2024. április 25., csütörtök

Tavaszias időt hoz a karácsony

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-12-20 09:55 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Tavaly kicsit belerondított az enyhe karácsonyok sorába egy hidegbetörés, de idén minden visszatér a "normál" kerékvágásba... Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy, a Földközi-tengertől egészen Oroszországig felnyúló anticiklon és az Észak-Európa felett robogó ciklonok határozzák meg. Ezen kettő tényező közös áramlási rendszerében a hideg levegő helyére délnyugat felől szubtrópusi eredetű meleg levegő áramlik a kontinens fölé.

 

 

Ennek megfelelően hazánk időjárása is meglehetősen enyhének ígérkezik a karácsonyi ünnep alatt.

 

A mostani számítások szerint december 24-én csak kevés napsütésre számíthatunk, és a többször erősen megnövekvő felhőzetből több helyen lehet eső, zápor. Ennek ellenére enyhe lesz az idő, a hőmérséklet általában 6 és 13 fok közé emelkedhet, a melegebb idő délnyugaton valószínű.

 

 

December 25-én valamivel kevesebb lehet a felhő és több a napsütés, csapadék csak elvétve alakulhat ki, a hőmérséklet pedig többnyire 7 és 12 fok közé emelkedhet.

 

 

December 26-án, karácsony utolsó napján még nemi bizonytalanságot okoz a rétegfelhőzet és köd kialakulásának mértéke, a mostani adatok szerint erre nagyobb esély északon és keleten van. Ezzel szemben délnyugaton naposabb idő várható, aminek meg lehet az eredménye, hiszen néhol akár a 15-16 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála.

 

 

A fenti előrejelzések az időpont közeledtével még finomodhatnak.

Vissza a hírek főoldalra