2024. április 20., szombat

Milyen időt tartogat a hosszú hétvége?

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-03-13 12:10 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Minden bizonnyal sokan emlékeznek még a 2013. március 15-én tomboló hóviharra, ami az ország jelentős részét sújtotta. Vajon megismétlődik újra az akkori hóhelyzet vagy nyugodtabb időjárással telik a hosszú hétvége? Előrejelzői cikkünkből ez is kiderül. 

Visszatekintés a 2013.03.15-e időjárására:

Az első jelentős változás március 14-én és 15-én következett be. Ekkor érte el ugyanis hazánkat a korábbi napokban tőlünk északra felhalmozódott hideg levegő, és ezzel együtt egy erőteljes mediterrán ciklon vonult keresztül országunkon. A ciklonból eleinte mindenütt eső hullott, de ezt 14-én nyugat felől egyre többfelé havazás váltotta fel. Északkeleten a talaj közelében előbb megérkezett a fagyos levegő, mint a magasban, így itt ónos eső is hullott. A csapadék 15-ére országszerte havazásba ment át, és ezen a napon a keleti országrészben sokfelé napközben sem emelkedett fagypont fölé a hőmérséklet. A nyugati határszélt leszámítva jelentős mennyiségű, 5-20 cm hó hullott. A ciklon hátoldalán eközben már 14-én viharossá fokozódott a szél, amely a nagy hóval érintett helyeken jelentős hófúvásokat okozott. Sokfelé több méteres hóbuckák keletkeztek, és jelentős fennakadások alakultak ki a közlekedésben. A helyzetet súlyosbította, hogy 14-én a közelgő hosszú hétvége miatt sokan indultak útnak nagyobb távolságokra is.

 

langlovag felvétele Gesztelyről

 

Hófalak Bábolna közelében. StormMaster fényképe

 

A viharos idő a sok bosszúság mellett némi érdekességet is produkált. A Balaton déli partján a viharos szél kifújta a vizet a partra, ahol az látványos jégbuckákká fagyott össze (Sprinterx2 fényképe Fonyódról):

 

 

A következő napokban megnyugodott az időjárás, de eleinte még hűvös maradt a levegő. A hóval borított keleti, északkeleti helyeken különösen hideg volt a 17-ére virradó éjszaka, ekkor ott többfelé -10 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A fagyzugosabb helyeken (Nyírtelek, Borsodnádasd) -15, -17 fokot mértek, de hasonlóan hideg volt a Bakonyban fekvő Zircen is. A Bükkben fekvő töbrökben azonban jóval zordabb idő uralkodott ezen az éjszakán. A Kerekrobi által kihelyezett logger a bükk-fennsíki töbör alján -33,6 fokos minimumot regisztrált, ami ott az idei téli szezon legalacsonyabb értékének bizonyult, sőt a saját mérések kezdete óta abszolút hidegrekord is.

 

Milyen időt tartogat az idei évi ünnep illetve hosszú hétvége?

Március 15-én, a nemzeti ünnepnapon sok felhő lesz felettünk és a kora reggeli, valamint a késő délutáni órákban sokfelé fordulhat elő eső, zápor, azonban jelentős mennyiségű csapadékra főként a késő esti óráktól számíthatunk. A hőmérséklet is alacsony marad: hajnalban 2 és 5 fok közé hűl a hőmérséklet és napközben is csupán 9 és 14 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Az északnyugati szél is megélénkül, északnyugaton megerősödik. A hétvége ugyan hűvös idővel és esővel indít, de hamar felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap és lendületes felmelegedés kezdődik délire forduló széllel. Vasárnap délután már 18 és 22 fok közötti értékeket mérhetünk, megélénkülő délnyugati szél mellett.

 

Várható hőmérsékleti értékek pénteken délután az ECMWF modell szerint

 

Vasárnapra a masszív délnyugatias áramlásnak köszönhetően erőteljes melegedés kezdődik. A déli megyékben 20 fokot elérő vagy kissé azt meghaladó hőmérsékletek is lehetnek

 

ECMWF modell forrása: OMSZ

Borítókép: horitazi

Vissza a hírek főoldalra