2024. április 25., csütörtök

Hidegfront, majd egy hidegcsepp okoz változékonyabb időt

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-07-15 09:36 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Csütörtökön előbb egy gyenge hidegfront, majd péntektől egy ún. hidegcsepp alakítja hazánk időjárását.

Mint ahogy már a fórumainkban és a közösségi médiában is írtuk egy rendkívül bizonytalan időjárási helyzet van kialakulóban az elkövetkező napokban, melynek pontos leforgását nehezen lehet előrejelezni.

 

A következő napokban a nyugodt időjárásnak átmenetileg vége szakad, ugyanis csütörtökön egy gyenge hidegfront halad át Magyarország felett, és az ország északnyugati felén több fokkal visszaesik már a hőmérséklet. Az északnyugatira forduló szél azonban többfelé megélénkül. A front az ország nagy részén csapadék nélkül vonul át, de északkeleten és délnyugaton záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Zivatarokra nagyobb eséllyel északkeleten számíthatunk.

 

 

(AROME modell széllökés előrejelzése csütörtökre)

 

 

(AROME modell hőmérséklet előrejelzése csütörtökre)

 

A jelenlegi előrejelzések alapján az Atlanti-óceán felett tartózkodó nagy kiterjedésű anticiklon keleti peremén Dánia felől leszakad egy magassági hidegörvény (hidegcsepp) mely délies irányba mozdul el. Ennek a hidegcseppnek a pozíciója a csütörtök-péntektől alapvetően meghatározza hazánk időjárását. A GFS modell alapján előrejelzett hidegcsepp elhelyezkedése pénteken este:

 

 

Csapadék tekintetében  meglehetősen nagy a bizonytalanság. Ha megnézzük az ECMWF  ún. fáklya diagram előrejelzését Miskolcra, láthatjuk, hogy a különböző tagok erősen szórnak, vagyis nagy a bizonytalanság.

Keddi futás eredménye, látható, hogy meglehetősen kaotikus a várható csapadék mennyisége:

 

 

A szerdai számítások szerint jelentősebb csapadék délen és nyugaton, illetve keleten lehetséges, ezeken a területeken 10 mm feletti csapadék is lehullhat, de lokálisan záporokból, zivatarokból az ország más részein is lehet jelentősebb csapadék.

 

 

A hidegcsepp a mostani modell futások szerint hétfőig lesz a közelünkben, addig mindenképpen meghatározza időjárásunkat.

 

Összefoglalva változékonyabb, de egyelőre továbbra is hűvösebb időjárás várható, a jövő hét elején kezdődhet jelentősebb felmelegedés.

 

Írta: Metfickó, wetsom

Borítókép: Szélkerék21

Vissza a hírek főoldalra