2017. január 21., szombat - Ágnes napja van
napkel 07:21

Békéscsaba

twohorses

2017-01-21 22:46:53

-9,0 °C

RH: 94 %  P: 1040.0 hPa

Metnet hírek

Milyen időt hoz a Mikulás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-29 23:39

A fehér szakállú, prémbundás, szánon érkező Mikulás, más néven Télapó figurája élénken él a fantáziájában azoknak is, akik már egy ideje kinőttek a gyerekkorból. A Mikulás  mindannyiunk gondolatvilágában örökre összekapcsolódott a havas, hideg téli időjárással, a puhán hulló, keringő hópelyhekkel, hósipkás háztetőkkel, fehér tájjal. Emiatt a december ötödikének estéjére, december hatodikára várható időjárás közérdeklődésre tarthat számot. Megrázza a szakállát idén a Télapó, avagy nem? Erre a kérdésre próbálunk választ adni a meteorológia tudománya segítségével.

                                                                                                   

Szent Miklós püspök szobra a belgiumi Sint Niclaas-ban (Wikipédia)

 

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy igen nagy valószínűséggel az idén nem fog hullani a hó sem Mikulás napján, sem annak előestéjén. A téli időjárás másik kelléke, a hideg, a fagy azonban nem hiányzik majd. Nézzük, hogy miért:

 

   
                      

A december 5-re, estére várható légnyomás és geopotenciál-eloszlás Európa térségében GFS szerint

 

 

                                         

Ugyanekkor a 850 hPa-os nyomásnívóra várható hőmérsékletek GFS szerint

 

Az előrejelzési térképek alapján térségünk egy fejlett anticiklon központi területében helyezkedik majd el, és ezt a központi területet a magasban is jórészt hideg levegő tölti ki. Az izobár-térképet látva nem meglepő a következő kép:

 

                                 

Csapadékos és száraz területek Európában december 5-én az esti órákban GFS szerint

 

A térségünket fedő fejlett anticiklonnak megfelelően várhatóan messze elkerülnek az erősebb csapadéktömbök. Számottevő csapadék országunkban december 6-án, egész nap sem ígérkezik. Hozzá kell tenni, hogy december elsejére az északkeleti országrészben egyelőre bizonytalan mennyiségű csapadék várható, és ennek legalább egy része az Északi-középhegységben hó formájában hullik majd. Az esetleges vastagabb hótakaró a magasabban fekvő területeken átvészelheti a következő, enyhébb napokat, ezért az északi hegyvidék egyes területein fehéren érkezhet a Miklós nap. Kis valószínűséggel a Tiszántúl északi részein is maradhat mutatóba némi hófolt. Az ország túlnyomó részén azonban ez  egyáltalán nem várható: "fekete" táj fogadja Télapót.

 

Ami jelenleg a legvalószínűbb, hogy derűs, csendes, de hideg délutánt követően érkezik el december 5-e estéje, a Mikulás-est. Már kora este elég "ropogós" fagy várható szerte az országban:

 

       
                                       

A december 5-re, késő délutánra várható hőmérsékletek az OMSZ (ECMWF modell) szerint    

 

Miklós napon várhatóan csípős reggelre kelünk:

 


                       

  A december 6-ra, kora reggelre várható hőmérsékletek az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

A légmozgás az ország középső és déli területein kifejezetten gyengének ígérkezik:

 

 

Szélirány és sebesség december 6-án kora reggel az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

Az éjszaka valószínűleg mentes lesz a középszintű felhőzettől:

 

    

A középszintű felhőzet mennyisége a december 6-ra virradó éjszaka GFS szerint

 

Az alsó légrétegek kifejezetten szárazak lesznek:

 

 

A december 6-ra virradó éjszaka valószínű harmatpontok Európában GFS szerint

 

Ezek szokatlanul alacsony harmatpont-értékek, ez is hideg, igen száraz kontinentális légtömeg jelenlétére utal. Az ugyanekkorra várható relatív páratartalom is a levegő száraz voltát mutatja:

 

        

 

A december 6-ra virradó éjszaka várható relatív páratartalom Magyarországon az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

Mindezek elég jól megrajzolják a Mikulás-este, és a rá következő reggelen beköszöntő időjárás arculatát. A gyengén felhős, vagy derült ég ellenére, hála a száraz levegőnek, köd vagy rétegfelhőzet képződése nem valószínű. A kifejezetten fagyos reggelen azonban előfordulhat a talaj közelében párásság, a szélcsendes helyeken esetleg sekély köd is. Mindez erőteljes dérképződéssel járhat, emiatt Mikulás napján reggel a hó hiányának dacára több helyen enyhén kifehéredhet a táj. Néhol a hangulatos, gyönyörű zúzmara-képződés sem elképzelhetetlen. Mint ahogy az sem, hogy jégvirágos ablakokban legyenek láthatók a csokifigurák, virgácsok.

 

Összességében: bár idén havat nem hoz a Mikulás, ez a kedves gyerekünnep mégis a szebbik, hangulatos arcát fogja várhatóan felénk mutatni.

 

Térképek forrása: OMSZWetterzentrale

 

Írta: Dr. Szathmáry Ákos (Thermometer)

Vissza a hírek főoldalra

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40087

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.