2024. április 26., péntek

Közeleg a tél!

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-11-23 16:37 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Csütörtökön a magasban még meleg levegő áramlik hazánk fölé, de pénteken először északnyugatra, majd vasárnap délutántól az ország többi részére is megérkezik az a sarki légtömeg, ami téliesre változtatja hazánk időjárását! Nézzük a részleteket!

Európa időjárása három részre osztható: Észak-Európa felett ciklonok örvénylenek, a kontinens belső területein anticiklon uralkodik, Délnyugat-Európa felett pedig mediterrán ciklon helyezkedik el. Ezen három tényező együttesen hozza meg a telet a hét második felében Európa nyugati, majd középső területeire is.

 

 

Időjárási helyzet szerdán reggel

 

Nézzük most hazánk időjárását részletesen. Csütörtökön a tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon hatására, az ország fölé enyhe légtömegek áramlanak. Talaj közelében ez a a melegedés inkább csak délen és keleten lesz igazán érezhető, ezeken a tájakon a 12-13 fokos értékeket is elérheti a csúcshőmérséklet, másutt, ha kicsivel is, de 10 fok alatt marad a hőmérő higanyszála.

 


 

Becsült hőmérsékletek csütörtök délután (ECMWF/OMSZ)

 

Péntekre a mediterrán ciklon hazánk fölé helyeződik, és hatására többfelé lesz csapadék. Ennek halmazállapota az ország nagy részén eső lesz, de a ciklon hátoldalán beáramló hideg levegő hatására először a dunántúli hegyekben, majd a délelőtt folyamán az Alpokalján, délután pedig a Kisalföldön is havas eső, sőt helyenként havazás válthatja az esőt. Síkvidéken csupán csak vékony latyakos hó lepel alakulhat ki, de főként a magasabb nyugati hegyeken 10 centit meghaladó hótakaró kialakulása sem zárható ki. Érdemes még megjegyezni, hogy a ciklonból a Tiszától nyugatra jelentős, 10 mm-t meghaladó csapadékmennyiség is lehullhat.

 

 

Becsült halmazállapotok a pénteki napon (Halmazállapot előrejelzés jelentős bizonytalansággal terhelt)

 

 

Becsült hőmérsékletek péntek délután (ECMWF/OMSZ)

 

Szombaton átmenetileg ismét melegebb levegő érkezik fölénk, északnyugatról is kiszorul a magasban a hideg, igaz arrafelé a talaj közelében a melegedésből nem sok lesz érezhető. Ezzel szemben délen ismét 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérő higanyszála. Tartós csapadék ezen a napon nem valószínű, de főként délen záporok kialakulhatnak.

 

 

 

Becsült hőmérsékletek szombat délután (ECMWF/OMSZ)

 

Vasárnap egy újabb mediterrán ciklon érheti el térségünket, amiből ismét többfelé lehet csapadék. Ez zömében ismét eső lesz, de a hegyekben és nyugaton újfent előfordulhat havas eső, havazás. A ciklon előoldalán vasárnap délkeleten még 10 fok fölé is melegedhet a levegő, de nyugaton, ahova már korábban megérkezik a hideg levegő, csupán kevéssel emelkedhet 0 fok fölé a hőmérő higanyszála.

 

 

Hétfőre az egész országot elárasztja a hideg légtömeg, a délutáni órákban csak 5 fok körül alakulnak a maximum-hőmérsékletek.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy a déli, délkeleti tájakon kis valószínűség mellett szombaton és vasárnap is előfordulhat egy-egy zivatar.


Végezetül egy kis animáció a hideg és meleg levegő küzdelméről:

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra