2024. május 08., szerda

Front átvonulás, délen heves zivatarokkal!

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-07-13 07:56 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

HULLÁMZÓ FRONTRENDSZER ZIVATAROKKAL, DÉLEN AKÁR SZIGNIFIKÁNSAN HEVES KÍSÉRŐJELENSÉGEKKEL.

 

 

A Kárpát-medence fölé csütörtökre virradóan egy frontrendszer érkezett, melyhez kapcsolódóan az elmúlt másfél napban már több hullámban záporok, zivatarok alakultak ki, illetve egy zivatarrendszer jelenleg is aktív az ország keleti, északkeleti részén. A medence fölé benyomuló frontrendszer mögött a magasban kissé hűvösebb légtömeg érkezik, így országos átlagban ma már enyhül a hőség. Azonban a frontvonal lelassul, behullámzik felettünk, ennek következtében pedig a déli országrész fölött (valamint észak felé kissé felnyúlva a nyugati és keleti határvidéken) továbbra is labilis légállapotra számíthatunk a nap hátralévő részében.

 

A következő órákban az északkeleti tájakon folytatódik a zivatartevékenység, ott azonban legfeljebb lokálisan fordulhat elő károkozó szél, kisebb jégeső. A délután közepétől aztán kezdetben az Alpokalján, később délnyugat felől a Dunántúlon egyre több helyen képződnek ismét zivatarok, melyek között jó eséllyel szupercellákat is láthatunk majd, hiszen a vertikális szélnyírás magas értékei ezen típusú keletkezést támogatják. Az erősebb cellákat nagy eséllyel kísérheti viharos, akár erősen viharos széllökés, a lokális szélmaximumok a 100 km/h-s értéket is meghaladhatják. Jelentős esély van a zivatarok rendszerbe szerveződésére is, ez esetben a rendszer vezető élén akár egy hosszú szélrohamvonal is kialakulhat közel orkán erejű lökésekkel kísérve. A cellák, illetve az esetleges rendszer haladási iránya nyugatról kelet felé tartó lesz (Dél-Dunántúl --> Dél-Alföld). A másodlagos fő veszélyforrás a nagyobb méretű (3+ cm) jég lehet, mely leginkább az alpokaljai, valamint a dél-dunántúli zivataroknál fordulhat elő. Az idő előrehaladtával, estefelé és keletebbre ennek esélye már csökken. Helyenként azért a csapadék is elérhet kritikus szintet, rövid idő alatt 20-35 mm benne van a pakliban, mely az arra érzékeny területeken kisebb villámárvizet okozhat.

 

*megjegyzés: a helyzet nagy bizonytalansággal terhelt, benne van a pakliban, hogy "csak" kevés helyen történik károkozó jelenség, illetve az sem zárható ki, hogy az események nagyobb része átcsúszik Horvátországba-Vajdaságba.

Vissza a kategória főoldalra