2024. április 20., szombat

A hét végén igen komoly hóvihar érkezik az Amerikai Egyesült Államokba

Szélsőségek - Publikálva: 2020-01-15 16:32 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Nem kétség, hogy ez a tél hazánkban eddig az ipari eredetű lokális havazásokról szól. A december elejei hidegbetörést követően az ország nagy részén azóta nem alakult ki összefüggő hótakaró. Sőt, nem egy helyen ezen a télen még nem is borította a tájat összefüggő hóréteg. Az Amerikai Egyesült Államokban ilyen "problémák" nem lesznek a hét végén. Na, de lássuk is, hogy miért? 

A hét végén egy igen erős ciklon fog átkelni az Amerikai Egyesült Államokon. Jelentős hóréteg kialakulására lehet számítani a Közép-Nyugat északi részein, a Nagy-tavak térségében valamint az ország északkeleti felében. A ciklont erős, viharos szél fogja kísérni, így nagy területen hóviharra is számítani lehet, ami jelentősen rontja a közlekedési feltételeket az országban. 

 

A ciklonális mező legvalószínűbb útvonala

 

Ez a ciklon akkora kiterjedésű lesz, hogy a felhőrendszerének mérete szinte eléri majd az USA teljes észak-déli kiterjedését, és így a legtöbb államban okoz majd csapadékot is. A ciklon előoldali áramlási rendszerében érkező meleg levegő (850 hPa nyomási szintre kivetítve, ami körülbelül 1500 méteren helyezkedik el) az 1981-2010 közötti klimatológiai átlaghoz viszonyítva 14-16 fokkal lesz magasabb, mint az átlag. 

 

Szombat reggelig várható hőmérsékleti anomália ~1500 méteres magasságban

 

Szombat estig várható hőmérsékleti anomália szintén nagyjából 1500 méteres magasságban. A térképen látható, ahogy az átlagnál jóval hidegebb légtömeg hogyan szorítja ki az átlagnál jóval melegebb közeget. 

 

A ciklon a jelenlegi számításokat tekintve a Sziklás-hegységtől keletre erőre kap, megerősödik és folytatja útját északkelet felé. Lentebb hét térképen láthatjuk a hat órás átlagos csapadék-intenzitást, valamint a csapadék alakját péntek 12 UTC-től vasárnap éjfélig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ciklon északi részén csaknem végig havazni fog. A legvastagabb hótakaró Minnesota államban várható mennyisége 25-40 centiméter közé prognosztizálható. Ez hófúvással párosulva méteres hótorlaszokat eredményezhet. 

 

 

Hétfő éjfélig várható hóréteg hüvelykben. 1 hüvelyk=2,5 centiméter

Vissza a hírek főoldalra