2024. május 02., csütörtök

Milyen lesz az idei karácsony? (12.21-i cikk)

Időjárás-változás - Publikálva: 2012-12-21 18:34 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A nagy érdeklõdéssel várt, 17-én publikált karácsonyi idõjárást latolgató cikkünk, mely ötödik évadát élte meg, fissítésre szorul. Ennek oka, hogy nagy mértékben megváltoztak a légköri események várakozásai.



A már 17-én is megjövendölt, az Atlanti-óceán felõl támadó ciklontevékenység illetve az Északkelet-Európa felett kialakuló anticiklon harca váratlan módon az elõbbi sikerét hozza majd az Ünnep idején.

A meteorológia tudományában rég óta munkálkodókat is meglepte a modellekben tegnapelõtt, 19-én elkezdõdõ, épp az Ünnep idejére mutatott, párját ritkító bizonytalanság. Ez eleinte az egyes modellfutások közötti szélsõségesen ellentétes modell-kimenetekben mutatkozott meg, majd egyértelmûen az addigiaknál várt jóval erõsebb melegedést jeleztek elõre.

Ugyan az ezt megelõzõen írt cikk idején is látni lehetett, Közép-Európa felett igen erõs hõmérsékleti kontraszt épül fel a Karácsony idején és épp a Kárpát-medence látszott ennek afféle ütközõ zónájaként, ám még épp a hideg oldalon. A rendkívül nagy hõmérsékleti különbség okán, a megváltozott körülmények miatti meleg oldalra kerülés 10-15 fokkal magasabb hõmérsékleti várakozással járnak majd.
Ugyan említve lett az Ünnep idejére várt erõs bizonytalanság, ám a várt télies jegyek elmaradni látszanak.

A vasárnap elkezdõdõ csapadéktevékenység a már aznap elinduló erõs melegedés miatt csak kezdetben okozhat havazást és délnyugati irányból haladva gyors ütemben vált át esõbe, sajnos a középsõ megyékben átmenetileg ónos esõ is eshet. Kivételt egyedül az északkeleti megyék képezhetnek majd, ahol a csapadék java része szilárd halmazállapotban érkezhet.



Errefelé csak hétfõn, a reggeli órákban elálló csapadéktevékenység vége hajolhat át ónos esõbe, illetve esõbe.



A vasárnapra várt -2 és +3 fok közötti csúcshõmérsékletek fagypont alatti értékeit épp az északi-északkeleti megyékben mérhetjük majd, így az arra térségre korlátozódó havazás megmaradó havat adhat. Másutt a már aznapi pozitív hõmérséklet és a csapadék folyékony halmazállapota miatt értelemszerûen nem alakulhat ki hótakaró.


Hétfõn (24-én) a fokozatosan elálló csapadékhullás után nyugat felõl felszakadozó felhõzet alatt, a megélénkülõ szél kíséretében az ország nagy részén már 3 és 8 fok közötti maximumokat mérhetünk. Az északi megyékben azonban a megülepedett hideg levegõ még beragadhat és a csupán 0 és 2 fok közé melegedhet a levegõ.



Így, nagyjából a Salgótarján-Tiszaújváros-Kisvárda ívtõl északra maradhat meg Szentestére is a hótakaró.

Kedden és Szerdán, azaz a karácsonyi ünnepnapokon azonban már az északi megyékben is elolvad a hótakaró, mivel arrafelé is 3-6 fok közötti maximumok születhetnek majd, az ország más tájain pedig 6 és 11 fok közötti enyheség várható.
Sõt, többfelé hullhat az esõ is.



Összességében elmondható, az ország legnagyobb részén idén sem lesz fehér a Karácsony, maximum Szenteste számíthatunk még a fentebb említett északi területeinken megmaradó hótakaróra.

A képek forrása:
http://wetter3.de

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra