2024. május 01., szerda

Úton a felmentõsereg!

Időjárás-változás - Publikálva: 2015-08-15 13:27 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A hosszan tartó kánikula napjai meg vannak számlálva.  Ugyanis vasárnaptól egy sekély ciklon veszi irányítása alá a Kárpát-medence idõjárását.

 

Elérkezett mindenki számára a várva várt pillanat. Jelentõs átalakulás kezdõdik idõjárásunkban. 

 

Szinoptikai kitekintés és várható idõjárás a Kárpát-medencében:

 

Izlandtól egészen az Ibériai-félszigetig egy hosszan elnyúló magassági teknõ húzódik. Ennek hatására az érintett területeken többfelé fordul elõ esõ, zápor, zivatar. Jelentõsen visszaesett a hõmérséklet mind Franciaországban, mind Spanyolországban. Jelenleg Franciaországban 15-20, Spanyolországban 17-25 fokokat mérnek. A Skandináv-félsziget és a Fekete-tenger mentén lévõ széles sávban pedig magassági gerinc húzódik, így a Skandináv-félszigeten, Oroszországban, Romániában, Bulgáriában, és Görögországban is (még) jobbára nyugodt, száraz idõ a jellemzõ, és ezek a területek számítanak Európa legmelegebb részeinek. Na de mivel minden véges, így mint fentebb említettem jelentõs átalakulás kezdõdik. Ugyan a gerinc továbbra is felettünk lesz, de az Omega-blocking nyugati oldalán betüremkedik az elõbb említett teknõ. Emiatt nedvesebb levegõ áramlik fölénk, és a melegebb közegbe érkezõ hûvösebb levegõ az Alpok térségében sekély ciklont fog generálni, amely csak nagyon lassan fog kelet felé helyezõdni. Elkönyvelhetjük, hogy csütörtökig biztosan marad a csapadékos idõjárás. Többszöri alkalommal kell számítani esõre, záporesõre, zivatarra. Nem egy helyen heves zivatarok is kialakulhatnak felhõszakadás, jégesõ és viharos szél kíséretében. Több modellfutást áttekintve a jövõ héten több helyen hullhat le akár egy- vagy több havi csapadékmennyiség, mérsékelve a hosszan tartó szárazságot. A hõmérséklet keddtõl már mindenhol 30 fok alatt fog maradni.  

 

 

A ciklon helyzete vasárnap 0 UTC-s idõpontban

 

 

A ciklon helyzete hétfõ 0 UTC-s idõpontban

 

 

OMSZ ECMWF fáklya Budapestre - a fõfutás a többi tag átlagánál jelenleg egy jóval csapadékosabb verziót támogat

 

 

GFS fáklya Budapest környékére

 

 

A jelenlegi idõjárási helyzet - szépen láthatjuk rajta a magassági teknõt és a gerincet is

 

 

A GFS térképén szépen látszik a sekély ciklon a Kárpát-medence felett

 

Pár szóban annyival tudnám jellemezni ezt a helyzetet, hogy végre megtörik a jég az ország nagy részén. Szinte mindenhol várható jelentõs mennyiségû csapadék, és várhatóan a jövõhéten nem fog visszatérni a kánikula.

 

Képek forrása: UKMet, OMSZ, Wetterzentrale

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011) 

Vissza a hírek főoldalra