2024. április 26., péntek

Enyhe időt hozott a február

Érdekességek - Publikálva: 2019-02-27 17:49 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az előző két téli hónaphoz képest a tél utolsó hónapja meglehetősen unalmas és az évszakhoz képest enyhe időt hozott. Nézzük részletesen, milyen idő is volt februárban...

Február első napjai rögtön erős felmelegedéssel indultak, egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon előoldalán meleg, nedves levegő érkezett hazánk fölé:

(forrás: WZ)

 

Ez a meleg hullám nem volt túl hosszú életű, február 3-án, vasárnap este nyugaton már megkezdődött a hideg levegő beáramlása, aminek hatására főként Zala és Vas megyében az esőt intenzív havazás váltotta fel.

(Baladincz Bendegúz, IdőFórum, Zalaegerszeg)

 

A következő érdemi esemény február 5-én következett be, amikor is kelet felől visszahullámzott az előző hétvégén átvonult front, miközben a magasban ismét meleg, nedves levegő érkezett a Kárpát-medence fölé. Ez okozott főként délen havazást, havas esőt, néhol esőt. Elsősorban a Dél-Dunántúlon intenzív havazás is előfordult:

(wetsom, MetNet, Nagyatád)

 

A következő számottevő változás február 11-én, hétfőn következett be, egy hidegfront vonult át hazánk felett, és okozott főként délnyugaton jelentősebb mennyiségű esőt, néhol havas esőt, a hegyekben havat. Másnap, február 12-én pedig felhőátvonulásokból alakultak ki elszórt jelleggel hózáporok:

(Papp Péter, IdőFórum)

 

Február 13-tól kezdve kialakult a hónap további részre jellemző időjárási helyzet, Európa felett masszív anticiklon épült ki, ami a hónap nagy részén kitartott. Február 23-án a hónap egyetlen igazi tél támadása is ennek az időjárási helyzetnek volt köszönhető, ugyanis az anticiklon keleti oldalán nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű levegő zúdult le dél felé, de ez a hideg sem tudta tartósan megvetni a lábát:

(forrás: WZ)

 

Február 25. után vissza is tért az enyhe idő, olyannyira, hogy február 26-án, kedden helyenként már a 19 fokot is elérte a hőmérő higanyszála:

 

(forrás OMSZ)

 

Február 28-án, a tél utolsó napján pedig még ennél is melegebb volt az idő. Sárváron 23,5 fokot mértek, ezzel megdőlt az eddigi  21,6 fokos országos melegrekord, sőt az abszolút februári és téli rekord is:

(forrás: OMSZ)

 

Végezetül nézzünk pár szép fényképet a MetNet és IdőFórum képtárából:

(Josef Jordan, IdőFórum)

 

 

(Góbi István, IdőFórum)

 

 

(Klubeer Balázs, IdőFórum)

 

 

(Zivipötty, MetNet)

 

(Dr. Hóvihar, MetNet)

 

Vissza a hírek főoldalra