Metnet hírek

Hidegbetörés a láthatáron

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-25 21:02

Vasárnap hidegfront érkezik. Hátoldali áramlási rendszerében szárazabb, a szokásosnál több fokkal hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. 

A Kárpát-medencétől északra-északkeletre egy erős ciklon örvénylik. A hozzá tartozó, hosszan elnyúló hidegfronti szakasz vasárnap éri el hazánkat. 

 

A 985 hPa-os központi nyomású ciklon és a hozzá tartozó hidegfront helyzete vasárnap 12 UTC-kor

 

Vasárnap a hidegfront hatására a nap nagy részében erősen felhős lesz az ég, és elszórt jelleggel lehet számítani kisebb esőre, záporesőre. Jelentősebb felhőzetcsökkenés az esti óráktól kezdődik majd. A változás a délelőtti óráktól megy végbe, amikor a szél átfordul északnyugatira és megélénkül, főleg a Dunántúl középső és északi területein meg is erősödik.

 

A lehűlés fuvallatai  

 

Vasárnap estétől a hidegfront hátoldali áramlási rendszere fog dominálni. A felhőzet csökken, és északnyugat felől megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása. Hétfőre virradó éjszaka jobbára derült, gyengén felhős lesz az ég felettünk, és napközben is folytatódik a többnyire derült idő. A megnövekvő gomolyfelhőzetből keleten alakulhat ki elszórt jelleggel hózápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +2 fok között fog alakulni (északon lesz a leghidegebb), délután pedig az előző napokhoz képest érezhetően hideg lesz, ugyanis +2, +4 fok között alakul majd a hőmérséklet. 

 

ECMWF modell hőmérséklet-előrejelzése hétfő délutánra. Ezekhez a hőmérsékleti értékekhez a Dunántúlon erős, a Duna vonalától keletre élénk szél fog társulni, így a hőérzetünk jóval fagypont alatt alakul majd

 

Keddre virradó éjszaka, illetve napközben is folytatódik a gyengén felhős, derült idő. Így az időjárás "lehetőséget ad" arra, hogy a hőmérséklet reggelre igen mély tartományokba süllyedjen le. Mivel már nem csak az északi területeken hódít teret magának a hideg levegő, hanem másfelé is, így a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +3 fok között alakulhat majd. Élénk marad az északnyugati szél. Csapadék a megnövekvő gomolyfelhőzetből északkeleten fordulhat elő kisebb havazás, hózápor formájában. 

 

 

Az ECMWF modell harmatpont előrejelzése. Kedden a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a térképen látott tartományokban alakulhat

 

Szerdán változás kezdődik időjárásunkban. A Nyugat- és részben Közép-Európa fölé helyeződő magasnyomás északi peremén nyugat felől enyhébb, nedvesebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Az enyhülés szerdán egyelőre csak a magasban következik be. Csütörtökön már érezteti hatását az enyhébb, nedvesebb levegő. Ekkor az ország északi, északkeleti részein többfelé lehet vegyes, a magasabban fekvő helyeken szilárd halmazállapotú csapadék. A szerdai napon a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10, -3 fok között alakul majd, délután pedig 0, +4 fok lesz. A nyugati-délnyugati szél mérsékelt marad.

 

Csütörtökre már érezteti hatását az enyhébb levegő, így éjszaka -3, +2 fok közzé csökken a hőmérséklet, délután +1, +7 fok lesz. Hűvösebb északkeleten, melegebb délnyugaton lesz. 

 

Csütörtökre teret hódít magának a nyugat felől érkező enyhe levegő. Hatására a Dunántúlon kevesebb, keleten több helyen kell még fagyra készülnünk

 

 

 Mikor érkezhet újabb adag hideg levegő? 

 

 

 

A Budapestre vonatkozó fáklyadiagramról jól leolvasható a jövőhét csütörtökön bekövetkező enyhülés. Újabb adag hűvösebb levegő a jövő hét végén érkezhet. 

 

Térképek forrása: UKMET, OMSZ, WeathercastWetterzentrale

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra