2024. március 28., csütörtök

Átmeneti kánikula után a hétvégén újabb markáns hidegfront érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-07-08 10:46 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hét második felében dél felől szubtrópusi meleg levegő érkezik hazánk fölé, de a meleg nem tart sokáig, szombaton újabb markáns hidegfront érkezik. Nézzük a részleteket!

Csütörtökön napközben fokozatosan délire, délnyugatira változik az áramlás Európa középső részén, így hazánk felett is. Ezzel az áramlással igen meleg, szubtrópusi eredetű levegő áramlik fölénk. Már csütörtökön is 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet az ország délnyugati felén, pénteken viszont már országszerte 30 fok fölé forrósodik a levegő, sőt helyenként 35 fok fölé is szökhet a hőmérő higanyszála, tehát igazi kánikulai meleg várható.

 

 

Arome időjárási modell T2m-es hőmérséklet előrejelzése péntek délutánra (OMSZ)

 

Viszont, ahogy ez már a címből is kiderül, ez a kánikulai meleg csak átmenetinek ígérkezik, ugyanis szombaton markáns hidegfront érkezik.

 

 

A hidegfront a mostani számítások szerint szombat délelőtt éri el a Kisalföldet, a front előterében főként az Alföldön még 35 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, a hidegfront mögött viszont viharossá fokozódik az északnyugati irányból fújó szél és zuhanni kezd a hőmérséklet.

 

 

GFS modell T2m-es hőmérséklet előrejelzése szombat délutánra

 

A hidegfront hazánk felett kissé lelassul, hullámot vet, így több helyen számíthatunk záporok, zivatarok, helyenként heves zivatarok kialakulására is. A front valamikor vasárnap hagyja el az országot, és mögötte a jövő hét elején is 30 fok alatt maradhat tartósabban a csúcshőmérséklet.

Vissza a hírek főoldalra