2024. március 29., péntek

Ez történt szeptemberben

Érdekességek - Publikálva: 2018-10-01 17:58 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Szeptemberi időjárásunk több arcú volt, a hónap első hetén rendkívül csapadékos, majd kéthetes nyáriasan meleg idő következett, míg az utolsó hét hűvös késő őszies időt hozott. Nézzük részletesen első őszi hónapunkat!

Csendes és igen meleg augusztust követően szeptember első napjaiban, illetve hetében rendesen felpörgött az időjárás Európa középső részén, ezen belül hazánkban is. Egy lassan mozgó hidegcsepp és a hozzá kapcsolódó sekély ciklonális mező napokig meghatározta időjárásunkat (1. ábra). Sokfelé, eleinte főleg csak a Dunántúlon alakultak ki záporok, zivatarok, melyekből összességében jelentős mennyiségű eső hullott le. (2. ábra)

(1. ábra)

 

(2. ábra)

 

Szombaton (szeptember 1.) először a Dunántúl északnyugati részén, később az egész Dunántúlon zivatarok törtek ki és okoztak jelentős csapadékot. (3. ábra)

 

(3. ábra)

Vasárnap (szeptember 2.) eleinte csendesebben indult, majd estétől törtek ki újabb zivatarok délnyugaton, illetve a középső országrészben. Hétfőn délelőtt (szeptember 3.) még további zivatarok alakultak ki, de délután az ország nagy részén nyugodtabb volt az idő, de északkeleten továbbra is kialakultak zivatarok és ezek között heves is előfordult. Az ország más részein késő esti óráktól kezdve alakultak ki ismét záporok, zivatarok. Kedden (szeptember 4.) napközben a Dunántúl északi és nyugati részén volt áztató eső, amit délután már záporok váltottak fel. Szerdától (szeptember 5.) kezdődően lassan megnyugodott az időjárásunk, bár keleten még ekkor is kialakult egy-egy zápor, zivatar. A hét további részében egyre több volt a napsütés és lassan melegedni kezdett az idő. Szeptember második hete nyáriasan alakult, ismét 30 fok közelébe vagy kicsivel afölé emelkedett a hőmérséklet az ország nagy részén. Kisebb törést a hétvégi hidegfront hozott, de komoly lehűlés és csapadék nem társult hozzá.

(4. ábra., nyárias időt biztosító időjárási helyzet)

A következő, harmadik hét is nyáriasan indult, péntekig (szeptember 21.) ki is tartott a meleg. Szombaton (szeptember 22.) viszont jelentős változás kezdődött időjárásunkban, egy erős hidegfront véget vetett a rendkívül hosszúra nyúlt 2018-as nyárnak. Ez a front számottevő esőt csak északnyugatra hozott. Vasárnap (szeptember 23.) átmenetileg csendesebb időnk volt, de szeptember utolsó hete újabb markáns hidegfrontot hozott. Ebből a frontból jelentős eső délnyugaton hullott, errefelé helyenként 20 mm is elérte a csapadék. A front mögött november elejének megfelelő hőmérsékletű friss sarki levegő árasztotta el hazánkat. (5. ábra)

 

(5. ábra)

A héten ennek következtében megszülettek az első fagyos éjszakák, a leghidegebb Zabaron volt, itt a hőmérséklet a hétvégén a -4,2°C elérte, ezzel beállítva a szeptemberi minimumrekordot.

Forrás: Wetterzentrale, DHMZ, OMSZ, Sat24

Írta: Varjas Kornél (wetsom)

Vissza a hírek főoldalra