2017. január 16., hétfő - Gusztáv napja van
napnyug 16:22

Pécs

TLT

2017-01-16 15:56:53

Metnet hírek

Hidegbetörés a láthatáron

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-11-25 21:02

Vasárnap hidegfront érkezik. Hátoldali áramlási rendszerében szárazabb, a szokásosnál több fokkal hidegebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. 

A Kárpát-medencétől északra-északkeletre egy erős ciklon örvénylik. A hozzá tartozó, hosszan elnyúló hidegfronti szakasz vasárnap éri el hazánkat. 

 

A 985 hPa-os központi nyomású ciklon és a hozzá tartozó hidegfront helyzete vasárnap 12 UTC-kor

 

Vasárnap a hidegfront hatására a nap nagy részében erősen felhős lesz az ég, és elszórt jelleggel lehet számítani kisebb esőre, záporesőre. Jelentősebb felhőzetcsökkenés az esti óráktól kezdődik majd. A változás a délelőtti óráktól megy végbe, amikor a szél átfordul északnyugatira és megélénkül, főleg a Dunántúl középső és északi területein meg is erősödik.

 

A lehűlés fuvallatai  

 

Vasárnap estétől a hidegfront hátoldali áramlási rendszere fog dominálni. A felhőzet csökken, és északnyugat felől megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása. Hétfőre virradó éjszaka jobbára derült, gyengén felhős lesz az ég felettünk, és napközben is folytatódik a többnyire derült idő. A megnövekvő gomolyfelhőzetből keleten alakulhat ki elszórt jelleggel hózápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3, +2 fok között fog alakulni (északon lesz a leghidegebb), délután pedig az előző napokhoz képest érezhetően hideg lesz, ugyanis +2, +4 fok között alakul majd a hőmérséklet. 

 

ECMWF modell hőmérséklet-előrejelzése hétfő délutánra. Ezekhez a hőmérsékleti értékekhez a Dunántúlon erős, a Duna vonalától keletre élénk szél fog társulni, így a hőérzetünk jóval fagypont alatt alakul majd

 

Keddre virradó éjszaka, illetve napközben is folytatódik a gyengén felhős, derült idő. Így az időjárás "lehetőséget ad" arra, hogy a hőmérséklet reggelre igen mély tartományokba süllyedjen le. Mivel már nem csak az északi területeken hódít teret magának a hideg levegő, hanem másfelé is, így a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +3 fok között alakulhat majd. Élénk marad az északnyugati szél. Csapadék a megnövekvő gomolyfelhőzetből északkeleten fordulhat elő kisebb havazás, hózápor formájában. 

 

 

Az ECMWF modell harmatpont előrejelzése. Kedden a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a térképen látott tartományokban alakulhat

 

Szerdán változás kezdődik időjárásunkban. A Nyugat- és részben Közép-Európa fölé helyeződő magasnyomás északi peremén nyugat felől enyhébb, nedvesebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Az enyhülés szerdán egyelőre csak a magasban következik be. Csütörtökön már érezteti hatását az enyhébb, nedvesebb levegő. Ekkor az ország északi, északkeleti részein többfelé lehet vegyes, a magasabban fekvő helyeken szilárd halmazállapotú csapadék. A szerdai napon a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -10, -3 fok között alakul majd, délután pedig 0, +4 fok lesz. A nyugati-délnyugati szél mérsékelt marad.

 

Csütörtökre már érezteti hatását az enyhébb levegő, így éjszaka -3, +2 fok közzé csökken a hőmérséklet, délután +1, +7 fok lesz. Hűvösebb északkeleten, melegebb délnyugaton lesz. 

 

Csütörtökre teret hódít magának a nyugat felől érkező enyhe levegő. Hatására a Dunántúlon kevesebb, keleten több helyen kell még fagyra készülnünk

 

 

 Mikor érkezhet újabb adag hideg levegő? 

 

 

 

A Budapestre vonatkozó fáklyadiagramról jól leolvasható a jövőhét csütörtökön bekövetkező enyhülés. Újabb adag hűvösebb levegő a jövő hét végén érkezhet. 

 

Térképek forrása: UKMET, OMSZ, WeathercastWetterzentrale

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

Vissza a hírek főoldalra

sielok_hotipp

Térképek

Radar
map
Aktuális hőmérséklet
map
Aktuális szél
map

Utoljára feltöltött kép

40069

Hírek, események

Időjárás a -20 fokon túl

Időjárás-változás | 2017-01-06 18:31

pic
Az utóbbi napokban rengeteg hírt hallottunk arról, hogy milyen hideg is lesz hazánkban, viszont arról kevésbé esett szó, hogy mi is várható ezután, és meddig is tart az igazán hideg idő.