2024. április 29., hétfő

Hullámzó front, több helyen jelentős csapadékkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-09-21 09:37 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hétvégén egy hullámzó frontrendszer hatására jelentős változást tapasztalhatunk hazánk időjárásában, hosszú idő után nagy területen hullhat kiadós eső. Nézzük a részleteket...

Európa időjárását egy, a Brit-szigetek térségében örvénylő ciklon, valamint az Európa keleti része felett elhelyezkedő anticiklon határozzák meg. A kettő közös áramlási rendszerében, Európa középső és keleti tájai fölé igen meleg levegő érkezik, ezzel szemben a ciklon hátoldalán Nyugat-Európában már hideg légtömeg siet dél felé. A kettő között egy hosszan elnyúló front hullámzik, ami a hétvége folyamán fokozatosan hazánk fölé helyeződik és közben lelassul, meg is torpan. Ráadásul a front mentén egy mediterrán ciklon is kialakul hazánktól délnyugatra, ami hozzájárul ahhoz,  hogy a jövő hét elején a front visszahullámzik nyugat felé!

 

 

Időjárási helyzet szombaton napközben

 

Pénteken napközben a változó felhőzetből néhol már lehetnek záporok, de a lényegi események a késő esti óráktól kezdődnek, ekkortól számíthatunk nagyobb számban záporok, zivatarok kialakulására délnyugat felől. A csapadéktevékenység szombatra virradóan és még délelőtt is inkább csak a Dunántúlra és a Duna-Tisza közére korlátozódhat.

Szombaton délután már átterjedhet a csapadékképződés a keletebbi vármegyékre is, sőt, ekkor az Alföldön helyenként heves zivatarok kialakulásával is számolni kell, akár erősen viharos szél és jégeső kíséretében. Ezzel szemben a Dunántúlon már inkább a tartós esőzés lehet jellemző. Vasárnapra virradó éjszaka a Dunántúl nyugati részén már csökken a csapadékhajlam, míg főként a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon további záporokra, zivatarokra lehet számítani.

Vasárnap nyugaton eleinte szárazabb lehet az idő, ugyanakkor a Dunántúl keleti felén és a Dunától keletre marad a csapadékos időjárás. A nap második felében vagy hétfőre virradóan tekeredhet vissza keletről nyugatra a csapadékzóna, de ez még viszonylag jelentős bizonytalansággal terhelt.

Ami a várható csapadékmennyiséget illeti, mivel hullámzó frontról beszélünk, ráadásul részben konvektív (záporos, zivataros) jelleggel, bizonyos területeken igen nagy mennyiségű csapadék is lehullhat, ugyanakkor lehetnek olyan tájak is - nagyobb eséllyel az északnyugati és a keleti határszélen -, ahol kevesebb eső valószínű.

 

 

20 mm-t meghaladó 5 napos csapadék valószínűsége (%), OMSZ-ECMWF

Hőmérséklet:

- pénteken a front előterében országos meleg, délen akár 30 fok fölött;

- szombaton nagy kontraszt, hűvösebb Dunántúllal, de délkeleten akár még mindig 30 fok környékén;

- vasárnap jobbára már csak 18-24 fok közötti maximumok, a tartósan borongós vidékeken akár még ez alatt is;

- hétfőn a Dunától keletre már újra késő nyárias értékek.

 

 

Szombat délutáni előrejelzett hőmérséklet, Kachelmannwetter-MULTIModell

Vissza a hírek főoldalra