2024. május 08., szerda

Hullámzó hidegfront heves zivatarokkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-07-24 14:21 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Kedden egy térségünk felett hullámzó hidegfront hatására továbbra is kedvezőek lesznek a légköri feltételek heves zivatarok kialakulásához. Lássuk gyorsan a részleteket: 

 

Nyugat, északnyugat felől egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat. Ahogyan a korábbi cikkünkben is olvasható, ma főként az északi megyékben lehetnek kedvezőek a feltételek intenzív záporok, zivatarok keletkezéséhez. Ugyanakkor kedden már merőben más lesz a helyzet, országszerte alkalmasak lesznek a légköri feltételek zivatarok, zivatarrendszerek kialakulásához. Ezek akár már a hajnali óráktól várhatóan több hullámban érik el hazánkat, viszont napközben északnyugaton már stabilizálódik a légkör, így ott az idő előrehaladtával egyre kisebb a  valószínűsége heves zivataroknak. A front mentén, nagyjából egy délnyugat-északkelet irányú tengely mentén azonban több helyen intenzív zivatarok törnek ki, illetve rendszerbe szerveződnek. A nagy vertikális szélnyírás pedig arra enged következtetni, hogy szupercellás konvekcióra is nagy esély mutatkozik. A legerősebb zivatarok az általunk jelölt lila zónában fordulhatnak elő, ahol a nedvességi és labilitási viszonyok egyaránt kedvezően alakulnak, és itt a jég és a szél mellett az átlagosnál nagyobb esély lehet tornádó létrejöttére is, amennyiben fennmaradnak hosszabb ideig izolált szupercellás gócok. Megemlítjük még, hogy a valamivel szárazabb keleti területeken sem zárhatóak ki 100 km/h feletti széllökések, amennyiben egy-egy jól fejlett rendszer elér odáig a délután második felében, de ennek bizonytalansága jelenleg még nagyobb, ezért oda nem került lila fokozat. A zivatarrendszerek nyugatról kelet felé fognak mozogni, így szerda reggelig a keleti, délkeleti területeken tovább folytatódik az égi háború. 

Heves zivatarok fő kísérőjelenségei a lila zónán belül: 

- A jégátmérő jellemzően 2-4 cm között alakulhat, helyenként akár 5 cm feletti szignifikáns jégátmérő is előfordulhat!

- A széllökések maximuma zivatarokban 80-100 km/h között, helyenként 100 km/h felett alakulhat!

- Az intenzív záporokból, zivatarokból több helyen 20-35 mm csapadék zúdulhat le rövid idő alatt, de kiemelten délnyugaton 50 mm feletti összegek is leeshetnek. 

 

Fő kísérőjelenségek a narancssárga zónán belül:

- A jégátmérő jellemző mérete 2-4 cm között alakulhat.

- A zivatarokat 80-100 km/h közötti szélrohamok kísérhetik. 

- Lokálisan 20-35 mm csapadék

 

Fő kísérőjelenségek a citromsárga zónán belül: 

- Ahogy említettük, ide már stabilabb levegő áramlik be északnyugati irányból, így ott a zivatarokat várhatóan csak kevés helyen kísérheti felhőszakadás, kisebb méretű jég és viharos széllökés. 

Vissza a kategória főoldalra