2024. április 24., szerda

Enyhe, csapadékos december

Érdekességek - Publikálva: 2020-01-05 18:39 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A tél első hónapja igazi tél idővel kezdődött, de ez csak átmenetinek bizonyult, hiszen gyorsan visszatért az enyhe időjárás. Nézzük, milyen is volt az év utolsó a hónapja, a december.

December 1. és december 8. közötti időszakban elég tisztességesen bekezdett a tél. Észak felől sarkvidéki eredetű levegő közeledett, emellett délnyugati irányból mediterrán ciklon nedves levegője érte el hazánkat. Ennek a kettőnek a keveredése Magyarország felett következett be és többfelé okozott csapadékot; északon zömében havat, délen, délnyugaton nagyobbrészt esőt, de a csapadékhullás vége felé szinte mindenütt szilárdba váltott a halmazállapot. Az északi, északkeleti tájakon, ahol a hó volt a jellemző csapadékforma, helyenként a 10 centimétert is elérte a lehullott hó vastagsága.

 

 

 

 

A behavazott Budapest, StormMaster fényképe

 

A további képek a havazásról a korábbi cikkünkbe láthatóak: Tél tábornok első hóágyúzása

 

A mediterrán ciklont viszonylag gyorsan délnyugat felé szorította vissza egy anticiklon, aminek az áramlási rendszerében lévő hideg levegő fokozatosan elárasztotta a Kárpát-medencét.

 

 

A hideg levegő nem tartózkodott sokáig felettünk, december 4-én délnyugati fordult az áramlás és ezzel melegebb levegő érkezett hazánkba, olyannyira, hogy a hét utolsó napján már kora tavasziasan meleg volt az idő.

 

 

A december 9. és december 15. közötti időszakban tovább folytatódott a változékonyság. A hét elején még tavaszias meleg maradt az idő, majd a hét közepén egy hidegfront ismét egy kis telet varázsolt hazánkba. December 12-én nyugaton, és délnyugaton havazott és főként a nyugati tájakon átmenetileg pár centis hótakaró is kialakult.

 

 

Behavazott vépi utca, szélkerék21 fényképe.

 

Amilyen hirtelen jött ez a kis tél, olyan hirtelen távozott is, mert már másnap megkezdődött a melegedés és december 14-re érkezett is az újabb csapadékhullám, egy meglehetősen erős mediterrán ciklon hatásra.

 

 

A ciklonból főként délen és nyugaton esett sok eső - helyenként a 20 millimétert is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége.

A december 16. és december 22. közötti időszakban sem nyugodott meg hazánk időjárása, és az időszak elején erőteljes déli áramlás alakult ki, amivel szubtrópusi eredetű meleg érkezett.


 

A legmelegebb december 18-a volt, mikor is nyugaton helyenként 20 fok köré emelkedett a hőmérséklet.

 

 

A következő jelentős változás december 21. és 23. között következett be, két mediterrán ciklon haladt át egymást követve hazánk felett és országszerte jelentős mennyiségű csapadékot okozott, de különösen északon és nyugaton, ahol a lehullott csapadék mennyisége helyenként az 50 millimétert is meghaladta.

 

Forrás: OMSZ

 

Ekkora mennyiségű vízzel Vonyarcvashegyen már nem tudtak megbírkózni a csapadékelvezetők, így a csatornákból már feltört az előző órákban lehullott csapadék:

 

 

Dolomit fényképe

 

A december 23. és december 31. közötti időszak már jóval kevesebb csapadékot, viszont évszaknak jobban megfelelő hőmérsékleti értékeket hozott. A két ünnep közötti hétvégére még egy hidegbetörés is jutott:

 

 

Ennek eredményeképpen a hónap leghidegebb reggele december 30-ra esett, északkeleten néhány helyen -10 fok alá is csökkent a hőmérséklet:

 

 

 

 

Válogatás a MetNet és az IdőFórum képtárából:

 

 

Laganus fényképe, MetNet

 

 

 

Góbi István, IdőFórum

 

 

Szélkerék21, MetNet

 

 

Szekeres Levente, IdőFórum

 

 

Hérincs Dávid, MetNet

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra