2024. április 26., péntek

Beszámoló a szerdai (2019.08.21.) viharvadászatunkról

Viharvadászat - Publikálva: 2019-08-22 12:12 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

2019.08.21-én viharvadász csapatunk ismét útra kélt és sikeres vadászatot hajtott végre. Erről készített képes beszámolót szerkesztőnk Kiss Kevin.

Csabával és Nanovich*-al Hatvantól indultunk el együtt északkeleti irányba, ekkor már látszott, hogy Felvidéken és az Északi-középhegységben megindult a zivatarképződés. Sokáig nem is láttunk, csak messziről valamire való zivatart, illetve szupercellás próbálkozást, majd késő délután láttuk, hogy a Bükk környezetében kezd kiépülni egy markánsabb konvergencia zóna, aminek hatására be is robbant a Bükk felett egy egy helyben toporgó, viszonylag intenzív zivatar, amely pazar lecsapókat produkált, illetve egy-két CG+ villámot is láttunk.

 

Borsodgeszt mellől tekintettük végig ennek a zivatarnak az életciklusait, mely olykor gyanúsan szupercellás jegyeket hordozott magában, de rámondani nem mertük, hogy szupercella. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a Bükk előterében, Mezőkövesd, majd később Füzesabony térségében is berobbant 1-1 zivatar, melyeken át is haladtunk. Elképesztő intenzitással szórták a lecsapókat, melyeket az autóból végig láttunk, hallottunk. Mindet megkerültük, hogy lássuk a szupercellás struktúráikat, de mindegyik legfeljebb LP szupercellás jegyeket hordozott, ráadásul a konvergencia által okozott erőteljes felhősödés sem segítette az azonosítást.

 

Hazafelé araszolva még megálltunk Mezőkövesd határában néhány villámot szemügyre venni, majd az utolsó cella is leépült, így fél 9 után hazafelé vettük az irányt.

 

A látvány azonban rendkívül pazar volt, olyan légköroptikai jelenségeket is láthattunk, melyeket csak nagyon szerencsés helyzetben tapasztalhat meg az ember, de inkább beszéljenek a képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végére pedig egy járgány :)

Vissza a hírek főoldalra