2024. május 02., csütörtök

Az erdei állatok viselkedése tél elõtt IV.

Érdekességek - Publikálva: 2013-11-17 00:32 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt három év novemberében írt cikkeinkben kapcsolatot próbáltunk keresni az erdei állatok õszi viselkedése és a téli évszak jellege között. Az erdõgazdaságok tapasztalt alkalmazottai az állatok õszi viselkedésébõl, elhelyezkedésébõl következtetések levonhatóságát figyelték meg. Az idén már negyedszerre kíséreljük meg az erdei állatok viselkedésébõl a tél milyenségére utalni, azaz lassan hagyománnyá érik a kezdeményezés.

                                                                 

Az eddigi cikkekben többször fel lett vázolva hogy a téli évszak keménysége és az erdei állatok viselkedésében fordított arányosság áll fenn.

Azaz:

Az enyhe és/vagy hó szegény telek elõtt az etetõk körüli forgalom mérsékelt lehet, az állatok emberi környezethez vagy könnyebb életfeltételeket adó domborzati viszonyokra való húzódása késõbb vagy gyengébben valósulhat meg illetõleg a zsír illetve hájfelhalmozás is gyér.

A hideg és/vagy hó gazdag telek elõtt az elõbb megfogalmazott jelenségek fordítva játszódhatnak le.

 

Az elmúlt években a börzsönyi erdõgazdaság munkatársainak (kiemelve Locskai Milánt) megfigyelései szolgáltak alapul.

Ismétlésképp, íme hátunk mögött hagyott néhány õsz megfigyelése:

 

2008: Az óriási makktermés hamar elfogyott, ezt követõen komoly volumenre kényszerült a vadetetés is, ám egyéb viselkedési jegyek nem mutattak érdemleges kilengést, azaz összességében: mérsékelt jelenség-megfigyelés és átlagos körüli téli várakozás.

2009: Komoly táplálékfelvétel, átlagosnál erõsebb zsír illetve hájfelhalmozás és hideg telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erõs jelenség-megfigyelés és átlagosnál hidegebb téli várakozás.

2010: Rendkívül komoly mérvû zsír illetve hájfelhalmozás, komoly táplálék-bevitel, és kemény telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: erõs jelenség-megfigyelés és átlagosnál jóval hidegebb téli várakozás.

2011: Fajonként és egymástól egyaránt eltérõ viselkedési jegyek, azaz összességében: ellentmondásos jelenség-megfigyelés és bizonytalan, talán átlag körüli téli várakozás.

2012: Elhanyagolgató zsír illetve hájfelhalmozás, gyenge táplálék-bevitel, enyhe telek elõtti domborzati elhelyezkedés, azaz összességében: igen gyér jelenség-megfigyelés és átlagosnál melegebb téli várakozás.

 

Alátámasztásképp, íme az országos havi és az évszakos középhõmérsékletek eltérése a sokévi (1971-2000-es) átlagtól (a cikkhez készített diagramon szereplõ adatok az OMSZ hivatalos oldaláról származnak):

Az idei õszön sajnos nem sikerült börzsönyi erdõgazdaság munkatársaitól tapasztalatokat szerezni.

 

Azonban mentõötletként sikerült a csereháti térség vadászati megfigyeléseire szert tenni. A tapasztalatokba az évek óta növekedõ vadállomány okozta egyre nagyobb mérvû vadkár és az egyéb viselkedési jegyek megváltozása is bele van kalkulálva.

A jelenség-megfigyelés az eddigi években megszokottól kissé eltér, íme:

A komoly makktermés hamar elfogyott az erdõkben, ezt követõen a vadak bátran jöttek az eteõkhöz, sõt rátörtek az erdõk melletti haszonnövény-kultúrákra is. Az elmúlt hetekben pedig igen közel húzódtak a kisebb csereháti falvakhoz. Gyakori kiskerti vendég lett a róka, vaddisznó, sõt már a szarvas.

A kilõtt vadakon meglehetõsen vastag, az elmúlt éveket messze túlszárnyaló zsír illetve hájfelhalmozást figyeltek meg.

Összességében a megfigyelések egy átlagosnál hidegebb, kemény telet vetítenek elõ.

 

Köszönöm a Martonyi és vidéke vadásztársaság, kiemelve Székely Jenõ hivatásos vadász megfigyeléseinek közlését.


Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra