2024. április 20., szombat

Változékony április...

Érdekességek - Publikálva: 2019-05-02 13:32 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt két hónap többnyire unalmas időjárása után, az április sokkal több változatosságot hozott hazánk időjárásába, nézzük részletesen milyen időnk is volt áprilisban....

Április úgy kezdődött, ahogy a március befejeződött, csendes nyugodt tavaszi idő volt, de már messze fent északon egy Izland környékén örvénylő ciklon elindította az időjárás-változást. A ciklon a tőle keletre elhelyezkedő anticiklon miatt csak dél felé tudott préselődni.

(Az izlandi ciklon, és a két blokkoló anticiklon)

 

A dél felé préselődésnek hála, végre tőlünk délnyugatra ki tudott alakulni egy mediterrán ciklon, ami hosszú idő után országszerte hozott több-kevesebb csapadékot.

(Tőlünk délnyugatra örvényló ciklon)

 

Ezt még egy újabb, sekély ciklon is követte, aminek következtében több napos csapadékhullásának örülhetett főleg a Dunántúl délnyugati része.

 

(Csapadék térkép, forrás: OMSZ)

 

Ezen a térképen az is látszik, hogy a jól megázott délnyugattal szemben a keleti határvidéken sajnos ekkor még nem esett jelentős eső.

Az április 5-én kezdődött esős időszak végül április 15-én zárult le.

A csapadékos periódus még nem hozott túl sok látványt, de pár szép fotóra így is futotta:

 

(Zivatar Adonyban, április 10., Papp Péter fotója, IdőFórum)

 

(Zivatar csapadéksávjai Szentendrén, április 10., Kiss Kevin fotója, IdőFórum)

 

A csapadékos időszakot követően április 16-án és 17-én meglehetősen hűvös hajnalok következtek, főként északon és nyugaton fagyott is.

(Fagyok az északi és nyugati tájakon)

 

 

(Deres fű Egyházasrádócon, április 17., Hérincs Dávid fotója, IdőFórum)

 

Pár csendes nap után április 22-én északkeletere is megérkezett végre az eső, egy hidegcsepp okozott többfelé csapadékot. Ezt követően megjött a nyár első támadása. Április 23-tól kezdve az Atlanti-óceán felett megrekedt ciklon előoldalán Afrika felől több hullámban igen meleg szubtrópusi eredetű levegő érte el hazánkat.

(Hazánk felett elhelyezkedő meleg nyelv)

 

Ez a meleg levegő meglehetősen sok homokot szállított Európa felé a Szahara felől, ami a 23-án hullott eső hatására kimosódott és nyomokat hagyott tereptárgyakon.

(Szaharai homok Szentendrén, Kiss Kevin fotója, IdőFórum)

 

A meleg április 26-án tetőzött, ekkor megdőlt a melegrekord is. Békéssámsonban 30,9 fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel átadva a múltnak a korábban április 26-ára érvényes 30,4 fokos országos csúcsot. Ezen a napon azonban nem ez volt az egyetlen érdemleges esemény hiszen a meleg időszakot lezáró hidegfront is ekkor érkezett meg. Délutántól délnyugat felől zivatarok alakultak ki.

(Zivatar érkezése Nagyatádra, wetsom fotója, MetNet)

 

 

(Nyéki Viktória fotója, IdőFórum)

 

Az április 26-át követő napokban tőlünk keletre kialakult egy sekély ciklon, és ez nagyban befolyásolta hazánk keleti részének időjárását, így végre oda is megérkezett az áztató eső.

 

(Csapadéktérkép, forrás OMSZ)

 

Összességében elmondhatjuk tehát, hogy elég változatos hónapon vagyunk túl...

Válogatás a MetNet/IdőFórum képtárba érkezett április képek közül:

 

(djrafy, MetNet)

 

(Kacs Dávid, MetNet)

 

(KisHosi, MetNet)

 

(Fülöp Tamás, IdőFórum)

 

(Györkő Zsombor, IdőFórum)

 

 

(Papp Péter, IdőFórum)

Borítókép: Kacs Dávid

 

Vissza a hírek főoldalra