2024. május 01., szerda

Egy hét, amely sok izgalmat hozott (július 15-22.)

Viharvadászat - Publikálva: 2011-07-24 09:55 | Becsült olvasási idő: kb 6 perc.

Az elmúlt egy hét az országban sok szupercellát, vörös riasztási fokozatot, a viharvadászoknak kedvet és az észlelõknek sok szép égképet hozott. Igazi kihívást jelentett ebben az idõszakban a konvektív és rövidtávú elõrejelzések készítése, és a "viharvadász készültség" is idõszerûvé vált.

Július 15.

Elõször is nézzük, milyen esélylatolgatások elõzték meg az eseményeket. Miki17 már 15-én reggel "izzította magát" és készített egy konvektív elõrejelzési térképet a következõ 20 órában várható fejleményekrõl.

 


"Narancssárga: Szórványosan zivatar, helyenként heves zivatar is kialakulhat, szupercellákra is nagy esély lesz, de mindez inkább csak este 22 óra után."

 

"Piros: ez az a rész ahol szerintem legelõször fog indulni a mûsor, talán valamikor kora este (sík vidéken legalábbis). Többfelé lesz zivatar, szórványosan heves zivatar, leghevesebbeket is ide várom, 5 cm körüli jég, 120 km/h körüli szélroham is lehet a szupercellás zivatarokban."

 

Az esélylatolgatás egészen jónak tûnt a beígért idõszakra. de napközben még viszonylag nyugodt volt a légkör az ország felett. Este fél 9 körül lépett be a zivatarrendszer az országunkba Bács-Kiskun megye délkeleti részénél.


 

A zivatarrendszer eléggé erejében volt és, amikor már belépett az országunkban látszott, hogy nem egy kósza egycellás zivatarral van dolgunk, hanem egy erõteljes zivatartömb vette át az uralmat a Kárpát-medence egy szegletében.

A zivatarrendszer hol erõsödve, hol gyengülve stabilan fennmaradt. A szupercella.hu oldalon KaLman által kiadott 2. fokozatú konvektív elõrejelzés szintén helytálló volt az adott idõszakra.  

 

Július 16.

A zivatarrendszer továbbfejlõdve Szegeden MKR-ként (mezoléptékû konvektív rendszerként) haladt át. Az egész délkeleti régiót átszelve az MKR Debrecent is elérte; ezt megelõzõen észlelõnk gyönyörû felvételek tudott róla készíteni, ahol látható, hogy peremfelhõjével lenyûgözõ látványt nyújtott. Ez idõ alatt az OMSZ narancssárga riasztást adott ki a délkeleti régiókra.

 



 Kép: 21-es (Debrecen)

Külföldi megfigyelõink közül Oberleitung volt szemfüles és a zivatarrendszer villámai közül párral megkecsegtetett minket. 



 Kép: Oberleitung (Nagyvárad)


Július 17.


17-én talán mindenki kipihenhette magát a következõ hidegfront elõtt, amely újabb izgalmas idõjárási eseményeket ígért. Egy-két kisebb zápor kialakult az országban, de heves eseményre nem került sor a napon.

 

Július 18.


18-án ismét folytatódtak a heves események. A reggeli órákban az ország nyugati részénél országunkba lépett egy csapadéktömb, mely zivatarokat még nem okozott, de esõs idõszak kezdetét jelentette országunkban. Késõbb ez a tömb kisebb cellákat hozott létre, melyek nem voltak hosszú életûek. Az események folytatásában délutánra egy zivatarlánc (ún. SL= Squall Line) alakult ki keleten.

 


A délután folyamán kisebb cellák még kialakultak az országban. De az este tartogatta az igazi meglepetéseket a viharfigyelõk számára. Gyõrt egy gyönyörû szupercella érte el, melyrõl Palui észlelõtársunk tudósított bennünket.

 


Közben a szupercella.hu oldalon Storman újból 2. fokozatú konvektív elõrejelzést adott ki, az ebben leírtak ismét jól megfeleltek a valóban bekövetkezett eseménysornak.


 

palui2.jpg

 


Képek: Palui (Gyõr)

Július 19.


19-én a délelõtt folyamán nemigen voltak hevesebb események, egy-két helyen az országban záporok alakultak ki. Délután 16 óra körül pattantak ki az elsõ zivatarok a Dunántúl északi részén. Majd délnyugaton is megkezdõdött a konvekció, és 17 óra körül már az elsõ szupercellát regisztrálták is az országban. Somogy megye délnyugati határán.

Délelõtt a szupercella.hu oldalán Anarki készített 2. fokozatú konvektív elõrejelzést.

 


Kép: Miki17 (Somogyszob)

A keddi napon még folytatódtak a szupercellás események. A Pécsnél belépõ szupercellát Zotmund fotózta le.

 

Kép: Zotmund (Hosszúhetény)

 

Az estét pedig igazi villámshow színesítette.

 

Kép: Controll (Jobbágyi)

 

Július 20.


Szerdán reggel a várakozásoknak megfelelõen 100 km hosszú zivatarlánc alakult ki a Dunántúlon. 10 óra körül Kecskemétet és Ceglédet egy erõs, nagy kiterjedésû zivatargóc érte el, ami jégesõt is eredményezett.

 

Pomi beszámolója: "Cegléden igen komoly vihar volt, 9.40-9.55 között igazi ítéletidõ tombolt. A felhõszakadás és a szélvihar mellé rövid idõre jég is társult, a legnagyobb jégszemek 1,5 cm körüliek lehettek. Pillanatok alatt víz lepte el az utcákat; valószínûleg károk is keletkeztek, egyelõre egy-két letört faágról tudok. A vihar elõtt éjszakai sötétség lett, alatta pedig néhány 10 méterre csökkent a látástávolság. Kissé meglepõ, hogy alig volt villámtevékenység, csak 1-2 távoli dörgést lehetett hallani. A szél továbbra is erõs, de már alig esik."


Északkelet felé továbbhaladva a Jászságot is elérte a hatalmas erejû vihar, mely igen súlyos károkat okozott a mezõgazdaságban is.

 


Kép: Robi 34 (Jászberény)


Szerda délelõtt az említett zivatarrendszerhez kapcsolódva nagy területen (az Alföld közepén, a csapadékkal már nem érintett helyeken is) erõs szélvihar alakult ki. Talán a legnagyobb károkat a Mátraalját elérve okozta a képzõdmény, ahol számtalan lakóház tetejét megrongálta, és rengeteg fát tört derékba. A vezetékek leszakadása miatt átmenetileg a visontai hõerõmû két blokkját is le kellett választani az országos hálózatról.

 

Az erõs szél a többmázsás szénabálákat is elfordította.

 

Kép: Szpeti (Jászboldogháza)

 

A délután folyamán Kaposfõt is elérte egy szupercella, melyrõl észlelõnk küldött be egy csodálatos képet.

 

Kép: DjRafy (Kaposfõ)

 

20-ra ismét KaLman készített konvektív elõrejelzést a szupercella.hu-n, és aznap a harmadfokú (piros) figyelmeztetést is kiadta az OMSZ a G és F régióra: "Többfelé fordulhat elõ 90 km/h-t meghaladó széllökésekkel járó heves zivatar (bekövetkezési kockázat: magas)."

 

A nap folyamán még rengeteg kárról érkezett bejelentés az ország különbözõ helyeirõl.


Fonyódról is kaptunk egy gyönyörû peremfelhõt ábrázoló felvételt, amelyet Sprinterx2-nek köszönhetünk.

 


Kecskemét felett kora este egy ún. bow echo is áthaladt, amelyrõl röviden az alábbiakat érdemes tudni:
Mezoskálájú konvektív rendszerek lenyûgözõ, veszélyesebb formái. A bow echók viszonylag kis hosszanti kiterjedésû (20-120 km), konvektív cellákból álló, ív alakú képzõdmények, amelyek heves kifutószeleikkel hosszú sávokban okozhatnak károkat a felszínen.” Részletek: Szupercella.hu

 


 

Kép:

 Július 21.

Csütörtökön ismét egy kicsit nyugodtabb volt a légkör. Heves szignifikáns események nem történtek az országban. Egy nagyobb esõtömb azonban áthaladt felettünk, amibõl a Dunántúl északi részén és a középsõ tájakon jelentõs mennyiségû csapadék hullott.

 


Miskolcról egy közepes méretû zivatarról kaptunk jelentést.

 

Kép: Tamaskiraly (Miskolc)

Július 22.


A reggeli órákban ugyancsak elég nyugodt volt a légkör, egy-két helyen voltak esõk, illetve záporok az országban.
A déli órákban már kisebb zivatarcellák is kialakultak a Dunántúl északi, illetve a Tiszántúl keleti részén.

 

 

Délután 2 után már az elsõ szupercella is elérte a fõvárost, melyrõl Anarki tudósított bennünket. A nap második felében több szupercellát is regisztráltak észlelõink. Miki17 a szupercellához tartozó mezociklont is lencsevégre tudta kapni.

 


Képek: Miki17 (Somogyszob)



Az este folyamán Agazdag viharvadászaton vett részt és egy gyönyörû szupercellát tudott fotózni, Nagykanizsától nem messze.

 

 

Sajnálatos módon a hét látványos eseményei helyenként komoly károkkal jártak együtt, hiszen a zivatarokhoz kapcsolódó legerõsebb széllökések elérték a 100-120 km/óra sebességet, és egyes helyeken jégesõ is pusztított. Az 1-2 nap alatt lehulló, néhol 50 mm feletti csapadék csak a megelõzõ száraz idõszaknak köszönhetõen okozott viszonylag kevesebb problémát.

 

Kép: Kaszabubu (Kiskunmajsa)


Az eseményekrõl élõben tudósító blog itt olvasható vissza:
http://metnet.hu/?m=percrol-percre&sub=show&id=12


Képtárunkban az esemény ideje alatt rengeteg csodás kép került, melyek itt megtekinhetõek:
http://metnet.hu/?m=keptar&f=303


A cikkben található képekért köszönet:
Miki17, Tamaskirály, DjRafy, Agazgag, 21-es, Oberleitung, Controll, Palui, Meatric, Zotmund, Sprinterx2, Szpeti, Robi34, Kaszabubu, Noli

észlelõtársainknak!


A cikk záróképeként az egyik nyugalmasabb idõszak látványos légköroptikai jelenségét mutatjuk be: az itt látható krepuszkuláris sugarakat Noli fényképezte Veszprémben.

 


Napfelkelte krepuszkuláris sugarakkal, Noli; Veszprém

Összefoglalót írta:
Balázs Tamás (Tomka)

Vissza a kategória főoldalra