2024. március 29., péntek

Melegfront hoz újabb vegyes csapadékot

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-01-07 18:14 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Kedden egy hazánktól északra elvonuló ciklon melegfrontja okoz majd sokfelé havazást, havas esőt, nyugaton-délnyugaton esőt is. Főként a Dunazug-hegyvidék, valamint az Északi-középhegység térségében akár 15 cm friss hó hullhat.

Egy korábbi cikkünkben már utaltunk arra, hogy északnyugat felől egy szubtrópusi hullámból kialakult ciklon melegfrontja érkezik, mely előreláthatólag sokfelé okoz majd vegyes halmazállapotú csapadékot:

 

A Windy.com - ECMWF modell által előrejelzett hőmérséklet kb. 700 m-es magasságban kedd reggel

 

A Dunántúlon eleinte hó, majd az enyhébb légtömegek beáramlásának köszönhetően egyre inkább havas eső, eső lesz a jellemző, míg a Duna vonalában és attól keletre döntően havazás valószínű. A frissen képződő hóréteget illetően meglehetősen kaotikus a helyzetkép, ugyanis az elmondható, hogy a keddi nap folyamán az ország szinte egész területén számíthatunk változó vastagságú hóréteg kialakulására, azonban a már említett enyhülésnek köszönhetően ez a Dunántúlon erős olvadásnak indul napközben, míg másutt szerda reggelig folyamatosan gyarapszik majd.

 

Ezt követően szerdára virradó hajnalban egy okklúziós front érkezik, mely ismét hűvösebb légtömegeket szállít a Kárpát-medence fölé, így ekkortól a csapadékforma ismét mindenütt hó formájában érkezhet, azonban ezzel egyidejűleg némileg csökken is a csapadékhajlam. Ami a folytatást illeti, hideg, olykor zord éjszakákra készülhetünk valamint időnként kisebb havazás/hózápor is előfordulhat. Péntek hajnalban főként a vastag hóval borított tájakon akár -15 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, majd a hétvégére enyhülés érkezik újabb csapadékkal. 

 

Cikket írta: Kiss Kevin (Kewin6) és Zsombok Imre (Imi1995)

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra