2024. március 28., csütörtök

Megérkezik az igazi meleg tavasz

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-04-25 19:40 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az április eddig nem sok jót hozott a meleg időt kedvelőknek, hűvös, időnként kifejezetten hideg volt idő. Viszont az előttünk álló hét közepétől fokozatosan melegre fordul hazánk időjárása. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását a hét közepén egy most még az Ibéria-félszigettől kissé nyugatra elhelyezkedő ciklon fogja meghatározni. Ez a ciklon a hét közepén Közép-Európa fölé húzódik. A ciklon északi oldalán továbbra is hűvös idő a jellemző, a ciklontól délre viszont az utóbbi hetekben felhalmozódott szubtrópus meleg levegő lesz az uralkodó. Ez a meleg légtömeg ér hazánk fölé a szerdai nap folyamán.

 

 

Időjárási helyzetkép a hét közepén

 

Szerdán napközben talaj közelében még nem sokat érzünk a felettünk zajló melegedésből, hiszen sok felhő lesz az égen és időnként csepereghet az eső is. Csütörtökön viszont már igazi meleg tavaszi napunk lehet, többfelé 20 fok fölé melegedhet a levegő. Ám továbbra sem lesz zavartalanul napos az idő, labilis légrétegzettségű levegő lesz felettünk, így főként délután záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

 

 

Csütörtök délutánra becsült hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

Pénteken a közelünkbe hullámzik majd a ciklon hidegfrontja, így északnyugatra átmenetileg pár fokos lehűlés is érkezhet, de most úgy tűnik, hogy szombatra vissza is vághat a meleg, és akár már nyáriasan indulhat a május, délkeleten akár a 30 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála.

 

 

Szombat délutánra becsült hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

A bizonytalanság még jelentős, de most az látszik, hogy szombat este ér el minket egy hidegfront, ami záporokkal, zivatarokkal kísérve mérsékelheti a meleg időt.

 

Végezetül egy animáció a meleg levegő érkezéséről:

 

 

Vissza a hírek főoldalra