2024. május 01., szerda

Teljes holdfogyatkozás késõn fekvõknek, korán kelõknek

Érdekességek - Publikálva: 2015-09-19 16:26 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Teljes holdfogyatkozás lesz megfigyelhetõ szeptember 28-án a kora hajnali óráktól, a reggeli órákig.

  A Hold ebben az idõszakban a Halak csillagképben fog tartózkodni és pont földközelben lesz, így az átlagosnál nagyobbnak látjuk majd a holdkorongot. Itt hangsúlyozom, hogy nincs szó a médiában elterjedt "Szuperhold" elnevezésû jelenség idején bekövetkezõ fogyatkozásról. A méretbeli különbség csak sejthetõ lesz, sokkal nagyobbnak nem látjuk majd. Mindenesetre ettõl függetlenül derült ég esetén nagyszerû látványban lehet részünk.

 

  A penumbrális fogyatkozás (budapesti helyi idõ szerint) 02:10:48-kor kezdõdik (ekkor a Hold horizont feletti magassága 38,6°), amikor a Hold kívülrõl érinti a félárnyék külsõ peremét. Ekkor természetesen még oly csekély lesz a fényváltozás mértéke, hogy az számunkra észrevehetetlen. A félárnyékos fogyatkozás jeleit kb. 30 perccel késõbb vehetjük észre, amikor sejtelmes, szürkés-barnás színek jelennek meg a Hold délkeleti peremén. Amint haladunk elõre az idõben és a Hold az árnyékban a fény- és színváltozás egyre jobban kezd erõteljesebbé válni, jelezvén a teljes árnyék közelségét, mely 03:06:36-kor érinti a Hold felszínét (részleges fogyatkozás kezdete - horizont feletti magasság 32,7°). Mind jobban belemerülve a teljes árnyékba, 04:10:18-kor kezdõdik a teljes fogyatkozási fázis. Ekkor már látványos, vöröses árnyalatú lesz a Hold északi fele. Mivel a fogyatkozás nem centrális lesz, így a Hold déli fele sokkal közelebb lesz a penumbrális árnyékhoz, így a fogyatkozás közepén, ami 04:48:42-kor következik be, várhatóan igen látványos jelenségben lehet részünk. Míg a Hold északi fele mély vörös árnyalatú lesz, addig déli fele inkább a narancs árnyalatait veszi fel. Mivel ekkor a Hold már csak 18,8° magasan fog tartózkodni, így az alacsony horizont feletti magasságnak és a légkör aktuális páratartalmának függvényében a fentiektõl eltérõ látványra is számíthatunk.

 

  05:24:22-kor véget ér a teljes fogyatkozás, amikor a Hold délnyugati pereme érinti az árnyékkúp DNy-i, belsõ peremét. 06:27:52-kor, bõ egy órával késõbb az árnyék elhagyja a Hold felszínét - részleges fogyatkozás vége. Ekkor a Hold már igen alacsonyan, mintegy 3,2° magasan lesz a horizont felett, tehát igen jó légköri viszonyok esetén lesz megfigyelhetõ a jelenség vége. Ebbõl értetõdõen a Hold 06:47:48-kor lenyugszik, így a penumbrális fogyatkozás vége nem lesz megfigyelhetõ.

 

  Tehát az idõpontok táblázatban egyszerûsítve:

 

Penumbrális fogyatkozás kezdete

02:10:48

Részleges fogyatkozás kezdete

03:06:36

Teljes fogyatkozás kezdete

04:10:18

Fogyatkozás közepe

04:48:42

Teljes fogyatkozás vége

05:24:22

Részleges fogyatkozás vége

06:27:52

Penumbrális fogyatkozás vége

07:23:48

 

Tehát, mint látható a teljes fázis hossza mintegy 1:12 percet ölel fel, míg a jelenség teljes idõtartama 5:13 perc lesz.

 

Mivel a jelenség látványosnak ígérkezik ne feledjük el megörökíteni azt. A viszonylag alacsony horizont feletti magasságnak köszönhetõen könnyen tudunk tereptárgyakat is a képbe komponálni a Hold mellé, így látványos felvételeket készítve.

 

Végezetül álljon itt egy szemléltetõ animáció a Hold, a földárnyékban való haladásáról:

 

 

Ne feledjük! A következõ teljes holdfogyatkozásra 2018.07.27-ig kell várnunk, amit szinte teljes egészében megfigyelhetünk.

 

Írta: Németh Tamás (Astroman) 

  

Vissza a hírek főoldalra