2024. május 01., szerda

Enyhe kezdés, havas befejezés - ez volt februárban

Érdekességek - Publikálva: 2011-03-18 09:15 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Február a téli hónapoknak viszonylag eseményektõl mentes idõszaka volt, de azért az elején és a végén mindenkinek okozott meglepetéseket. A hónap elsõ hétvégéje egészen enyhe volt, ahogyan az elkövetkezõ napok is. 7-én az ország középsõ és nyugati területén 15 °C feletti hõmérsékletet mértek, de a keleti rész ekkor elég hûvösnek bizonyult. Amikor nyugaton a maximumhõmérséklet már 17 °C körül alakult, keleten még ekkor sem volt több, mint 0-6 °C. A hónap vége újabb meglepetéssel szolgált számunkra, leginkább a télkedvelõknek. Az ország déli részén még a decemberi hóvastagsági rekordot is felülmúlta a hónap végén kialakult hótakaró.

 

A havi abszolút minimumhõmérséklet az ország területén -6 °C alatt alakult. A térképen jól látható, hogy az ország északi részén volt a leghidegebb, viszont észlelõi adatok alapján elmondható, hogy -14 °C alatt sehol sem volt a havi abszolút minimum hõmérséklet a térségünkben. A legalacsonyabb hõmérsékletet az egyik Romániában élõ észlelõnktõl kaptuk (hegylako15), mely -17.2 °C volt. Az adat Székelyudvarhelyrõl érkezett. Enyhébb terület a Duna-Tisza közének nyugati része és a Dunántúl keleti része volt. A legmagasabb abszolút minimumhõmérséklet 6°C volt, melyet Bátaszéken mért Tusy72 nevû észlelõnk.

 

 

A hónap abszolút maximumhõmérséklete elég változatosnak tûnik, ha viszont visszatekintünk az elõzõ összefoglalóra, láthatjuk - ahogy januárban is -, hogy az ország keleti része volt a leghidegebb, a nyugati a legmelegebb, szinte azt is mondhatnánk: ugyanaz a két térkép, de még sem az. Hiszen ez a melegebb övezet kezd az ország több területére benyúlni, míg januárban még csak nyugaton volt ez látható, mostanra már egészen az ország közepéig húzódott. A legmagasabb abszolút hõmérsékleti értéket az Alpokaljánál mérték, mely 18,5 °C volt, melyet Hepi mért Kõszegen. Az alsó határértéket pedig a keleti országrészben mérték, 6 °C-ot. Az adatot Rakamazról Digiprt küldte be nekünk.

 

 

A hónap középhõmérsékleti térképe nem mutat túl nagy eltéréseket az országban. -2 °C és 2 °C között alakultak az értékek. A havi középhõmérésékleti és abszolút maximumokat ábrázoló térképünk - nem meglepõ módon - nagy hasonlóságot mutat: a nyugati országrészben, ahol a legmelegebb értékeket regisztrálták észlelõink, a februári átlaghõmérséklet is 0 fok felett alakult. A ország észak-keleti része volt a leghidegebb a februári hónap során. Legalacsonyabb középhõmérsékleti értéket Tornyospálcáról kaptuk, mely -2,7 °C volt (Pinki-Boy).

 

 

A Balaton északkeleti részén mindössze 2 mm csapadék volt, míg a Tiszántúlon 21-22 mm csapadékot mértek észlelõink.

 

 

Töbörklíma adatok a Bükk-fennsíkról 2010/2011 szezon alatt: (Az adatokért köszönet Kerékgyártó Róbertnek)

 

A töbörklíma adatai a szezon alatt elég megdöbbentõek, ugyanis kiemelkedõen sok zord és hideg nappal rendelkezik a töbör. 2010-11 téli szezonban nem sikerült „megdönteni” a 2009.12.21-én mért -33,2 °C-ot. Az idei szezonban csak kerekítve értük el a -30 °C-ot, mivel „csak” -29.5 °C volt a leghidegebb a töbörben még december 28-án (töbör aljai mérés). De az elkövetkezõ nap is elég hidegnek bizonyult a maga -29.3 °C-ával. A téli középhõmérsékleti érték -6,25 °C.

 

Kicsit részletesebben a februári hónapról:

 

A hónap 27 fagyos, 24 hideg, 20 zord napot hozott. Egyetlen fagymentes nap volt februárban, 6-án, amikor +1,1 °C volt a minimum-hõmérséklet. 4 nap volt -20 °C-nál is hidegebb a töbör alján elhelyezett mûszer mérései alapján, és 2 nap volt a töbör tetején mért adatok alapján, amikor a hõmérséklet -20 °C alá kúszott. Februári minimum: Lent: -26.0 °C (1.) Fent: -21.3 °C (2.)

 

 

 

Adatok itt megtekinthetõk: 

 

Töbör alján elhelyezet mûszer adatai:

LINK

 

Töbör tetején elhelyezet mûszer adatai:

LINK

 

 

A MetNet észlelõi által mért szélsõértékek (a MetNet éghajlati naplója alapján):

 

A legmagasabb havi középhõmérsékletet Leo#13 küldte be nekünk Pécsrõl (1,5 °C).

 

A legalacsonyabb havi középhõmérsékletet Tornyospálcán mérte Pinki-Boy (-2,7 °C).

 

A hónap abszolút maximumhõmérsékletét Hepi mérte Kõszegen (18,5 °C).

 

A legalacsonyabb hõmérsékletet Donát mérte Borsodnádasdon (-14,1 °C).

 

A legnagyobb napi hõingást Hepi mérte 7-én Kõszegen (21.6 °C)

 

A legtöbb csapadékot Gyomaendrõdön Petko észlelõ mérte (21,5 mm).

 

A legkisebb február havi csapadékösszeget Ózdon (Cackovich) és Érden (Urbla) mérték észlelõink (2,0 mm).

 

 

A hónap idõjárási eseménye:

 

A február végi havazás volt a hónap eseménye, amely szinte az egyetlen nagyobb esemény volt a hónap során. Lehet, hogy nem mindenki várta már, és jobban örült volna a napsütéses idõnek, mint 10 cm-es hónak, de ilyen az idõjárás: okoz meglepetéseket mindenki számára.

 

 

Az ország déli, délkeleti tájai újra fehérbe borultak. A legnagyobb hóhelyzetben mégiscsak a Tiszántúlon élõk voltak, ahol is 15-20 cm hó hullott. Elõzõ napon, 25-én szegedi észlelõnk (Gasparrobert) 24 cm havat regisztrált, mely felülmúlta a 2010/2011-es szezonban addig mért legnagyobb hóvastagságot Szegeden. A havazás még az északkeleti megyékben is okozott mérhetõ havat.

 

A havazás ideje alatt egy blogot is indítottunk:

LINK

 

Észlelõink képei megtekinthetõk a havazásról az alábbi linkre kattintva:

LINK

 

 

 

A hónap folyamán megjelent írásaink:


Enyhe napok február elsõ hétvégéjén  Írta: Hérincs Dávid (Zivipötty)

 

 

 

A hónap képe:

 

A kép készítõje: Snowhunter

 

________________________________________________________________________________________________________

 

Az összefoglalót írta: Balázs Tamás (Tomka)

Vissza a hírek főoldalra