2024. május 02., csütörtök

Az erdei állatok viselkedése tél elõtt II.

Érdekességek - Publikálva: 2011-11-09 09:16 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A tavalyi év novemberében írt cikkünkben kísérletet tettünk az erdei állatok õszi viselkedésébõl következtetéseket levonni a téli évszak jellegére.

Forrás: kepguru

 

Az erdõgazdaságok tapasztalt alkalmazottainak hosszú évtizedek óta, hasonló módon a természetes állapotokban leledzõ faunát vizsgáló-ismerõ emberekhez, az állatok õszi viselkedése, elhelyezkedése következetések levonására enged.

A tavalyi évben a börzsönyi erdõgazdaság munkatársainak konkrét tapasztalataival támasztottuk alá a cikkben leírtakat, ez az idén sem lesz másképp, ismét az õ segítségükkel kaptunk megfigyeléseket.

Egy kis ismétlés: Az erdõgazdaságok a természetes eltartó képességnél nagyobb vadállatállományt etetéssel tartják mesterségesen feldúsított állapotban.
A vadetetõkbe kirakott táplálék fogyási és utánpótlási üteme nagymértékben függ az idõjárás várható alakulásától.
Több emberöltõ alatt az erdõgazdaságokban kialakult egy átlagos magatartási és etetési szint, az ettõl jelentõsen eltérõ tulajdonságok jórészt a következõ téli évszak jellegét jelzik elõre.

Az enyhe és/vagy hó szegény telek elõtt az etetõk körüli forgalom mérsékelt, az állatok emberi környezethez vagy könnyebb életfeltételeket adó domborzati viszonyokra való húzódása késõbb vagy gyengébben valósul meg.

A hideg és/vagy hó gazdag telek elõtt az elõbb megfogalmazott jelenségek fordítva játszódnak le.

Emlékeztetõül a tavalyi, 2010/2011-es tél elõtti tapasztalatok, amik a tél kemény jellegére utaltak:

-      - Az elejtett vadak (gímszarvas, vaddisznó, illetve õz!) erõteljes zsírfelhalmozást indítottak el (az õz azért felkiáltójeles, mert pl. Locskai Milán még sosem tapasztalt rajtuk mérhetõ hájréteget, mely tavaly igen jól megszemlélhetõ volt).

-      - Az etetõket nagy erejû (már szeptemberben elkezdõdõ) offenzíva érte, jellemzõen a gímszarvas ette a szénát, mely a tavalyi dús vegetációt követõen volt igazán figyelemreméltó.

 - A muflonok már szeptember elejére lehúzódtak az enyhébb déli oldalakra.


A 2010/2011-es tél országos átlagban is hidegebb (az elmúlt 110 telet nézve a 31. leghidegebb volt) volt a sokévi átlagnál, jól megfigyelhetõ módon az észak-déli elrendezõdését a hidegebb értékeknek.


Az évszak hivatalos, országos jellemzése: Itt


Az északi megyékhez hasonlóan a Börzsöny környezetében is mindhárom téli hónap a sokévi átlag alatti középértékekkel szolgált, különösen a december hozott zord idõt (-15 - -20 fokos hidegekkel), hosszabb enyhébb periódus csak január közepén volt.

A hótakaró kialakult már december elsõ napjaiban, ami egy januári tíz nap körüli idõszakot kivéve február közepéig állandó volt, igaz mélyebb (15-30 cm-es) hótakaró csak január elsõ dekádjában volt, köszönhetõen a december végén beköszöntõ száraz periódusnak.

 

Végezetül következzenek az az idei õszön megfigyelt jelenségek:

A 2011/2012-es télre vonatkozóan nem lehet egyértelmû megállapításra jutni az egymásnak ellentmondó jelenségek miatt, íme:

- A muflonok stabilan, nyár óta a déli oldalakon tartózkodnak, ez teljesen szokatlan,

- Az õzek különösebb jegyek nélkül a megszokott módon viselkednek,

- A vaddisznók és a szarvasok óriási zsírfelhalmozást indítottak el,

- Az etetõknél a széna jórészt érintetlen, pedig már másfél hónapja kinn van.

Az utolsó két megfigyeléshez fontos adalék, az idén kivételesen erõs a makktermés, azaz telis-tele van az erdõ a tápanyag-dús makkal.
A messze nem egyértelmû és egymásnak ellentmondó jelenségek miatt az idén, az elmúlt éveknél jóval kérdõjelesebb a tél elõrejelezhetõsége, egy átlagos körüli tél az, ami talán kivehetõ.

 

Köszönöm az Ipoly Erdõ ZRt. munkatársának, Locskai Milánnak a megfigyelések közlését!


Írta: Snowhunter

Vissza a hírek főoldalra