2024. április 26., péntek

Újra támad az Északi-sarkvidék

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-04-09 13:28 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hét második felében Európát ismét sarkvidéki eredetű légtömegek érik el. Elsőre rosszul hangzik, azonban hazánk ezúttal jól jöhet ki a dologból...

A következő napokban Észak-Európa fölé anticiklon húzódik, a hét végére igen tekintélyes méretet ölthet a magasnyomású képződmény. Előoldalán a magasban fagyos levegő áramlik kontinensünk fölé, mely egészen a Földközi-tenger északi partvidékéig eljuthat.

 

Hőmérséklet 850 hPa-on, vasárnap éjjel (ECM-EPS átlag)

 

A nagy hőmérsékleti kontraszt hatására sekély ciklonok képződnek a mediterrán térségben. A ciklonális mező és az anticiklon együttesen nem mindennapi, szinte teljesen azonális, keleties áramlást alakít ki Közép-Európa fölött.

 

Nyomásanalízis térkép, csütörtök délután. Az anticiklon központja "H"-val jelölve, a ciklonoké "L" betűvel.

 

Szélirány és -erősség 850 hPa-on, vasárnap éjjel (ECM)

 

A hideg levegő előretörése délnyugat felé nemcsak a magasban, hanem a felszín közelében is erőteljes lesz, ez nyomon követhető a harmatpont térképeken.

 

Hajnali harmatpont értékek szerda-szombat (ECM)

 

Ennek nem éppen áldásos hatását, vagyis a tavaszi fagykárokat ezúttal nem mi szenvedjük el, hanem főként a lengyel-német-francia régió. A kevésbé felhős éjszakákon azért nálunk sem lehetetlen gyenge fagy, de csak a fagyzugos helyeken.

 

Várható minimum-hőmérséklet (ECM) Németországban (péntek) és Franciaországban (vasárnap)

 

Ugyanakkor - ahogy erre a bevezetőben utaltunk - a Kárpát-medence térségét végre kiadós esők öntözhetik a sekély ciklonoknak köszönhetően. A modellkimenetek szerint országos átlagban akár 30-40 mm csapadék is hullhat a héten, legtöbb a délnyugati megyékben, míg legkevesebb az északkeleti tájakon. Nagy szükség lenne erre, hiszen igen komoly vízhiány alakult ki a talajokban a korábbi tartósan száraz időjárás következményeként.

 

Vízhiány a talaj felső 1 méteres rétegében

 

Előrejelzett összes csapadék a hétre, bal oldalon ECM, jobb oldalon GFS modell

 

Szerdán és csütörtökön az eső mellett főként a déli, délkeleti területeken intenzívebb záporok, valamint zivatarok is kialakulhatnak.

 

Aktuális időkép szerdán kora este (GFS)

Aktuális időkép csütörtök délután (ECM, a lila szín jelöli a zivatarok helyét)

 

A változékony időjárást tovább színesítheti, hogy a nyugati országrészben pénteken a reggeli órákban hópelyhek is keveredhetnek az esőbe. A hegyvidéki területeken tiszta havazás is elképzelhető, az Alpokalja magasabb csúcsain akár megmaradó hóréteggel.

 

Aktuális időkép péntek reggel (ECM, a narancssárga szín havas esőt jelez)

 

Pénteken az Alpokalján 800 méter környékére süllyedhet a fagyhatár csapadékhullás idején,

ez a magasabb csúcsokon hótakarót eredményezne (GFS-ENS)

 

Külön szót érdemel még, hogy kiváltképp nyugaton "kabátos" hőmérsékleti értékekre számíthatunk, csütörtöktől napokig mindössze 5 fok körüli maximumok lehetnek arrafelé. Keleten viszont maradhat az enyheség, így egy-egy napon 15 fok közeli különbség realizálódhat az ország két "vége" között. A szél is meghatározó tényező lesz az előttünk álló időszakban, elsősorban nyugaton és északkeleten kísérhetik erős lökések a többnyire északi, északkeleti irányú légmozgást.

 

Csütörtök délutáni hőmérséklet (ECM)

 

Ábrák: OMSZKachelmannwetterWetterzentraleMeteociel

Borítókép: Pintér András

Vissza a hírek főoldalra