2024. május 02., csütörtök

Milyen lesz az idei karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2015-12-17 13:41 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt években nagy érdeklõdés övezte cikkeinket, melyekben hagyományosan az ünnepek elõtt egy héttel azt latolgattuk, milyen idõjárás várható karácsonykor. Idén már nyolcadik alkalommal teszünk kísérletet a lehetõségek felvázolására.

 

A téli félév eddig eltelt idõszakában mindössze november végén volt, szûk egy hétre korlátozódva, télre emlékeztetõ idõjárási jelleg.

 

A november nagy részét és a december elsõ felét általában jellemzõ idõjárási alaphelyzet, miszerint ciklontevékenység zajlott Északnyugat-Európa felett, miközben anticiklon fedte Közép- és Dél-Európát, az elmúlt másfél hónapban csapadékszegény, a sok évi átlagtól több fokkal enyhébb idõjárást adott a Kárpát-medence térségének.

 

Alátámasztásul íme a novembernek és a december elsõ felének átlag-hõmérsékleti eltérése:

 

 

 

 

 

A november végi, rövid kora télies idõjárási idõszakot az okozta, hogy egy hétre kizökkent Közép-Európa a zonális elõoldali alaphelyzetbõl, egy mélyen délre hatoló hideg légtömeg peremén több peremciklon képzõdött.  Ez, és az átmenetileg Nyugat-Európára ráhúzódó magasnyomású öv együttesen egy hétre hidegre és csapadékosra fordította az idõjárást. Még síkvidéken is elõfordult mutatóban havazás, ám középhegységeinkben több napra vastag hótakaró alakult ki.

 

Így nézett ki a kizökkent alaphelyzet:

 

 

 

A hónap utolsó napjaiban azonban újra megerõsödött az atlanti ciklontevékenység, így decemberre visszaállt az idei õszre stabilan berendezkedõ zonális-elõoldali idõjárási alaphelyzet, íme:

 

 

 

Ebben sajnos sok változás nem várható a következõ idõszakban sem:

 

 

 

Ráadásul a Közép-Európában konzerválódó magasnyomású mezõ áramlási rendszerében a következõ napokban a magasban érkezõ enyhébb léghullámok bezárják a Kárpát-medence alsó légrétegeibe megrekedõ párás, nyirkos levegõt. Így egy klasszikus hidegpárnás idõszak elé nézünk, csak a Dunántúl délnyugati megyéiben lehet szakadozottabb a ködfelhõzet. Csapadék nem nagyon várható a következõ egy hétben, a ma éjszakai (december 17.) kisebb csapadék az északkeleti megyékben lehet ugyan havazás is, ám tartós hóréteget ettõl egyáltalán nem lehet várni. A további napokon, ha eseget is kevéske csapadék, az már nem hóban fog érkezni.

 

Egyetlen kérdõjeles tényezõje van az ünnepi idõjárásnak, a ködfelhõzet tartóssága. Ennek oka, hogy lehetõség nyílik kisebb advektív légmozgásokra, melyek felszaggathatják a ködfelhõzetet. Ez a Nyugat-Dunántúlon többször is elõfordulhat, az ország nagyobbik részén azonban inkább csak a jövõ hét elején.

 

Továbbá, a modellek szerint 24-25-re nagyobb bizonytalanság mellett a magasban néhány fokos lehûlés jöhet. Ez azonban csak megbonthatná valamelyest a Kárpát-medence ködpárnáját, és az átkeverõdés inkább néhány fokos enyhülést adna, mintsem lehûlést.

 

Így egy héttel az ünnep elõtt az látszik valószínûnek, hogy az északkeleti megyékben tartósan beszorul a ködfelhõzet és +3 fok körüli csúcshõmérsékletek mellett borongós, nyirkos idõjárás várható. Az ország nagyobbik felén az átkeverõdésnek köszönhetõen kissé szeles idõ lehet, és szakadozott felhõzet alatt 5 és 10 fok közötti csúcshõmérsékletek is elõfordulhatnak.

 

Így az elmúlt két szentestéhez hasonlóan idén sem várhatunk havat az ünnepre, azaz minden bizonnyal fekete lesz a karácsony.

 

A képek forrásai:

http://2.bp.blogspot.com

http://www.wetterzentrale.de

 

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra