Metnet hírek

Milyen időt hoz a Mikulás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-29 23:39

A fehér szakállú, prémbundás, szánon érkező Mikulás, más néven Télapó figurája élénken él a fantáziájában azoknak is, akik már egy ideje kinőttek a gyerekkorból. A Mikulás  mindannyiunk gondolatvilágában örökre összekapcsolódott a havas, hideg téli időjárással, a puhán hulló, keringő hópelyhekkel, hósipkás háztetőkkel, fehér tájjal. Emiatt a december ötödikének estéjére, december hatodikára várható időjárás közérdeklődésre tarthat számot. Megrázza a szakállát idén a Télapó, avagy nem? Erre a kérdésre próbálunk választ adni a meteorológia tudománya segítségével.

                                                                                                   

Szent Miklós püspök szobra a belgiumi Sint Niclaas-ban (Wikipédia)

 

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy igen nagy valószínűséggel az idén nem fog hullani a hó sem Mikulás napján, sem annak előestéjén. A téli időjárás másik kelléke, a hideg, a fagy azonban nem hiányzik majd. Nézzük, hogy miért:

 

   
                      

A december 5-re, estére várható légnyomás és geopotenciál-eloszlás Európa térségében GFS szerint

 

 

                                         

Ugyanekkor a 850 hPa-os nyomásnívóra várható hőmérsékletek GFS szerint

 

Az előrejelzési térképek alapján térségünk egy fejlett anticiklon központi területében helyezkedik majd el, és ezt a központi területet a magasban is jórészt hideg levegő tölti ki. Az izobár-térképet látva nem meglepő a következő kép:

 

                                 

Csapadékos és száraz területek Európában december 5-én az esti órákban GFS szerint

 

A térségünket fedő fejlett anticiklonnak megfelelően várhatóan messze elkerülnek az erősebb csapadéktömbök. Számottevő csapadék országunkban december 6-án, egész nap sem ígérkezik. Hozzá kell tenni, hogy december elsejére az északkeleti országrészben egyelőre bizonytalan mennyiségű csapadék várható, és ennek legalább egy része az Északi-középhegységben hó formájában hullik majd. Az esetleges vastagabb hótakaró a magasabban fekvő területeken átvészelheti a következő, enyhébb napokat, ezért az északi hegyvidék egyes területein fehéren érkezhet a Miklós nap. Kis valószínűséggel a Tiszántúl északi részein is maradhat mutatóba némi hófolt. Az ország túlnyomó részén azonban ez  egyáltalán nem várható: "fekete" táj fogadja Télapót.

 

Ami jelenleg a legvalószínűbb, hogy derűs, csendes, de hideg délutánt követően érkezik el december 5-e estéje, a Mikulás-est. Már kora este elég "ropogós" fagy várható szerte az országban:

 

       
                                       

A december 5-re, késő délutánra várható hőmérsékletek az OMSZ (ECMWF modell) szerint    

 

Miklós napon várhatóan csípős reggelre kelünk:

 


                       

  A december 6-ra, kora reggelre várható hőmérsékletek az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

A légmozgás az ország középső és déli területein kifejezetten gyengének ígérkezik:

 

 

Szélirány és sebesség december 6-án kora reggel az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

Az éjszaka valószínűleg mentes lesz a középszintű felhőzettől:

 

    

A középszintű felhőzet mennyisége a december 6-ra virradó éjszaka GFS szerint

 

Az alsó légrétegek kifejezetten szárazak lesznek:

 

 

A december 6-ra virradó éjszaka valószínű harmatpontok Európában GFS szerint

 

Ezek szokatlanul alacsony harmatpont-értékek, ez is hideg, igen száraz kontinentális légtömeg jelenlétére utal. Az ugyanekkorra várható relatív páratartalom is a levegő száraz voltát mutatja:

 

        

 

A december 6-ra virradó éjszaka várható relatív páratartalom Magyarországon az OMSZ (ECMWF modell) szerint

 

Mindezek elég jól megrajzolják a Mikulás-este, és a rá következő reggelen beköszöntő időjárás arculatát. A gyengén felhős, vagy derült ég ellenére, hála a száraz levegőnek, köd vagy rétegfelhőzet képződése nem valószínű. A kifejezetten fagyos reggelen azonban előfordulhat a talaj közelében párásság, a szélcsendes helyeken esetleg sekély köd is. Mindez erőteljes dérképződéssel járhat, emiatt Mikulás napján reggel a hó hiányának dacára több helyen enyhén kifehéredhet a táj. Néhol a hangulatos, gyönyörű zúzmara-képződés sem elképzelhetetlen. Mint ahogy az sem, hogy jégvirágos ablakokban legyenek láthatók a csokifigurák, virgácsok.

 

Összességében: bár idén havat nem hoz a Mikulás, ez a kedves gyerekünnep mégis a szebbik, hangulatos arcát fogja várhatóan felénk mutatni.

 

Térképek forrása: OMSZWetterzentrale

 

Írta: Dr. Szathmáry Ákos (Thermometer)

Vissza a hírek főoldalra