2024. május 01., szerda

125 éves hidegrekord dõlt meg az éjjel

Rekordok - Publikálva: 2011-05-06 10:38 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Szerdán megjelent cikkünkben írtunk a következõ napokban várható hûvös, hajnalonta hideg idõjárásról: http://www.metnet.hu/?m=hirek&id=257

 

Ma reggelre megállapítást nyert, hogy Budapesten, ugyan csak néhány tizedfokkal, de megdõlt az Országos Meteorológiai Szolgálat által jegyzett 125 éves hidegrekordunk.

A Budapesten élõk utoljára 1886-ban ébredhettek hasonló hõmérsékletre. Akkor +1,8 fokot mértek meteorológus elõdeink. Ma kora reggel ennek az értéknek mondhattunk búcsút: a feljegyzésekben ezentúl 2011.05.06-án egy +1,3 fokos érték fog szerepelni, amit a ferihegyi állomás regisztrált. Természetesen a város belsõ területein ennél kissé mérsékeltebb volt az éjszakai lehûlés.

 

A budapesti érték mellett a Magyarországon 1999-ben a zabari hidegzugban mért -1,9 fokos hidegrekord is megdõlt. A mára virradó éjszaka Zabar saját rekordját adta át a múltnak, méghozzá igen komoly rekorddöntés született, egészen -4,2 fokig süllyedt a hõmérõ higanyszála.

 

Kora reggeli hõtérképünkön is jól látszik, hogy az Északi-középhegység és a délnyugati országrész volt a legfagyérzékenyebb, de több alföldi településen is fagypont közelében alakult a minimum-hõmérséklet.

 

 

Az eddig beérkezett adatok alapján észlelõink közül többen regisztráltak 0 fok alatti értékeket, sõt a fagyzugokról híres Bükk-fennsíki töbrökben ma hajnalra ismét -10 fok alá süllyedt a hõmérõ higanyszála. http://www.metnet.hu/?m=napi-adatok⊂=1&date=2011-05-06&order=2 (Az adatsor a késõbbiekben még bõvülhet.)

 

Május elején a növények jó része már abban a fenológiai állapotban van, amikor a fagypont alatti hõmérséklet már komoly sejtroncsolást és terméskiesést okozhat. Ezért nagy jelentõsége van a fagykárok elleni védekezésnek.

 

Korábbi cikkünk és elõrejelzéseink felhívták a figyelmet erre, és észélelõink, fórumozóink közül többen is mindent megtettek a károk elkerülése érdekében. Volt, aki takarással, fóliázással, volt, aki kisebb-nagyobb tüzek, illetve füst segítsével, esetleg locsolással védekezett a hideg ellen.

 

 

Füstölés és locsolás együttes védelme /Vikarel/

 

 

Jégcsapok csillannak a felkelõ Nap elsõ sugaraiban /Vikarel/

 

Sikeres, nagyon hatásos és egyben praktikus védelemnek bizonyult mindegyik védekezési módszer. A fagy elleni védekezésrõl, annak sikeres és sikertelen mivoltáról bõvebben az agrometeorológia fórumban olvashatnak oldalunk látogatói:http://www.metnet.hu/?m=forum&topic=t=agrometeorologia

 

Írta: Kerékgyártó Róbert  /Kerekrobi/

Vissza a hírek főoldalra