé helyeződött át a ciklon, egy tőle északra elvonuló hidegfront (felhősáv a kép jobb felhő részén) hatására, és akkorra átmenetileg kissé legyengült.
Forrás: NASA

 

Délebbre helyeződésével Leslie ismét melegebb, 26-27 °C-os víz fölé került, ráadásul a légköri feltételek is kedvezőek voltak számára, így 10-ére virradóan ismét 1-es kategóriájú hurrikán lett. Bár feljebb lépni ezúttal sem tudott a Saffir-Simpson skálán, az Azori-szigetektől délre elhaladva 12-ére virradóan megközelítette a 2-es kategóriát, ugyanis az átlagos szélsebesség 150 km/h-ra növekedett benne, a központjában pedig 969 hPa-ra süllyedt a légnyomás. Időközben Leslie-től északkeletre egy mérsékelt övi viharciklon mélyült ki, melynek áramlási rendszere bekebelezte a hurrikánt.

Kelet-atlanti helyzetkép október 11-én. A Brit-szigetektől délnyugatra ekkorra egy mérsékelt övi viharciklon mélyült ki, melynek áramlási rendszerébe olvadva a csúcsintenzitását ekkor elérő Leslie kelet-északkelet felé indult meg, de ekkor még teljesen különálló volt.
Forrás: NASA

 

Magát a hurrikánt ugyanakkor nem kebelezte be a ciklon frontrendszere (bár a felhőzetük 12-ére részlegesen összeolvadt), hanem az sokáig attól délre, délkeletre tudott maradni. Így, bár a mérsékelt övi ciklon hatására Leslie kelet-északkelet felé, egyenesen az Ibériai-félsziget irányába indult meg, és egyre nagyobb lett a sebessége, 13-áig meg tudta őrizni trópusi stádiumát, sőt, ezzel együtt hurrikán is maradt. A ciklon a nap első felében elhaladt Madeira mellett, ami a történelem során először "érdemelte ki", hogy hivatalosan trópusi vihar riasztást (tropical storm warning) adjanak ki rá. És bár a ciklon biztonságos távolságban kerülte el a szigeteket, ez végül jogos volt, mivel ugyan éppen csak, de előfordult trópusi vihar erejű, 65 km/h-s átlagszél Funchal / S. Catarina mérőállomáson. A legerősebb széllökések pedig a 70-80 km/h-t is elérték a szigeten, kisebb károkat okozva.

Kelet-atlanti helyzetkép október 12-én. A viharciklon előző éjjel elhaladt a Brit-szigetektől nyugatra, kiterjedt szélviharokat okozva. Hosszan elnyúló frontrendszerének felhőzete pedig elkezdett összekapcsolódni a Leslie hurrikánnal, ami ekkor már gyors sebességgel robogott az Ibériai-félsziget felé.
Forrás: NASA

 

Délután azonban beérte az említett frontálzóna a Leslie hurrikánt, ami a ekkorra ráadásul már hideg, 20-21 °C-os víz fölé került, így önmagában is gyengülni kezdett. Mindezek következtében Leslie a célegyenesben átalakult mérsékelt övi ciklonná, nem sokkal azelőtt, hogy elérte a portugál partokat az esti órákban. Ezzel elmaradt a történelemírás, vagyis hogy egy hurrikán, vagy a gyengülése okán már csak trópusi vihar még trópusi állapotában elérje Európa fő szárazföldjét (az Európához tartozó Azori-szigeteken már volt erre példa). Így továbbra is a 2005-ös Vince hurrikán az egyetlen, ami trópusiként tudott partot érni szintén az Ibériai-félsziget déli részén, igaz már depresszióvá gyengülve. Leslie lett ugyanakkor, ami a legközelebb jutott Európához hurrikán erősségű trópusi ciklonként, a tavalyi Ophelia rekordját felülmúlva. (Megjegyzendő, hogy az 1961-es Debbie és az 1966-os Faith ciklonokat a hivatalos adatok Írország közvetlen közelében is hurrikánnak adták, ez azonban erősen vitatott még az amerikai meteorológusok körében is, és az elérhető reanalízis adatok alapján valószínűsíthető, hogy már jóval korábban/távolabb átalakultak mérsékelt övi ciklonná.)

Leslie még éppen hurrikánként, de már az átalakulás küszöbén állva Portugália közelében 13-án délután. Ekkor még megfigyelhető volt a hurrikán spirális felhőrendszere, viszont nyugatról ebbe már szinte teljesen belesimult a frontálzóna felhőzete. Néhány órával később Leslie teljesen összeolvadt a frontrendszerrel, vagyis maga is mérsékelt övi ciklonná alakult.
Forrás: NASA

 

Ex-Leslie a Porto-tól délre bekövetkező partot érésig megmaradt erős trópusi viharnak megfelelő ciklonnak, és Portugália nyugati részén több helyen okozott 80-100 km/h körüli széllökéseket. Helyenként a hurrikán erősségnek megfelelő 120-150 km/h-s, sőt egy-két helyen 160-170 km/h-s lökések is előfordultak. A legerősebb, 175 km/h-s széllökést a partot éréshez legközelebb eső Figueira da Foz településen mérték. Az orkán erejű széllökések az érintett területeken sokfelé okoztak károkat, illetve több százezer ember maradt áram nélkül. A jelenlegi adatok alapján 27-en meg is sérültek, de halálos áldozatot nem követelt a vihar. Ex-Leslie a központi magjában még megőrzött némi trópusi jelleget is, amit leginkább a radarképeken megfigyelhető, bár a déli oldalán már nyitott szem mutatott. Jól látszódott ugyanakkor a délkeleti oldalán kialakult hidegfronti, illetve a központtól északra megerősödő melegfronti szakasz is. A ciklon gyors mozgása révén nem okozott kiemelkedően sok csapadékot, általában 5 és 15 mm körüli mennyiségek voltak jellemzőek Portugália-szerte, de Porto környékén az említett melegfronti szakasznak köszönhetően előfordultak 25-30 mm körüli összegek is. Végül 14-én Franciaország nyugati része fölé helyeződve jelentősen legyengült a ciklon.

 

Radarkép-animáció Ex-Leslie partot éréséről:

Forrás: IPMA

 

Műholdkép-animáció a ciklonról:

 

Forrás: Tropical Tidbits

 

A ciklon kacifántos útvonala:

1: Leslie először alakult szubtrópusi ciklonná (négyzetek). 2: Leslie visszaalakult mérsékelt övi ciklonná (háromszögek).
3: Leslie ismét szubtrópusi ciklon lett (négyzetek). 4: Leslie trópusi ciklon lett (körök). 5: Leslie először lett hurrikán (sárga szín).
6: Leslie másodszor lett hurrikán.
Forrás: Wikipedia, hivatalos (NHC) adatok alapján

 

Történelmi térkép az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont jóvoltából, ilyen közel Európához még nem járt korábban hurrikán:

Forrás: NHlC

 

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra