2024. május 02., csütörtök

Hosszú vándorút a trópusokon - a Nadine hurrikán

Érdekességek - Publikálva: 2012-10-07 19:04 | Becsült olvasási idő: kb 5 perc.

2012 Atlanti hurrikán szezonja eddig átlagosnak, vagy némileg átlagos felettinek adódott. Azonban ebben a középszerû szezonban korántsem csak középszerû szereplõk lépnek színpadra a trópusi ciklonok színpadán.

Szeptember második napjának kora délutánján zivatarok alakultak ki a Közép-Afrikai Köztársaság és Csád határán húzódó – nagyjából Budapesttel egy hosszúsági körön fekvõ - szavannák felett. Ebben a késõ nyári idõszakban ez ott szinte mindennapos jelenség, ez ugyanis az esõs évszak utolsó heteit jelenti abban a térségben.

1. kép; Itt kezdõdött minden

1. kép; Itt kezdõdött minden (2012.09.02 11:00UTC)


Ezek a zivatarok azonban nagy számban és nagy területen alakultak ki és csakhamar jól szervezett rendszerré álltak össze. A zivatartevékenység késõ délután, illetve az éjszaka folyamán átterjedt a szomszédos Kamerunra és Nigériára is. Sõt, másnap hajnalra egyre fokozódtak a konvektív események, olyannyira, hogy az igen hideg felhõtetõvel rendelkezõ zivatarrendszer kiterjedése meghaladta a 200.000 négyzetkilométert, miközben Nyugat-Afrika felé mozgott tovább.  

2. kép; Zivatarrendszer Közép-Afrika felett (2012.09.03 05:00UTC)

2. kép; Zivatarrendszer Közép-Afrika felett (2012.09.03 05:00UTC)


3-án napközben némileg kedvezõtlenebb körülmények fogadták Nigéria és Mali határán, azonban az éjjel kialakult aránylag nagy, de még mezoléptékû konvektív vortex (MCV) továbbra is termelte a zivatarokat az olyan területeken, ahol a megfelelõ állapotú levegõbe hasíthatott. Este és 4-e nagy részében igen lecsökkent az örvény mentén a zivatartevékenység. A mûholdképen csak a jóval szelídebb hõmérsékletû felhõk mozgása alapján lehet azonosítani az MCV-t, és csak elvétve okozott komolyabb zivatarokat. A következõ két napban egy hosszan elnyúló ÉNY-DK tengelyû trópusi hullámmá alakult, miközben mozgása lelassult és 7-ére ismét egyre komolyabb konvekció kezdett kibontakozni az egyre inkább észak-déli irányultságot mutató hullám környezetében. A hullám ekkor nagyjából 1000 kilométer hosszan nyújtózkodott Nyugat-Afrika Atlanti-óceáni partvidékén hozzávetõleg Mauritániától Guineáig.

3. kép; A trópusi hullám hozzávetõleges helyzete 2012.09.07-én reggel 06:00UTC-kor

3. kép; A trópusi hullám hozzávetõleges helyzete 2012.09.07-én reggel 06:00UTC-kor


A déli, azaz a nedvesebb végén a tobzódó zivatarok hatására egy alacsonyabb nyomású terület alakult ki. Az USA hivatalos trópusi viharfigyelõ szervezete (NHC- National Hurricane Center – Nemzeti Hurrikán Központ) ekkor tett említést elõször a kialakult zivatartömbrõl, hozzátéve, hogy 10% esély mutatkozik arra, hogy 2 napon belül trópusi ciklon váljon belõle.

4. kép; A National Hurricane Center esélylatolgatása 7-én este

4. kép; A National Hurricane Center esélylatolgatása 7-én este


A rendszer szeptember 8-án érte el a Zöld-foki-szigeteket ahol többfelé okozott jelentõs csapadékot és továbbra is nyugat felé mozgott 30-40 km/h sebességgel. A következõ két napban szárazabb levegõ övezte útját, és ennek megfelelõen nem sok fejlõdést mutatott: továbbra is alacsony nyomású terület maradt, de a beáramló száraz levegõ nem engedte az erõsebb konvekció kibontakozását. Aztán 10-e délutánján gyökeres fordulat ált be a környezeti tényezõkben. Igazi nedves trópusi levegõ érkezett dél felõl, és ezzel egy idõben a szélnyírás is lecsökkent: megnyílt az út a fejlõdés elõtt. Az NHC szinte óráról órára emelte a ciklonképzõdés esélyét, és 11-én délben már trópusi depresszióként kategorizálta. Ettõl az idõponttól tekintjük megszületettnek a ciklont. Ekkorra már 2700 kilométerre távolodott az Afrikától és a szélerõsség átlépte az 55 km/h-t.  Ez e Beaufort-skálán az igen erõs szélnek felel meg.

5. kép; Az erõre kapó zivatarrendszer 10-én délben

5. kép; Az erõre kapó zivatarrendszer 10-én délben


Gyors fejlõdése nem rekedt meg ezen a szinten és alig 1 nappal késõbb már trópusi viharrá erõsödött. Ez az a pont, amikor a hagyomány szerint elnevezik a trópusi ciklonokat. Az évekre elõre lefektetett, az ABC sorrend alapján felállított névlista alapján a Nadine nevet kapta. Már könnyen megfigyelhetõek voltak a spirálkarjai is.

6. kép; Hello Nadine!

6. kép; Hello Nadine!

7. kép; Az igen heves <a class=konvekció hatására a felhõtetõ hõmérséklet -80°C alá csökkent (a melegebb színek hidegebbet jelentenek)" width="470" height="390" />

7. kép; Az igen heves konvekció hatására a felhõtetõ hõmérséklet -80°C alá csökkent (a melegebb színek hidegebbet jelentenek)


Középpontja bár folyamatosan, de elég lassan mélyült tovább. Szeptember 14-én érte el pályájának legnyugatibb pontját. Ebben a pillanatban 1200 kilométerre volt Bermudától és 2500 kilométerre az USA partjaitól. Ekkor a trópusi ciklonoknál megszokott DNY-ÉK irányú hátráló mozgást vett fel. A meteorológiai modellek is a szokásos útvonalat és sorsot jósolták neki: a szelek messze északra sodorják és a hûvösebb vizek felett néhány napon belül kimúlik. Nadine azonban másként viselkedett.  Bár hátraarcot vett, mégsem került annyira északra, hogy elveszítette volna a számára éltetõ meleg tengervíz támogatását. Sõt, 15-én hajnalban hurrikánná erõsödött, az átlagos szélsebesség a középpontja közelében elérte a 120 km/h-t. Ezzel õ lett a 2012-es Atlanti trópusi szezon 8. hurrikánja.

8. kép; Friss ropogós hurrikán

8. kép; Friss ropogós hurrikán


Ezt az erõsséget azonban csak másfél napig tudta tartani és nagyon gyorsan haladt kelet felé. Ekkor kezdõdött meg a hölgy küzdelmes hosszú menetelése. Szinte minden elõrejelzés a gyors feloszlását prognosztizálta és úgy tûnt, ez most valóban így is lesz. 20-án trópusi viharként elhaladt az Azori-szigeteknél és több helyen okozott 100 millimétert meghaladó csapadékot illetve 80-100 km/h-s szelet 120-140-es széllökésekkel tarkítva, majd másnap szubtrópusi viharrá vált.

9. kép; Nadine az Azori-szigeteknél (2012.09.20 13:15UTC)

9. kép; Nadine az Azori-szigeteknél (2012.09.20 13:15UTC)


Viszont ezután megint behúzta a fékeket, délre fordult és ismét kedvezõbb körülményeket talált a Kanári-szigetek felé haladva. Nem is tartott sokáig és megint magához ragadta a trópusi státuszt, miután falatozott egyet a kellemesen meleg, 26 fokos óceán párás levegõjébõl és újra beindultak a mélykonvektív folyamatok. Mozgása igen lassú lett, így kényelmesen andalgott a langyos hullámok felett. Ezzel egy idõben a Kanári-szigeteken is fellélegeztek, hiszen ezzel a sebességgel majd’ egy hónapig tartott volna az út addig.

10. kép; A Kanári-suigetek mellett gyûjt erõt (2012.09.23 00:15UTC)

10. kép; A Kanári-szigetek mellett gyûjt erõt (2012.09.23 00:15UTC)


A következõ napokban elég délre kelült ahhoz, hogy megcsinálja pályafutása legnagyobb dobását: 28-a délutánjától a két hetes Nadine újra hurrikán lett. Méghozzá erõsebb széllel és hosszabb idõre, mint elõtte. Szeptember 30-án a szélerõsség elérte a 150 km/h-t . Ez idõ tájt kezdett körvonalazódni, hogy Nadine akár még a legek listájára is felkerülhet kitartásával. A két hetes élettartamával akkor a 9. helyen állt a trópusi viharok örök ranglistáján, de még korántsem volt vége. Túl már a 70. NHC figyelmeztetésen az elõrejelzõk is szinte szurkoltak az öreglánynak.

11. kép; Játszd újra, Nadine!

11 kép; Játszd újra, Nadine!


Nadine amolyan utolsó utáni dobásként megcsinált még egy hurkot a hurokban és még egyszer az Azori-szigeteket vette célba. De a vég elkerülhetetlen volt. A Labrador-félszigetnél napokkal azelõtt egy nagy kiterjedésû mérsékeltövi ciklon alakult ki, és haladt kelet felé. Ez a hatalmas áramlási rendszerrel rendelkezõ ciklon szinte felpréselte õt az Európai kontinens elõtt található mindössze 18-20 fokos hûvös vizekre. Az Azori-szigeteken látták utoljára emberi szemek mielõtt a Labradori Szörnyeteg hidegfrontja végleg elgázolta volna. Azonban emlékezetes marad minden olyan ember számára, aki szereti a trópusi ciklonok szeszélyességét fürkészni. Az elmúlt 150 év rendelkezésre álló adatai szerint az 5. leghosszabb ideig  – 21 napig és 18 óráig - viselte nevét az Atlanti-óceán viharai közül és több mint 12000 kilométert tett meg az óceán feletti magányos utazása során. Viszlát Nadine, találkozunk 2018-ban!


12. kép; Nadin rögös útja szeptember 11-étõl október 4-éig


Képek forrásai:

www.nhc.noaa.gov/

http://sat24.com

weather.gfsc.nasa.gov


Vissza a hírek főoldalra