2024. április 20., szombat

Egyhangú március

Érdekességek - Publikálva: 2019-04-01 18:19 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Márciusban tovább folytatódott az alapvetően száraz, egyhangú időjárás. Nézzük részleteiben, milyen időt is hozott a tavasz első hónapja...

Március első napjai a hónap legváltozatosabb időszakát hozták, meleg-, illetve hidegfrontok váltogatták egymást. Az egyik gyengébb hidegfrontot követő peremhullám hozta meg hazánk első nagyobb kiterjedésű zivatarrendszerét március 5-én, amikor is este nyugat felől egyre többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Az eseményről részletes leírás egy korábbi cikkünkben olvasható: LINK

 

(március 5., radarkép, OMSZ)

 

(Papp Péter, IdőFórum)

 

A fent említett gyenge hidegfrontot gyorsan követte egy erős melegfront, ami meg is hozta a hónap addigi legmelegebb napját, március 7-én ugyanis nagy területen 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

 

 

Másnap, március 8-án azonban már érkezett is a következő hidegfront, ami délnyugatra is meghozta az első zivatarokat, 9-én pedig egy újabb hidegfront mentén északon dörrent meg több helyen az ég. A következő említésre érdemes esemény március 11-én következett be, egy hullámzó frontrendszer főként nyugaton, délnyugaton okozott esőt, havas esőt, a magasabban fekvő helyeken havazást.

 

 

(Fehéredő Mecsek, Vass János fotója)

 

Ez a lehűlés sem volt tartós, már március 13-án fokozatos melegedés kezdődött, és március 17-én ismét nagy területen 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

 

 

Másnap, március 18-án természetesen megérkezett a következő hidegfront, ami országszerte hozott esőt, igaz többnyire csak kisebb mennyiséget. A front mögött száraz, hideg levegő érkezett, aminek sajnos meg is lett a következménye: március 21-én reggel nagy területen fagypont alá csökkent a hőmérséklet.

 

 

Ezt a lehűlést természetesen ismét jelentős felmelegedés követte, 23-án és 24-én ismét nagy terülten 20 fok fölé melegedett a levegő. De a következő hét elején újabb hidegfront érkezett, ami délnyugatra hosszú idő után jelentősebb, 10 mm feletti esőt is hozott. Sajnos ez a levegő ismét száraz és hideg volt, ami március 28-án ismét jelentősebb fagyokat okozott.

 

Végezetül nézzünk pár szép fényképet a MetNet és IdőFórum képtárából:

 

(Szélkerék21, MetNet)

 

(fool*, MetNet)

 

(djrafy, MetNet)

 

 

(Fülöp Tamás, IdőFórum)

 

 

 

(Borítókép és fotók Györkő Zsombor, IdőFórum)

 

Vissza a hírek főoldalra