2024. május 01., szerda

Homokvihar a Kanári-szigeteken 2012. március 8-án és 9-én

Érdekességek - Publikálva: 2012-03-09 11:52 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Március 8-án Afrika felõl nagy mennyiségû homok érte el a Kanári-szigetek keleti tagjait, majd másnapra a nyugati szigeteket is. Az év ezen szakában megszokott jelenség jelentõs látásromlást, és az ég nagymértékû elszínezõdését okozta a térségben, a mûholdon pedig látványos "homokhullámokat" is meg lehetett figyelni a szigetek szélárnyékos oldalán.
Idõjárási helyzet:
Március elsõ napjaiban a Közép- és Nyugat-Európában, majd a Földközi-tenger felett kialakult ciklonok hátoldalán több hullámban hideg levegõ árasztotta el a mediterrán térséget, mely 6-ára virradó éjszaka elérte Észak-Afrikát is. Másnap Tunézia, Algéria és Líbia közös határ menti területén egy újabb alacsony nyomású képzõdmény kezdett kifejlõdni, miközben Marokkó fölé egy északnyugatra elterülõ, nagy kiterjedésû anticiklon nyúlt be, a Kanári-szigetek közelében pedig egy sekély ciklonális mezõ épült ki. Ezen légköri képzõdmények közös áramlási rendszerében a sivatagi területek felett erõteljes keleti, délkeleti szél alakult ki, mely 8-án a nyugat-szaharai vidékekrõl nagy mennyiségû homokot kezdett Afrika partjai felé szállítani.

A homokvihar átvonulása a szigeteken:
A szaharai homok 8-án a délelõtti órákban érte el a Kanári-szigeteket. Mivel a légmozgás iránya szinte teljesen merõleges volt a két nagyobb keleti szigetre (Lanzarote és Fuerteventura), így a hegyeken átbukó szél a szélárnyékos északnyugati oldalon orografikus hullámokat is létrehozott. A szokásostól eltérõen a hullámokat ezúttal azonban nem felhõk, hanem maga a homok tette láthatóvá. Mûholdkép a térségbõl 12 UTC körül:
A következõ órákban a homok gyorsan terjeszkedett nyugat felé, miközben a két keleti szigetet 14 UTC körül borította be a legporosabb légtömeg. Az orografikus hullámok mellett a két órával késõbbi mûholdképen nagyszerûen megfigyelhetõ még, hogy a két szigettõl kissé délnyugatra található Gran Canaria szigetet szinte körbefolyja a homok, aminek oka a szigeten található hegység által kifejtett orografikus akadály.
A homok hatását nagyszerûen szemlélteti az alábbi két webkamera, összehasonlítva a 7-én készült képekkel:
A látásromlás különösen a hegyekben volt jelentõs, több helyen csak néhány ezer méter volt a látótávolság. Két fénykép a Gran Canaria szigeten fekvõ Teror településrõl, kb. 600 m-es tengerszint feletti magasságról:
Éjszaka a homok utánpótlása fokozatosan megszûnt, miközben a légtömeg tovább haladt nyugat felé. Így reggelre a keleti szigeteken már kitisztult az ég, de nyugaton még sokfelé poros maradt a levegõ. Napközben azonban lassanként ezekrõl a területekrõl is eltávozott a homok. A hegyek orografikus hatása viszont ekkor is megmutatkozott, a szigetek  szélárnyékos nyugati oldalán még több órán keresztül beragadt szennyezett levegõ. Az alábbi, kevéssel 14 UTC után készült mûholdfelvételen jól látható ez a jelenség, miközben a homok nagyja már a szigetektõl nyugatra található.
Zárásként egy 8-ai, látványos napnyugta fotó La Azotea-ból:
Letölthetõ 8-ai mûholdkép-animáció az EUMETSAT jóvoltából: Link

A mûholdképek forrása: Link (2012.03.08.), Link (2012.03.09.)
A webkameraképek forrása: Link
A fényképek forrása: Link (4. és 5. oldal)

Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

Vissza a hírek főoldalra