2024. május 01., szerda

Milyen lesz az idei karácsony?

Érdekességek - Publikálva: 2011-12-17 10:02 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az elmúlt években nagy érdeklõdés övezte cikkeinket, melyekben az ünnepek elõtti héten azt latolgattuk, milyen idõjárás várható karácsonykor.
Idén már negyedszerre teszünk kísérletet a lehetõségek felvázolására, azaz lassan hagyománnyá érik ez a kezdeményezésünk.



A novemberi hónap nagy részében fennálló hideg, télies idõt követõen decemberre uralomra került kontinensünkön a nyugat-keleti áramlás, az ún. zonális idõjárási helyzet.



Ez a Kárpát-medence téli félévében jellemzõen változékony, az átlagostól több fokkal melegebb idõjárást okoz.
Most sem volt másképp, a hónap eddigi részében az Északnyugat-Európában ténykedõ ciklonok elõoldalán, délnyugati áramlással enyhe, változékony idõjárás volt jellemzõ, a sokévi átlagot jellemzõen három fokkal meghaladó hõmérsékeletû, illetve több száraz hónap után átlagos körüli módon csapadékos.

Éppen a mai nappal kezdõdik az a folyamat, aminek keretében átalakul idõjárásunk, az eddigi délnyugati áramlást északnyugati váltja, ez több fokos lehûlést okoz, az átlagos körüli értékekre hozva a hõmérsékleteket.
A mai napon, a Német-lengyel-síkságon végigrobogó igen markáns ciklon hidegfrontja és annak déli szakaszán kialakuló peremeciklona vonul át felettünk.



A frontális, illetve ciklonális mezõ átvonulása péntek estétõl egész ma, azaz szombat estig jelentõs mennyiségû csapadékkal járt, országos jellegû, bizony többfelé jelentõs mennyiségû csapadék hullott.
Zömében esõ hullott, a magasabb fekvésû területeken és a Dunántúl egyes részein illetve szombat délután a keleti megyékben havazott a csapadákzóna eltávoztakor.
A front mögött 5-7 fokkal hidegebb, ám már szárazabb léghullámok érkeznek hozzánk.


Eseménytelenné azonban nem válik idõjárásunk.
Elõször is a hétfõi napon országunk déli és keleti megyéit érintheti csapadékmezejével a Kárpátok vonulataitól keletre elhúzó mediterrán ciklon.



A felettünk húzódó hidegebb levegõ miatt a csapadák halmazállapota hó lehet, a megmaradása a fagypont körüli, vagy kevéssel afeletti maximum-hõmérsékeletek miatt kérdõjeles, tartós fennmaradása nem valószínû.

Másodszor, szerdán és csütörtökön északnyugat felõl érintheti térségünket több, jórészt gyenge csapadékmezõ is.
A szerdai lehetõség javarészt havazás formájában érkezhet.



A csütörtöki csapadék azonban már bizonytalan jelleggel bír és halmazállapota vegyes lehet, havazásra a magasabb területeken túl a keleti országrészben van nagyobb esély.



A két napon esetlegesen lehulló hócsapadék megmaradása jórészt az északkeleti megyékre korlátozódhat, mivel a maximum-hõmérsékleti értékek jórészt fagypont felett alakulhatnak.



A további napok, azaz a karácsony idõjárása igen bizonytalan.
Ugyanis kontinensünk felett újjáerõsödésbe kezdhet a ciklonális tevékenység.
Ennek tartóssága, erõssége és áramlási renszere egyelõre kiszámíthatatlan, ezt jelzi a különbözõ modellek, sõt egy azon modellek futásai közötti erõs szórás, az egymástól erõsen elütõ kimenetek. 
Oka az eddigi hetektõl eltérõ módon a ciklonok pályáinak várhatóan több száz kilométerrel északabbra húzódása Skandinávián keresztül, amit a várhatóan csak az Ibériai-félsziget körüli magasságig lehúzódó magasnyomású rendszer okoz.



Így a ciklonok erõs átkeverõ légmozgással járó áramlási rendszere térségünkben nem biztos, hogy teljes egészében érvényesülni tud.
Attól fog függeni az addig és az ünnepek körül esetlegesen leesõ hó megmaradása, azaz az ünnep fehér jellege, hogy a karácsony elõtt medencénkbe beszorult hideg levegõ, illetve esetlegesen kialakuló hóréteg ki tud-e söprõdni, illetve képes lesz-e elolvadni.
A bizonytalanságot jól mutatja a középutas helyzetben fekvõ Budapest 2 méteres hõmérsékletének ún. ensemble diagramja, láthatóan pont fagypont körüli hõmérséklet körül szóródhatnak az értékek.
 


Egy hét távlatából, ha körvonalazni kellene, azt lehetne mondani, hogy a karácsonyra is megmaradó hótakaróra a legalább mérsékelten magas (3-400 m) térszinten lévõ területek és az északkeleti megyék indulnak a legnagyobb eséllyel, az északnyugati megyék a legkisebbel.

A képek forrásai:
http://2.bp.blogspot.com
http://profi.wetteronline.de
http://www.wetterzentrale.de
http://www.wetter24.de
http://wetter3.de

Írta: Szabó József (Snowhunter)

Vissza a hírek főoldalra