2024. május 01., szerda

Megérkezik az igazi tavasz, vele együtt a konvektív szezon is

Időjárás-változás - Publikálva: 2016-03-26 20:28 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Mint mostanában tapasztaljuk, az igazi, "keményvonalas" tavasz nem igazán akart eddig megérkezni. Ez a következõ napokban megváltozik, felmelegedés várható, sõt akár az elsõ tavaszias konvektív eseményeknek is szemtanúi lehetünk.

 

A fotót Kaszabubu nevû felhasználónknak köszönhetjük (Kiskunmajsa)

 

A március 1-jétõl meteorológiailag már tavaszi hónap. Ezt érzékelhettük is, bár az idõjárás igen csak változékony arcát mutatta. Március 15-én, nemzeti ünnepünkön többfelé figyelhettünk meg havazást, a hegyeinkben pedig hótakaró alakult ki, máshol az esõ tette kellemetlenné ezt a napot. Azóta idõjárásunk szárazabbra fordult, a belvizes területek mértéke pedig jelentõsen csökkent, így könnyebb dolguk van a mezõgazdaságban dolgozóknak. Mostanra pedig az Északnyugat-Európa felett örvénylõ ciklonoknak köszönhetõen megérkezett az enyhébb idõ is.

 

A keddi napon az említett ciklonok elõterében egy peremciklon hatására hazánk ízelítõt kaphat az esõ kiterjedtebb konvektív (záporos, zivataros) eseménybõl, hiszen nedvesebb, labilisabb léghullámok érik el az országot. A labilitási és nedvességi viszonyok elegendõ feltételeket nyújthat elszórtan záporok, zivatarok kialakulásához, meghozva ezzel az elsõ tavaszi dörgéseket, villámlásokat, és látványos fotókat. Heves eseményektõl egyelõre nem kell tartanunk. Lehûlés viszont nem várható, sõt másnapra tovább melegszik a levegõ.

 

 

Korábbi fotó Pintér Andrástól (fool*), Mihályiról

 

Az ezt követõ napokban az Atlanti-óceánon lévõ anticiklon keleti peremén hideg levegõ áramlik majd dél felé. Ennek hatására Északnyugat-Európát ciklonok érik el, melynek elõoldali áramlási rendszerében dél felõl újra szárazabb, de még melegebb léghullámok érik el Európa déli és középsõ részeit, így a Kárpát-medencét is. A hõmérséklet napról-napra emelkedik majd, az éjszakai fagyok is mindenhol megszûnnek (bár ettõl valószínûleg már keddtõl megszabadulhatunk). Szerdán a legtöbb helyen már 15 fok feletti csúcsértékeket mérhetünk majd.

 

 

850 hPa-on elhelyezkedõ hõmérsékleti réteg szerdán, kb. 1500 méteres magasságon.
A felszín közelében ez esetben 13 - 15 fokkal magasabb lehet a hõmérséklet.
(térkép - Metnet.hu)

 

Bár az elõrejelzés bizonytalansága az idõ elõrehaladtával a cikk írásától számítva igencsak növekszik, péntekre tovább melegedhet az idõ. Az említett atlanti anticiklon hátoldalán leáramló hûvös levegõ elérheti majd a Földközi-tenger térségét, mely ciklont generál Gibraltár térségében is. A ciklon tovább fejlõdve és nyugat felé haladva hazánk idõjárásába nem szól bele, ami a csapadékmezejét illeti. Azonban a légörvény az óra mutató járásával ellentétesen forogva dél felõl a Kárpát-medence térsége felé is "ránk tekerheti" a meleget elõoldalán, a pénteki napon akár 20 - 25 fok körüli hõmérsékleteket eredményezve, és ez nem áprilisi tréfa. Hõérzetünket azonban kissé ronthatja majd a megerõsödõ déli-délnyugati szél.

 

 

 

A fölénk tekeredõ meleg légtömeg hõmérséklete 10 és 15 fok közé esik majd a pénteki napon, mely elegendõ lehet néhol ahhoz is, hogy idén elõször nyári napot regisztráljanak, azaz 25 fokot elérõ vagy meghaladó csúcshõmérsékletet. Ez leginkább a déli területeken lehet esélyes. 
(térképek: Wetterzentrale.de - GFS)

 

A folytatás már igencsak hosszútáv, de a két leggyakrabban figyelt globálmodell alapján (GFS és ECMWF) a jelentõs felmelegedés csak átmeneti lehet, nincs kizárva egy szintén átmeneti 1 - 2 napos hõmérsékleti visszaesés bekövetkezésének lehetõsége. 2-ára ugyanis észak felõl 6 - 10 fokkal hûvösebb levegõ érkezhet záporok, elszórt zivatarok kíséretében. A lehûlés mértéke egyelõre még igen bizonytalan. Ezután vasárnapra, hétfõre ismét visszatérhet a kellemes tavaszi idõ, az átlagnál kissé melegebb hõmérsékletekkel.

 

 

Nem kizárt, hogy szombatra a magasban fagyos levegõ terítse majd el észak felõl hazánk egy jó részét, 12 - 14 fok körüli nappali csúcsokkal és egy-két csípõs hajnallal, de már mérsékelt légmozgással és jelentõs csapadék nélkül.
(térkép: Wetterzentrale.de - ECMWF)

 

A cikket írta: Nagy Bálint (bluli)

Vissza a hírek főoldalra