2024. május 02., csütörtök

Danny és Fred - atlanti hurrikánok El Nino idején

Érdekességek - Publikálva: 2015-09-08 20:13 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

Az El Nino-nak nevezett jelenség idején, amikor is a tengervíz hõmérséklete globálisan több fokkal meghaladja az átlagot, és kiemelkedõen meleg tengervíz jelentkezik a Csendes-óceán keleti, egyenlítõ menti részén, az Atlanti-óceánon általában a szokásosnál gyengébb a hurrikánszezon. Ennek oka, hogy a trópusi vizek felett a szokásossal ellentétben nyárra sem gyengül számottevõen a magaslégkörben fújó nyugatias szél erõssége. Ez utóbbi a felszín közelében fújó keleti passzátszéllel együtt jelentõs szélnyírást hoz létre, mely kedvezõtlenül hat a trópusi ciklonok kialakulására. Ennek köszönhetõen 2015 augusztusáig mindössze 3, közepes erõsségû trópusi vihar alakult ki az óceánon, ezek közül kettõ Észak-Amerika délkeleti partjainál a szubtrópusi övezetben, míg egy a Mexikói-öbölben. Augusztus végén azonban két, Afrikából érkezõ trópusi hullám kissé felbolygatta az állóvizet.

Danny hurrikán

 

A késõbbi Danny-t kiváltó trópusi hullám 13-án érte el Afrika nyugati részét, de itt még csak szórványos és viszonylag szervezetlen zivatarokat okozott. Másnapra azonban rendezte sorait, és a trópusi hullámokra tipikusan jellemzõ szervezett, vonalas zivatarrendszerként vándorolt ki a kontinensrõl az Atlanti-óceán fölé. 15-én ugyan kissé csökkent a mérete, de a zivatarok a meleg víz felett hamar elkezdtek összeállni egy örvénylõ rendszerré, így megjelentek a leendõ trópusi ciklon spirálkarjai is. A trópusi hullámmal együtt azonban jelentõs mennyiségû szaharai homok is elhagyta Afrikát tõle északra, mely a hozzá kapcsolódó száraz légtömeg révén egy ideig kordában tartotta a fejlõdõ ciklont.

 

 

(Az UTC-ben megadott idõk 1 órával kevesebbek a helyi idõnél.)

 

A trópusi hullám egészen 18-áig dacolt a száraz levegõvel, miközben nyugat felé haladva letudta az óceán keleti felét. Útközben idõnként már próbálkozott szervezett zivatarok kialakításával, de ezek még nem bizonyultak tartósnak. 18-án azonban jelentõs zivatarfelhõzet alakult ki a ciklon központjában, mely idõközben leszakadt a trópusi összeáramlási zónáról (ITCZ), és önálló örvénnyé vált. Nem is kellett több a Hurrikánközpontnak, még aznap délután trópusi depresszióvá, majd rövidesen trópusi viharrá nyilvánították a rendszert, így megszületett Danny. Ekkor úgy tûnt, hogy a ciklon - kellõen délre haladva az erõsebb szélnyírás zónájától és a száraz levegõtõl - fokozatosan erõsödhet útja során. A száraz levegõ azonban mégis kibabrált vele, ezért 19-én átmenetileg szinte az összes zivatar feloszlott a központja környezetében, melynek körszimmetrikus (alacsonyszintû) felhõzete így a mûholdképen is láthatóvá vált. Ennek megfelelõen napközben stagnált a ciklon erõssége.

 

2015.08.18. 17:45 (helyi idõ) 2015.08.19. 13:15 (helyi idõ)

 

Danny azonban nem adta fel, és gyorsan leküzdötte a száraz levegõt. Ezt a körülötte elhelyezkedõ kiterjedt zivatarfelhõzet bánta, ugyanis 20-ára a ciklon igen kis méretû lett, ellenben éjszakától a központja körül újfent jelentõs zivatarképzõdés zajlott. Ekkor még csak sejteni lehetett, hogy a ciklon erõsödni kezdett, de ennek rövidesen határozott jelet adott, ugyanis a késõ délelõtti órákra egy szemet alakított ki, jelezve, hogy hurrikánná nõtte ki magát. Innen pedig nem volt megállás, Danny jelentõs erõsödésen ment keresztül a következõ órákban. Másnapra egy határozottabb szemet fejlesztett ki, melyet igen vastag szemfal vett körül. A ciklon peremén pedig ismét megjelentek a szokásos spirális felhõkarok, jelezvén a nedves levegõ beáramlását. A hurrikánt a déli órákban elsõ ízben látogatták meg a "hurrikánvadászok", akik a repülõgépes méréssel éppen elcsípték azt a pillanatot, amikor Danny rövid idõre 3-as kategóriájúvá erõsödött. A szélerõsség ekkor elérte benne a 185 km/h-t, míg a központjában 974 hPa-ig csökkent a légnyomás.

 

2015.08.20. 11:45 (helyi idõ) 2015.08.21. 11:15 (helyi idõ)

 

Gyors megerõsödésével azonban Danny átmenetileg északnyugat felé fordult, mellyel meg is pecsételte sorsát. Így ugyanis ismét közel került a száraz légtömeghez, mely által 6 órával a tetõzése után vissza is sorolták 2-es kategóriájúvá. Ezt követõen hiába fordult ismét nyugat felé, a Karib-tenger térségében a száraz levegõ mellett már jelentõs szélnyírás is várta. Ezekkel 22-én estig tudott még valamelyest dacolni, de akkor az erõs magassági szél teljesen szétzilálta az addig még viszonylag szervezett zivatarfelhõzetét. Ennek nyomán 23-ára virradó éjszakától már csak trópusi viharként folytatta útját. A ciklon 23-án reggel még egyszer megpróbálta újjáépíteni a zivatarfelhõzetét, és ekkor átmenetileg megtorpant a gyengülése, de a kísérlete gyorsan kudarcba fulladt. A kegyelemdöfést a Kis-Antillák szigetei adták meg Danny számára, ahol a változatos domborzati viszonyok hatására megszûnt benne a zárt ciklonális örvénylés. A Karib-tengert így már csak trópusi hullámként érte el, szervezetlen zivatarokat produkálva.

 

2015.08.22. 09:15 (helyi idõ) 2015.08.24. 10:15 (helyi idõ)

 

Fred hurrikán

 

Bár közvetlenül Danny mögött egy másik trópusi hullám is elhagyta Afrikát, õ már északabbra haladt, és a kedvezõtlen körülmények miatt mindössze közepes trópusi viharrá tudott erõsödni - Erika néven. Így a második állóvíz-kavaró a rákövetkezõ trópusi hullám volt, mely augusztus 29-én kezdte meg útját az óceánon, és élve a térítõi  anticiklon átmeneti legyengülése által nyújtott lehetõséggel, északnyugat felé indult meg. Õ még Danny-nál is ambiciózusabbnak bizonyult, hiszen ahogy az óceán fölé ért, rögtön szervezett, sprilálisan örvénylõ zivatarokat alakított ki. 30-ára virradóan egy jól fejlett zivatarrendszerként máris trópusi depresszióvá fejlõdött, a nyugati oldalán látható spirális zivatarsávval pedig jelezte, hogy nem fog megállni az erõsödése. És nem is állt, így néhány órával késõbb már meg is történt a ciklon keresztelõje, vagyis trópusi vihar lett és megkapta a Fred nevet.

 

2015.08.29. 11:45 (helyi idõ) 2015.08.30. 05:25 (helyi idõ)

 

Fred ezután, kihasználva a kedvezõ körülményeket, már történelmi babérokra tört. Folytatta ugyanis gyors erõsödését, melynek köszönhetõen 31-ére virradóan 1-es kategóriájú hurrikán lett, még mielõtt elérte volna a Zöld-foki szigeteket. Erre korábban egyetlen ciklon sem volt képes, és az 1851-ben elkezdett rendszeres megfigyelések óta összesen is csupán két másik hurrikán volt hatással a szigetekre, az 1892-es 5-ös számú (akkoriban még nem kaptak nevet a ciklonok), valamint az 1961-es Debby. Fred éppen a szigeteken tombolta ki magát, és a szigetek között áthaladva érte el legnagyobb intenzitását 140 km/h-s szélsebességgel és 986 hPa-os központi légnyomással. Kis méretének köszönhetõen azonban viszonylag kegyelmesnek bizonyult, a hurrikán erejû szelek csak néhány szigetet érintettek. Sokkal nagyobb károkat okoztak viszont a heves esõzések, melyek a hegyvidéki szigeteken villámárvizeket, földcsuszamlásokat is generáltak. Fred ez idáig magával húzta a trópusi összeáramlási zónát is, mely folyamatosan biztosította számára dél felõl a nedves levegõ utánpótlását. De szeptember 1-jén ez leszakadt róla, így a ciklon magára maradt az egyre szárazabbá és nagyobb szélnyírásúvá váló környezetben. Emiatt amilyen gyorsan megerõsödött, ugyanolyan gyorsan le is gyengült, 2-án már csupán egy alacsonyszintû, de még jól szervezett felhõörvény volt, minimális zivatarfelhõzettel.

 

2015.08.31. 14:45 (helyi idõ) 2015.09.02. 13:15 (helyi idõ)

 

Fred-et azonban keményebb fából faragták, így nem adta fel a küzdelmet, és nap mint nap újabb zivatarokat produkálva gyenge trópusi vihar és trópusi depresszió erõsség között ingadozva tengette napjait. A sors iróniája volt, hogy Fred számára éppen akkor érkezett el a vég, amikor már nedvesebb és gyengébb szélnyírású területre ért. Az Azori-szigetektõl messze délnyugatra ugyanis 6-án megközelítette egy mérsékelt övi ciklon hidegfrontját, melynek áramlási rendszere teljesen szétzilálta az örvénylését, ez által pedig fel is oszlott a ciklon.

 

A ciklonok útvonala:

 

 

Mûholdkép-animáció a ciklonokról:

 

 

Látható tartományú (nappali), 15 perces lépésközû mûholdkép-animáció Fred áthaladásáról a Zöld-foki szigeteken (augusztus 30-31.):

 

 

Az adatok forrása:

National Hurricane Center (NHC)

 

Mûholdképek:

Naval Research Laboratory, NOAA

 

Útvonal:

Wikipedia (a fenti NHC adatok alapján)

 

A feltüntetett szélsebesség értékek a  Saffir-Simpson hurrikánskálára épülve 1 perces átlagok.

-----------

 

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra