2024. március 19., kedd

Májusi nyár kóstoló

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-05-08 13:45 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az előttünk álló héten egyre melegebb levegő érkezik hazánk fölé, a hét második felében megérkezhetnek a 30 fokos értékek. Nézzük a részleteket!

Az Európa időjárását meghatározó anticiklon fokozatosan kelet, délkelet felé helyeződik át, és a nyugati peremén örvénylő ciklonokkal alkotott közös áramlási rendszerben délnyugat felől nyáriasan meleg légtömeg árasztja el Európa déli felét.

 

 

Időjárási helyzet a hét közepén

 

Szerdára már betör a nyárias meleg hazánk nagy részére, többfelé emelkedhet 25 fok fölé a hőmérséklet, sőt lesznek helyek, ahol már ezen a napon sem lesz messze a 30 fokos érték.

 

 

Becsült hőmérsékleti maximum szerda délután (OMSZ/ ECMWF)

 

A jelenlegi modell számítások alapján csütörtökön lehet a legmelegebb hazánk nagy részén, ekkor többfelé megközelítheti a hőmérő higanyszála a 30 fokot, sőt lehetnek helyek, ahol 30 foknál is magasabb értékeket rögzíthetnek majd.

 

 

Becsült hőmérsékleti maximum csütörtök délután (OMSZ/ ECMWF)

 

A mostani előrejelzések szerint pénteken érheti el hazánkat északnyugati irányból egy hidegfront, de az ország nagy részén még ekkor is megközelítheti, néhol meg is haladhatja a 30 fokot a hőmérő higanyszála. A hidegfront hatására délután a Dunántúlon már záporok, zivatarok is kialakulhatnak.

 

A hidegfront után a hétvégén továbbra sem fogunk fázni, májusnak megfelelő 20 és 26 fok közötti értékekre lehet számítani.

 

Végezetül egy animáció a melegedésről:

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra