2024. március 28., csütörtök

Változékony július

Érdekességek - Publikálva: 2019-08-06 17:41 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A nyár második hónapja változékony, zivatarokkal tarkított időt hozott, bár voltak meleg periódusok is, az igazán kemény hőhullámok elkerülték hazánkat. Nézzük részletesen milyen is volt ez a hónap...

Július első hete meglehetősen változékony volt, meleg- és hidegfrontok váltogatták egymást. Július 2-án az addigi 30 fok feletti meleget egy hidegfront mérsékelte. A front hatására főként nyugaton és az északkeleti határmentén zivatarok is előfordultak.

 

 

Zivatar július 2-án a Zempléni-hegység közelében, Hérincs Dávid fotója

 

Egészen hétvégéig kellemesen meleg időnk volt, július 4-én és 5-én főként délnyugaton fordultak elő záporok, zivatarok. Július 6-án szombaton egy hidegfront előterében délnyugat felől afrikai eredetű meleg érte el hazánkat, ám ez a meleg nem tartott soká, hiszen másnap meg is érkezett a hidegfront, ami lehűlést és főként délen zivatarokat okozott, sőt délkeleten heves zivatarok is előfordultak.

 

Időjárási helyzet július 6-án

 

Emögött a hidegfront mögött július második hetében alapvetően mérsékelten meleg és többnyire száraz idő volt egészen péntekig. Július 12-én, pénteken egy hidegcsepp közelítette meg hazánkat és hatására főként a Dunántúlon már előfordult zápor, zivatar.


 

 

Kiss Kevin fotója Balatonakarattyáról

 

A hidegcsepp egy sekély ciklont is generált, ami egész hétvégén befolyásolta hazánk időjárását.

 

 

Július 13-i időjárási helyzet

 

Július harmadik hete kora nyárias meleget hozott, a hőmérséklet egészen hétvégéig többnyire kicsivel 30 fok alatt alakultak és záporok, zivatarok tarkították az időjárást. Ennek a hétnek a végére azonban ismét 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, vasárnap egy gyenge hidegfront érkezett, ami északon, északkeleten okozott záporokat, zivatarokat, de ez a front számottevő lehűléssel nem járt.

 

 

A gyenge hidegfront zivatarjai (Forrás: OMSZ)

 

Július utolsó "teljes" hetére igazi nyári meleg köszöntött be, többfelé 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, viszont ennek a hétnek a végére jelentős időjárás-változás következett be: tőlünk délnyugatra ugyanis egy mediterrán ciklon alakult ki, ami három napon keresztül rendkívül változékony időt okozott, többfelé alakult ki záporeső, zivatar, több helyen pedig nagy mennyiségű csapadék hullott.

 

 

Időjárási helyzet július 28-án

 

Az első napon július 26-án főként a nagy esőzések okoztak gondot délnyugaton és északkeleten:

 

 

 

 A Zala megyei Lentiben a lezúdult nagy mennyiségű esővizet nem tudták elvezetni az átereszek, így jelentősen lelassult a közlekedés. Fehér Kinga fotói.

 

Másnap Július 27-én egy zivatarrendszer vonult át hazánkon, aminek zivatarjai Zala megye középső részén okoztak komoly jégkárt, helyenként barack méretű jég esett. A Dél-Dunántúlon pedig ismételten a nagy mennyiségű csapadék okozott gondot.

 

 

 

Zivatarrendszer egyik szupercellája, Pappné Szebellédi Tündi‎ fotója

 

Július 28-án, vasárnap főként keleten fordultak elő heves zivatarok, elsősorban délkeleten, illetve a Tisza mentén orkán erejű szél is előfordult.

 

 

144 km/h-s széllökés a Tisza-tótól keletre (Forrás: OMSZ)

 

 

Szélkár Békéscsabán, Csateszko fotója

A három nap alatt lehullott csapadék:

 

(Forrás: OMSZ)

 

A ciklon elvonulta után július utolsó napjai mérsékelten meleg időt hoztak, július 31-én még érkezett egy gyenge hidegfront, ami többfelé okozott záport, zivatar, de komoly károk ezúttal nem keletkeztek.

 

Válogatás a MetNet/IdőFórum képtárából:

 

 

 

Papp Péter, IdőFórum

 

 

 

Schmall Rafael, MetNet

 

 

Ipacs Nóra, IdőFórum

 

Nagy Bálint, MetNet

 

 

STRM, MetNet

 

 

 

Boros Zoltán, IdőFórum

Vissza a hírek főoldalra