2024. március 29., péntek

Csapadékos május...

Érdekességek - Publikálva: 2019-06-02 14:44 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Csapadékos és az átlagosnál hűvösebb időt hozott a május, nézzük részletesen, hogy milyen időjárás is volt a tavasz utolsó hónapjában...

Május első pár napja még kellemesen meleg időt hozott, május 2-án még nyári napok is összejöttek délen és nyugaton:

 

Ez a kellemes időjárás azonban nem tartott sokáig, május 3-án nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű hideg levegő árasztotta el Európát, ami május 5-re virradóra elérte hazánkat is:

 

 

 

A lezúduló hideg levegő mediterrán ciklont generált, és ez a ciklon napokon keresztül jelentős mennyiségű csapadékot és az évszakhoz képest szokatlan hideget okozott hazánkba és a környező országokba. Május 5-én, vasárnap délután a Dunántúlon helyenként csak 4-5 fokok voltak és a magasabban fekvő helyeken havazott is. A havazásról részletesebb képes összefoglaló itt olvasható: Link

 

 

 

 Ahogy fent említettük, jelentős mennyiségű csapadék hullott a ciklonból, ami végre nagyobb területen enyhített a szárazságon:

 

 

(Forrás: OMSZ) 

 

Május 6-án a ciklon tovább állt, és pár napig viszonylag kellemes idő köszöntött be, de nem kellett sokat várni az újabb markáns változásra, hiszen május 10-re újabb adag sarkvidéki hideg levegő érte el hazánkat. A hidegfront főként északnyugaton intenzív zivatarokat is okozott.

 

 

(Ráduly László, Köszeg, időfórum)


A hideg levegőt hozó front napokig hazánk felett hullámzott és okozott változékony csapadékos időt. 

A front gyakorlatilag ketté osztotta az országot: nyugaton őszies, míg keleten még igazi tavaszi hőmérsékleti értékek voltak jellemzőek:

 

 

 

Május 14-re végül megszűnt a kettéosztottság, a Dunától keletre is lehűlt a levegő. Összességében ebből a frontos etapból is jelentős csapadék hullott:



 (Forrás: OMSZ) 

 

A frontrendszer elvonulta után ismét pár nap nyugodtabb időjárás következett, de ahogy előzőleg, ez sem tartott túl sokáig. Május 19-re egy sekély ciklon közelítette meg hazánkat nyugat felől:



 

Ez a ciklon az előzőekhez képest nem hozott olyan jelentős lehűlést és jellemzőbbek voltak már a záporok és zivatarok a tartós eső helyett:

 

 

(Tóth Krisztián, Miskolc, időfórum)

Ebből a ciklonból főként a középső terülteken hullott nagy mennyiségű eső:

 (Forrás: OMSZ) 

 

A hónap végére még egy sekély ciklon jutott, ez már a negyedik komolyabb időjárás változás volt, ami ismét több napos változékony időt okozott. Ebből a ciklonból a legtöbb eső május 29. és 30. között hullott. A ciklonhoz tartozó zivatarfelhő május 28-án:

 

 

(Erdélyi Zsolt, Tenk, Időfórum)

Összességében elmondható, hogy rendkívül változékony hónapon vagyunk túl és országszerte megszűnt az aszály, sőt helyenként már csapadéktöbblet alakult ki:

 

(Nyulpesta, füzesgyarmati belvíz, MetNet)

Májusban lehullott összes csapadék:

 

(Forrás: OMSZ) 

Válogatás a MetNet/Időfórum képtárából:


(Vörös Ágnes, Időfórum)

 

(KisHosi, MetNet)

(Dzsibzon, MetNet)

 

(Nardai Viktória, Időfórum)

 

(Ecseki István, Időfórum)

 

(Vapor, MetNet)

Borítókép: KisHosi

Vissza a hírek főoldalra